Kiedy wypala się DPF?

13 Sie 2015, 08:01

Witam. Temat bardzo popularny, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Otóż jestem posiadaczem Astry IV 1.7 CDTI 110 KM. Niestety nie posiadam komputera pokładowego (ale z tego co czytałem można odblokować w serwisie dodatkowe funkcje) i nie wiem kiedy wypala się filtr. Pytanie: czy filtr wypala się wtedy kiedy komputer chce czy zawsze wtedy kiedy jest do tego okazja? Przykładowo jak wracałem ostatnio z pracy to to poza terenem zabudowanym jest ok 30 km i było kilka odcinków gdzie mogłem jechać 100 – 120 km/h przynajmniej przez kilka minut. Czy wtedy mógł się wypalać filtr? Czy po prostu mam go wypalać wtedy, kiedy komputerowi się zachce? Nie wiem, mam nadzieję, że mnie rozumiecie. Chodzi o to, czy muszę dodatkowo specjalnie jechać gdzieś w trasę go wypalać czy jak codziennie albo co drugi dzień pojeżdżę jak pisałem wyżej to wystarczy? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
jarek198867
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 75 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

13 Sie 2015, 08:34

Jak się nie mylę, potrzebę wypalenia filtra wskaże kontrolka świec żarowych - będzie migała. Zajrzyj do instrukcji obsługi - napewno pisze o tym. Pisze zapewne też, co nalezy wówczas robić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Sie 2015, 08:36

To zajrzę do instrukcji. Przejechałem nim już ok 1000 km ale ani razu żadna kontrolka mi nie migała. A domyślam się że filtr się wypalał a na pewno miał już potrzebę i to pewnie nie raz...
jarek198867
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 75 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...