Kiedy włączać "piątkę"

21 Lip 2008, 16:01

hej..ostatnio siostra powiedziała mi, że słyszała, że "5" powinno się wrzucać przy prędkości 110km/h bo się niszczy silnik jak wrzucamy np. przy prędkości 70 km/h. PRADWA CZY FAŁSZ ?? :P :P
Madzia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze

21 Lip 2008, 16:11

Witam. A więc 5ątka potocznie jest zwana nadbiegiem bo włącza się ją dopiero w tarsie przy wyższych prędkościach. Ale nie ma sztywnej granicy, poprostu nie powinnaś męczyć silnika, to znaczy unikaj skrajnie niskich obrotów na piątce jaki na innych biegach, będziesz czuła że auto nie ma siły jechać na tak niskich obrotach. Dla mnie optymalną początkową prędkością dla 5 jest 80-90km. Szerokiej...
Dj
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

21 Lip 2008, 19:12

dzięki:)
Madzia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Lip 2008, 08:30

To zalezy od tego jaki to samochód(chodzi o jego wagę i moc).Na piątym biegu(nie jest on żadnym nadbiegiem,bo osobówka to nie TIR ani traktor),można jechać po prostej drodze nawet przy prędkosci obrotowej silnika min. 1500 obr/min.w przełożeniu na prędkość jest to około 50 - 60 km/h.NA tym biegu jeździ się tak jak na każdym innym - jak się słyszy i czuje,że bieg jest za wysoki,to się go zmienia na niższy.A jak słychać i czuć,że silnik daje sobie radę na danym biegu,to się na nim jedzie.I nie ma reguły,że na 5 biegu można jechac np. dopiero od 110 km/h.Wszystko zalezy jak pisałem od samochodu i od warunków drogowych(np. czy droga jest prosta czy pod górkę).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lip 2008, 16:21

no też mi się tak wydaje :) a takie głupie przedziały, w których się powinno zmieniać biegi to najlepiej zignorowac 8)
Madzia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Lip 2008, 16:48

Ja wrzucam od około 80 jak wiem, że będę miał dłuższą prostą.
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux w nowej wersji Black Bison
    Japońska firma WALD International po raz kolejny opracowała pakiet tuningowy do samochodu Toyoty. Tym razem fachowcy od tuningu wzięli na warsztat pick-upa marki i stworzyli model Hilux Sports Line Black Bison Edition. Rasowa ...

28 Lip 2008, 10:07

Przedział jest duży . Ja zmieniam czasami przy 90 km/h a jak sie śpiesze to przy 140 km/h ...
polo94
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

30 Lip 2008, 13:32

nie ma sztywnej granicy - kazde auto sie rozni rozna moc przelozenia itp - to trzeba wyczuc i tyle w jednym aucie biegi sie zmienia przy takich a w innym przy innych predkosciach
Manfred
Aktywny

30 Lip 2008, 20:44

Drodzy forumowicze - biegi przełącza się nie pod względem prędkości,tylko pod względem obrotów silnika.A te są takie same w stosunku do pojemności,mocy,wagi samochodu,przełożeń skrzyni biegów i tylnego mostu(jeżeli napęd jest na tył) oraz od tego jakim paliwem jest zasilany silnik..Inna jest tylko prędkość.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Sie 2008, 16:46

Jak masz w samochodzie obrotomierz to sobie popatrz jaka moc ma samochod przy jakiej predkosci.
O tym,ze w kazdym aucie jest inaczej swiadczy fakt,ze mialem Corse 1.0 i 5 wsadzalo sie przy predkosci 70-80, wtedy po zmianie biegu bylo rowniutko 2 tys. obrotow.
Teraz mam Astre 1.7DTi i piatke wsadzam przy predkosci 90-100km/h, i wtedy po zmianie biegu rwniez mam 2 tysiace obrotow.
Mowie o rownej drodze, bo oczywiscie jadac pod gorke jest inaczej :P

Jesli ktos jezdzi miedzy 2-3 tysiace obrotow to samochod sie nie meczy i mniej pali.
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

20 Sie 2008, 19:28

słychalem kiedys ze minimalne obroty przy których silnik jedzie w trasie to ok 1100obr na minutę więc o 500 więcej niz jałowe 600
a w benzynie 1300obr na minutę wiec o 500 więcej niz jałowe 800
piotrauto
Stały forumowicz

20 Sie 2008, 20:04

Litas tak mi powiedział znajomy z ASO fiata że biegi w dieslu powinno się zmieniać przy obrotach w granicach 2-3 tyś obrotów ponieważ ma njalepsze odejście później i najmniej się męczy
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Sie 2008, 22:00

Luke16 napisał(a):Litas tak mi powiedział znajomy z ASO fiata że biegi w dieslu powinno się zmieniać przy obrotach w granicach 2-3 tyś obrotów ponieważ ma njalepsze odejście później i najmniej się męczy

Dokladnie to samo mialem na mysli ;)
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

22 Sie 2008, 15:53

Litas: prawda prawda prawda
on_24
Początkujący

22 Sie 2008, 18:49

Wszystko zależy od silnika i od obrotów, w których ma najwyższą moc. Ja mam Volvo V70 2.5 tdi i wrzucam piątkę jak mam 80 km/h i ok 3,5tyś obrotów, a odcinka w nim jest przy 4,5 tyś. Nie ma żadnych przeciw wskazań żeby robić to wcześniej ale obroty nie mogą być za małe, bo zacznie się dławić. Nie ma jakieś reguły wszystko się robi na wyczucie.
kociub
Początkujący