Kierownica o coś ociera podczas skręcania

14 Lut 2018, 23:53

Witam mam problem w Ford Fiesta MK7 2011 , przy skręcaniu słychać dźwięk ocierania się kierownicy o "coś" jest to dosyć irytujące. Jakieś pomysły?
FORspin
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Citroen Jumper
Silnik: 2.2
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

19 Lut 2018, 12:57

Ten dźwięk występuje kręcąc kierownicą w obie strony czy tylko w jedną?
Dźwięk dochodzi z wnętrza czy raczej z zewnątrz?

W MK7 wspomaganie jest elektryczne więc problem może być gdzieś w silniczku wspomagającym który prawdopodobnie będzie gdzieś nad nogami kierowcy przy kolumnie kierowniczej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Lut 2018, 17:38

Raczej z zewnątrz i w oby dwie strony identycznie.
FORspin
Nowicjusz

19 Lut 2018, 20:18

FORspin napisał(a):Raczej z zewnątrz i w oby dwie strony identycznie
Myślę że musisz przyjrzeć się czy drążki kierownicze o nic nie obcierają (poluzowane osłony itp.) jeżeli tu będzie ok to proponuję podnieść przednie koła do góry i wtedy sprawdzić kręcąc raz w jedną a raz w drugą stronę skąd dokładnie dochodzi hałas. Potrzebne będą dwie osoby ale to pomoże najlepiej zidentyfikować miejsce z którego dochodzi ten niepokojący odgłos.
Cichy77
Forumowicz VIP

19 Lut 2018, 21:19

Ja mam takie wrażenie , że coś obciera obudowę. Nie jest to związane z zawieszeniem czy układem kierowniczym. Być może drążki albo coś poluzowało się w obudowie.
FORspin
Nowicjusz

19 Lut 2018, 21:31

Bez obejrzenia tego na kanale, czy podnośniku to ciężko snuć cokolwiek. Może koło, któreś przy skręcie ociera o nadkole czy coś?
gber44

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    XVI Moto-Piknik Olsztyn Dajtki 2010 / relacja
    7 sierpnia na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbył się XVI Moto-Piknik. Piknik trwał tylko jeden dzień i nie zabrakło na nim atrakcji. Oprócz największych imprez jak Eliminacje Mistrzostw Polski Car Audio i wyścigi na ...

19 Lut 2018, 21:33

W najbliższym czasie wizyta u mechanika w sprawie wymiany oleju, także myślę, że poradzi sobie z tym problemem.
FORspin
Nowicjusz

19 Lut 2018, 21:49

FORspin napisał(a):W najbliższym czasie wizyta u mechanika w sprawie wymiany oleju, także myślę, że poradzi sobie z tym problemem
Daj znać jak mechanik sprawdzi i powie co to jest lub usunie usterkę bo jestem ciekaw diagnozy.
Cichy77
Forumowicz VIP