REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Diesel czy benzyna (LPG)? Wersja nadwozia?Frekz napisał(a):Auto to Opel Astra G rocznik 00.
Chodzi ci o płyn chłodzenia?Frekz napisał(a):Co do wycieków widać je głównie w okolicy przedniego prawego koła trochę widać rozlanego płynu na tej belce skrętnej.
Łożysko zazwyczaj na początku słychac tylko w określonych prędkościach i przy skręcie w jedną stronę nasila się (zależy które prawe czy lewe). Sprawdź jeszcze klocki hamulcowe w jakim są stanie i czy tarcza nie ma dużego rantu. Osłona tarczy też potrafi hałasować ale raczej w innym przypadku niż u ciebie, jednak nie zaszkodzi sprawdzić.Frekz napisał(a):Co do hałasu właśnie nie wiem czy to łożysko (z tego co czytałem na internecie), ponieważ tylko przy określonej prędkości a przy innych nie słychać, więc może coś innego by to jeszcze mogło być?
Dwa amortyzatory na tył plus dwie sprężyny i gumy osłaniające to koszt około 230zł za firmę GH. Są takie komplety. Sam amortyzator KYB to koszt 90-100zł + sprężyny tej firmy po ok. 60zł + poduszki gumowe 40zł komplet. Tu masz a same części 340zł. Wymiana na tyle kompletu myślę że do 200zł.Frekz napisał(a):Mam pęknięte dwie sprężyny z tyłu oraz amortyzatory do wymiany
Sprawdź przewody hamulcowe czy gdzieś nie są mokre inaczej tego nie znajdziesz. Jeżeli faktycznie masz gdzieś nieszczelność to dla własnego bezpieczeństwa i innych nie jeździj tym samochodem do czasu naprawienia problemu.Frekz napisał(a): z przodu jeszcze jakiś wyciek płynu hamulcowego (głównie przy mocnym hamowaniu), za co obwiniałbym nieszczelność przewodu
Ile ubywa na 1000km? Sprawdzałeś?Frekz napisał(a):Ubywa mi oleju
To jest realna granica bo nie wiemy co dokładnie jest z tym przewodem hamulcowym, a wycieki z silnika obstawiam na nieszczelności na wężach jeżeli chodzi o płyn chłodniczy.Kao napisał(a):Bardziej nastawialbym sie cos kolo 1000
Musisz obejrzeć przewody hamulcowe i jeżeli jest nieszczelność to na pewno ją zauważysz. Jak stoi samochód na parkingu i odjeżdżasz z tego miejsca to zostają jakieś plamy?Frekz napisał(a):przy każdym rodzaju hamowania nawet silnikiem pojawiała się ikonka hamulca, a samego płynu hamulcowego dość znacznie ubyło, więc stawiam na chwilę obecną na jakąś nieszczelność
Tylna lewa tarcza ma już dosyć spory rant, a sprężyna widać że na górze mocno skorodowana.Frekz napisał(a):Generalnie mam zdjęcia jak wyglądają te tarcze i sprężyny po ściągnięciu kół, gdyby mógł ktoś ocenić.
No to już jest sporo. Samochód nie puszcza dymu z rury?Frekz napisał(a):miesięcznie robię około 1 tys km powiedzmy. Czyli dajmy na to, że około 0.6l/1000km
W zimie masz odkręcone ogrzewanie i płyn dodatkowo krąży przez nagrzewnicę może tu będzie gdzieś nieszczelność skoro teraz go mniej ubywa.Frekz napisał(a):Najgorzej z płynem chłodniczym było w zimie, teraz ubywa stopniowo, ale nie dużo, a w zimie była sytuacja, gdzie przychodząc widzę pusty zbiorniczek.
oczywiscie ze musi byc sprawny, na 2 kolaFrekz napisał(a):ale nie wiem czy musi byc 100% sprawny do przegladu (gorzej trzyma).
Jak auto hamuje i okładziny na klockach jeszcze są to możesz sobie odciągnąć w czasie ale pewnie przy wymianie trzeba będzie tarcze z klockami wymienić. Można zmierzyć ich grubość i sprawdzić czy już się kwalifikują do wymiany.Frekz napisał(a):A powiedz mi te tarcze trzeba zmienić na już czy można to odłożyć na powiedzmy 2-3 miesiące? Bo szczerze mówiąc wolałbym to jednak odłożyć na ten okres jeśli się tak to nie pali.
Frekz napisał(a):W tamtym roku mi robil mechanik przeglad auta i generalnie stwierdzil, ze auto jest w dobrym stanie.
i tutaj moim zdaniem zrobiles na najtanszych czesciach dlatego wyszlo tanio i nie ma co sie dziwic ze po roku znowu jest to samo do roboty. Chociaz nie u Ciebie ale mowie Ci to przykladowo.Frekz napisał(a):w sumie wymiana calego przodu (drazki, przeguby kuliste, uszczelki pod pokrywa glowicy, geometria, uszczleki pokryw zaworow, sworznie wahacza dolnego, laczniki drazka), dalem okolo 800