Kiedy zmienić opony na zimowe?

10 Lis 2015, 12:17

Witam bardzo serdecznie, chcę się dowiedzieć, kiedy decydujecie się na zmianę opon na zimowe? W nocy temperatura spada poniżej zera, ale w dzień już jest cieplej. Mam nowe opony i nie chcę ich niszczyć jazdą w za wysokiej temperaturze. Jak myślicie?
Przy okazji jeszcze zapytam Was czy znacie hotel opon Gliwice mają taki jeden dobry i zastanawiam się czy nie skorzystać serwistoyoty.pl Macie jakieś doświadczenie?
dynamical
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 2000
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Honda
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

10 Lis 2015, 14:30

Ja zmieniam zazwyczaj końcówka listopada początek grudnia :P
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

10 Lis 2015, 14:34

Zadaj sobie pytanie w jakich godzinach najczęściej użytkujesz auto?
Jeżeli jeździsz najwięcej rano do 10 i po 16 to śmiało możesz zmieniać.

Ja już zmieniłem. Czekać do ostatniej chwili też nie ma sensu, a później okaże się że już za późno bo spadanie pierwszy śnieg.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

10 Lis 2015, 15:48

Ja zmieniłem w połowie października, ale ja jeżdżę w większości bardzo wcześnie, przed 5-tą rano i wracam późno. Do tego używam opon zimowych 3 lata i zmieniam, więc nie boję się zużycia bieżnika.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

20 Lis 2015, 19:57

Ja już założyłem zimówki, u żony kupiłem nówki sztuki V 903 od Yokohamy, czytałem o nich dobre opinie. Też już są włożone. Lepiej wsadzić wcześniej niż potem spadnie śnieg albo będą przymrozki, Bezpieczeństwo najważniejsze.
Pyreks
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

23 Lis 2015, 13:00

Ja już wymieniłem,bo potem moga być kolejki,musisz po prostu wyczuć moment kiedy ludzi będzie najmniej,z reguły prawdziwy boom jest w październiku i pod koniec listopada kiedy to zima zaskoczy kierowców:)
Dabtuner
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Fiat Tipo 5D i Station Wagon - dwie nowe wersje
    Fiat Tipo jest nowoczesnym samochodem kompaktowym. Wyrazisty charakter, prostota, funkcjonalność w połączeniu z bezkonkurencyjną ofertą cenową, to cechy, dzięki którym model został uhonorowany tytułem "Autobest" w ...

23 Lis 2015, 20:31

yeti65 napisał(a):Ja zmieniłem w połowie października, ale ja jeżdżę w większości bardzo wcześnie, przed 5-tą rano i wracam późno. Do tego używam opon zimowych 3 lata i zmieniam, więc nie boję się zużycia bieżnika.

Bardzo słuszne podejście. Rozsądek na pierwszym miejscu
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6

07 Gru 2015, 19:30

Optymalnie koniec listopada, ewentualnie wcześniej jeśli pogodynki wywróżą nam śnieg i jest prawdopodobne. Natomiast jak pokazują ostatnie zimy, można zwlekać nawet do Nowego Roku i mieć szczęście.
tricolori
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 09 2013
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Ford Fiesta Mk6
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005