KIEDY NALEZY ZMIENIĆ OPONY NA NOWE??

29 Lip 2012, 11:37

Witam jestem młodym kierowcą jednakże staram sie dbać o bezpieczeństwo swoje i innych, zawsze zmieniam opony gdy bieżnik dojdzie do wypukłej kosteczki, tzw ogranicznik ostatnio spotkałem sie ze znajomymi i wrecz smiali sie ze mnie że uprawiam ''burżuazję'' jesli chodzi o opony ponieważ można na nich jeszcze dobrze posmigac a ja odrazu kupuje nowe... Czy gdy guma sie zedrze do ogranicznka nalezy zmienic opony czy faktycznie można na nich jeszcze jezdzić, jesli tak to do jakiego momentu (moj teść smiga aż druty nie wyjdą :)
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

29 Lip 2012, 13:28

kosteczka jest na wysokości 1.6mm czyli tyle ile minimum musi być bieżnika żeby policja nie mogła się do nich przyczepić,dobrze robisz że wymieniasz opony kiedy bieżnik jest równy z kosteczką bo tak według prawa powinno być i dla bezpieczeństwa też.ja robię tak samo,lepiej wydać kasę szybciej na nowe opony bo i tak trzeba predzej czy później kupić a bezpieczeństwo najważniejsze i mandat dostaniesz jak będziesz ścieral opony jak koledzy to koszt będzie taki sam jak nowe opony :)
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

31 Lip 2012, 11:21

Rzeczywiście 1,6 mm to jest prawne minimum, choć nie widziałem jeszcze policjanta z linijką mierzącego oponę :) Jak będziesz jeździł na suchej nawierzchni to pewnie nie odczujesz różnicy, ale….. na mokrej nawierzchni jest zupenie inaczej. Skraca się droga hamowania, ryzykujesz poślizg (aquaplanning), auto już nie trzyma się drogi. Można powiedzieć, że bezpieczeństwo zmniejsza się z każdym millimetrem .
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

31 Lip 2012, 20:17

A to prawda ze na deszczu lepiej miec lysa letnia niz super zimówke?
RomualdPLN
Początkujący

31 Lip 2012, 21:39

nieprawda
na każdej oponie masz znaczniki zużycia jak dochodzi bieżnik do nich to opona jest do wymiany,
do wymiany jest również jak są stare i twarde, a także jeśli kord puszcza
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Sie 2012, 08:48

ok a ostatnie pytanie, czy na oponach typu simex mozna jezdzic po asfalcie? (mam tovote rav4)
RomualdPLN
Początkujący

03 Sie 2012, 10:51

jeździć można na wszytkim tylko po co do ravki taka opona?? :mrgreen:
do lansu przed hipermarketem? do rwania lasek pod remizą??
do rav najwyżej jakiś ATek i to nie za bardzo przewymiarowany bo i tak upierdzieli półosie :wink:
i to jeśli mówimy o starej żabci a nie o nowej bo nowa to .... :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Sie 2012, 15:51

i to jeśli mówimy o starej żabci /RAVka/ a nie o nowej bo nowa to ....

mhm ??? czyżby docent Pocieszny zaczął narzekać na nowoczesną technikę japońską ???

bo mnie kolejny zakup opon origin Japan też zraził, bieżnik na nówkach jakby 2 rozmiary węższy a guma w AT-kach miękka jak ...w dobrej zimówce, strach pomyśleć jak to bedzie wyglądało po asfaltowym wożeniu po 2,3 sezonach :mrgreen:
chyba przyjdzie zostawić w piwnicy 10 letnie Wranglery
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

03 Sie 2012, 18:42

po 2000 roku produkuje sie plastikowe namiastki samochodów a nie auta z prawdziwego zdarzenia, troche jaj zostało jeszcze na rynkach w Arabii, Afryce i Ameryce południowej reszta to wykastrowane plasticzne imitacje aut :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

21 Sty 2015, 13:46

Kilka kluczowych powodów wymiany opon i porady jak uniknąć ich przedwczesnej wymiany możesz znaleźć tutaj:
Opony twojego samochodu należy wymieniać raz na jakiś czas, w celu zachowania bezpieczeństwa, oraz dobrego stanu technicznego i wyglądu auta. Bezwarunkowo należy sprawdzić stan ogumienia podczas kupna używanego samochodu. Z biegiem czasu, bieżnik na oponach znacznie się zużywa, co może sprowadzić prowadzenie twojego samochodu do kategorii sportu ekstremalnego. Wymiana opon jest również konieczna po przejechaniu na nich określonej ilości kilometrów, jak również wtedy, gdy pojawiają się widoczne problemy.

Wymiana opon z powodu ich przebiegu
Zgodnie z ogólnie przyjętą zasadą, należy wymienić opony, gdy nie są już w stanie zapewnić nam pełnego bezpieczeństwa. Średni, dopuszczalny przebieg opon zależy od wielu czynników, takich jak: ich jakość, nawierzchni z którymi mają kontakt, nawyków kierowcy, oraz warunków pogodowych. Dobrą regułą jest wymiana opon co około 60 000 kilometrów, chyba że używasz opon, które zostały specjalnie zaprojektowane, by wytrzymać dłużej.

Jak uniknąć przedwczesnej wymiany opon?
Jest wiele czynników, które mogą uszkodzić opony, oraz kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby uniknąć przedwczesnej wymiany opon. Jednym z najważniejszych jest regularna rotacja opon, czyli przekładanie ich z jednej osi na drugą (lub, w zależności od ich typu, z jednej strony na drugą). Zalecane jest, by dokonywać rotacji opon co 5-10 tysięcy kilometrów. Ponadto, należy unikać jazdy w obszarach, które mogą zawierać zanieczyszczenia, które mogą przebić opony, oraz pamiętać o regularnej kontroli zawieszenia twojego pojazdu pod kątem zużycia i uszkodzeń mechanicznych, które mogą przyczynić się do nierównomiernego zużycia opon.
syrek
Obserwowany

Auto: Volvo S40

28 Sty 2015, 23:57

No bez przesady z tą ciągłą wymianą bo nówki kupuje się dla kilu sezonów. Generalnie opony powinno się trzymać do 5-6 lat bo potem guma parcieje już bardzo. Co do wysokości bieżnika to minim prawne to 1,6 mm, ale wiadomo im niższy bieżnik tym opona też mniej jest skuteczna bo np. kanaliki są zbyt płaskie i odprowadzają zbyt mało wody. Do tego np. jeśli chodzi o zimówki to lamelki są słabsze i gryzą za mało śnieg.. więc wszystko z rozsądkiem, bo dobrych opon nie ma co wyrzucać, albo robić z nich łabędzi w ogródku :D
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

31 Sty 2015, 15:33

Według przepisów letnie do 1.6 zimowe 3 lub 4 mm w Polsce a le jak ktoś planuje jeździć na zachód to 5 mm polecam - bo w przeciwnym razie się nie opłaci.
adriangasz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1980
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: VW Polo
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2005

26 Mar 2015, 07:57

Moim zdaniem warto kontrolować stan opon na bieżąco podczas każdej wymiany wulkanizator powinien je dokładnie sprawdzić,dlatego też nie jestem zwolennikiem takiej samodzielnej wymiany.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

11 Maj 2015, 00:17

Dodam że jak pojechałem na Simexach w RAV4 do austrii to na autobahn dostałem MANDAT za UWAGA SKUPCIE SIĘ! :) Za powodowanie zbyt dużego hałasu - gośc twierdził ze przy 150km/h podowuje hałas wiekszy od dziurawego tłumika :D mandacik 50 OJRO :) zapłaciłem naturalnie bo moj niemiecki nie pozwolił mi na kłotnie ale przynajmniej było z czego pośmiać sie w drode powrotnej gdzie znajomi ciągle powtarzali jedź ciszej :P
RomualdPLN
Początkujący

12 Maj 2015, 10:21

nic nie na dyskutujesz, simex jest homologowany jako opona rolnicza
i szybciej niż 60km/h nie wolno na niej jeździć :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP