Kilka ofert E46 do sprawdzenia

21 Lip 2015, 19:38

Powiem tak - na serwisowanie zgodzą się moi rodzice, ale na spore spalanie już nie. Może to mało logiczne, ale tak już jest i tego nie zmienię :shock:
Jeśli chodzi o ostatnią propozycję - odpada. Jak już wcześniej wspominałem chcę sedana.

No dobra, ale skoro E46 odpada, to trzeba wrócić na ziemię. Wiadomo, że każdy chce coś dobrego tanio, ale niestety te dwie rzeczy nie idą w parze.

W tym momencie do gry wchodzą A4, Galant, E36, Astra Bertone (no tutaj niestety zabraknie mi pary drzwi :x ) Mazda 6, A6, Mondeo MK3. Z tego wszystkiego najbardziej skłonny byłbym ku Galantowi/E36/A4, co o tym powiecie? Może znacie coś jeszcze, co mogłoby mi się spodobać?

No niestety, ale temat powoli robi się coraz trudniejszy, ale w końcu się na coś będę musiał zdecydować :twisted:
PS;/ Nie wspomniałem o jednej ważnej rzeczy - automat na 100% odpada. No i miło by było, gdyby w aucie od razu było jakieś przyzwoite nagłośnienie. (Nie chodzi o to, że wszystkie wioski po drodze będę budził jadąc do szkoły, a raczej żeby można było posłuchać w miarę głośnego, ale czystego dźwięku z przyjemnym basem nie wyrywającym szyb)
Ostatnio edytowany przez Riazek 21 Lip 2015, 19:57, edytowano w sumie 2 razy
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Lip 2015, 19:48

jak założysz LPG do takiego 323i to wyjdzie CIe taniej niż diesel
7l ON = ok. 16l LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Lip 2015, 20:16

Riazek napisał(a):Myślę, że moje przygody pozwalają mi sądzić, że jestem trochę ponadprzeciętnym kierowcą, ale oczywiście nie nazywam się jakimś mistrzem kierownicy etc. No ale nie o tym ten temat.
.

Przygody, które opisujesz, to codzienność ludzi, którzy regularnie poruszają się samochodami. Poślizg zimą, to też nic nadzwyczajnego. Bez urazy, ale właśnie zbyt duża pewność swoich umiejętności jest zgubna i przez to jest najwięcej wypadków.
A wracając do tematu, na dobrą e46 Cię nie stać, więc jeśli ma być BMW, to E36. Problem jest taki, że ciężko kupić jakoś ogarnięto sztukę, w której na start nie będzie trzeba dużo inwestować. Fakt, ze części do E36 drogie nie są, ale zazwyczaj wkład po zakupie, na doprowadzenie samochodu do stanu używalności jest spory. Przed zakupem trzeba w szczególności zwrócić uwagę na stan samochodu pod katem korozji, niestety korozja nie omija E36. W silnikach 6 cylindrowych, trzeba zwrócić uwagę na temperaturę czy utrzymuję się na poziomie 90 stopni, jak działa i czy w ogóle działa visco'za. Po za tym zwróć uwagę czy podczas jazdy nie wyje most i vanos nie wydaję jakiś niepokojących odgłosów. Najlepiej przed zakupem udać się do warsztatu, który specjalizuje się w BMW.
Gdyby Cię jednak E36 zainteresowała, to szukaj na stronach poświęconych BMW i polecam zwrócić uwagę na wersje kombi. Zazwyczaj są w lepszym stanie. Daj sobie też spokój z wersją 320i, jakoś rewelacyjnie nie jedzie, mało nie pali, a na dodatek młodzi gniewni najbardziej lubili ten silnik, bo ma stosunkowo mała pojemność.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

21 Lip 2015, 20:40

To popatrz w takim razie za Galantem, Mazda 6.

A4 nudne na maxa, tak samo jak Astra. Bertone zbytnio różnicy nie robi.
j0zek

21 Lip 2015, 20:58

To jak Mazda 6 wpadła to zobacz na Accorda VI.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

21 Lip 2015, 23:59

Jeśli sprawa rozchodzi się o spalanie, wymaga tutaj nadmienić, że dieselki w Maździe i Mondeo są raczej lipne. W Mondeo nie za bardzo wpakujesz też gaz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

King of Europe Drift 2012 Poznań / relacja
    W dniach 20 – 22 kwietnia na najbardziej prestiżowym obiekcie wyścigowym w Polsce, czyli na torze "Poznań" odbyła się jedna z najważniejszych imprez driftingowych w całej Europie, a więc inauguracyjna runda King of ...

22 Lip 2015, 22:42

dzida napisał(a):ak założysz LPG do takiego 323i to wyjdzie CIe taniej niż diesel
7l ON = ok. 16l LPG

Tak,tylko dolicz sobie do tego jeszcze benzynę na rozruch,przy takim żłopie chyba trochę weźmie :)
j0zek napisał(a):A4 nudne na maxa, tak samo jak Astra. Bertone zbytnio różnicy nie robi.

Może i nudne,ale dużo lepsza propozycja niż oklepane e36 które ma mało miejsca i nadaje się praktycznie tylko do upalania gumy bo to trójeczka :) bardzo niewygodne samochody,no chyba że autora nie interesuje wygoda i miejsce w środku.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Rok produkcji: 1993

22 Lip 2015, 23:41

mateo199214 napisał(a):Może i nudne,ale dużo lepsza propozycja niż oklepane e36 które ma mało miejsca i nadaje się praktycznie tylko do upalania gumy bo to trójeczka bardzo niewygodne samochody,no chyba że autora nie interesuje wygoda i miejsce w środku.

Po prostu ręce opadają... :shock:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

22 Lip 2015, 23:42

@Pkc Jeśli chodzi o ten poślizg, to nie było to tak jak zazwyczaj zimą bywa - poślizg łatwy do przewidzenia. Do tamtego momentu miałem dobrą przyczepność, a w tamtym miejscu nawet w słoneczny dzień jedzie się 40km/h, gdyż jest niebezpiecznie. A jeśli o to chodzi - wydaje mi się, że znam swoje umiejętności, ale zawsze daje sobie jakiś zapas - tak, aby mieć pewność, że wykonam manewr bezpiecznie. Nie jestem "młodym gniewnym", który myśli, że może wszystko i nic mu się nie stanie. Jeśli chodzi o E36 - jak wiadomo jest to już dość wiekowe auto i zdaję sobie sprawę, że nie od razu znajdę jakiś dobry egzemplarz (z resztą gdyby tak było, to raczej bym się Was nie pytał co warto, a czego nie) Mam zamiar poświęcić dzień - dwa, żeby pojeździć, sprawdzić ciekawe ogłoszenia w moim terenie etc. Co do kombi, to niestety odpada - nie lubię pojazdów o takim typie nadwozia.
@Dzida jeśli o to chodzi, to jednak wolę diesla. Moi rodzice trochę aut z LPG przerobili i w większości z gazem niestety były problemy.
@J0zek nie dyskutujemy tutaj o tym co komu się podoba, ani co kogo nudzi. To co lubię ja niekoniecznie musisz lubić Ty. I tutaj mała dygresja - jeśli ktoś mówi "poparz za autem X, czy Y", to proszę o uzasadnienie takiej porady. Jeśli ktoś mówi "popatrz za X", to nie wiem czy mam patrzeć dlatego, że jest ekonomiczne, bezawaryjne, dobrze się prowadzi, czy może po prostu dlatego, że komentującej osobie po prostu podoba się wizualnie.
@Kieł niestety, ale accordy mi nie podchodzą wizualnie
@Mike w takim razie mondeo odpada, a mazda jedynie LPG. W takim razie proszę o poradę - do jakiego silnika mazdy można śmiało pakować gaz?
@Mateo w Twojej wypowiedzi pada słowo "oklepane". Wiesz - ja wolę jeździć popularnym autem, które mi się po prostu podoba i nie wyróżniać się na drodze, ale po prostu wiedzieć, że mam coś porządnego, niż jeździć czymś, co jedynie dobrze wygląda i się wyróżnia.
Wszystkim kolejny raz dziękuję za wypowiedzi. Aktualnie zaczynam bardziej patrzeć ku maździe. Tak jak już w odpowiedzi do jednego z komentarzy napisałem - skoro diesle mazdy nie są zbyt dobre, to jaki silnik benzynowy dobrze współpracuje z LPG?
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ

22 Lip 2015, 23:53

kirin88 napisał(a):Po prostu ręce opadają...

:?: Jesteś fanatykiem BMW to będziesz polecał bmw proste...
Ja tylko mówie jak to wygląda w praktyce.
A oklepane dlatego,że było tego dużo i jakoś tak e36 jest już strasznie zwieśniaczone-tak mi się jakoś zawsze z bardzo młodymi osobami kojarzyło i będzie kojarzyć. :yes: .
Owszem jest tego teraz bardzo mało,może złego słowa użyłem ale do zabytku też mu bardzo daleko.
Jakbym miał patrzeć nad serią 3 wybrałbym tylko i wyłącznie e30,ja niestety patrze wyglądem ale tak już mam.
Riazek czego właściwie oczekujesz od samochodu? Chcesz wygody czy wolisz zwijać asfalt :?: :naughty: .
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Lip 2015, 09:34

mateo199214 napisał(a):Ja tylko mówie jak to wygląda w praktyce.

Tylko skąd Ty możesz wiedzieć jak to wygląda w praktyce ? :lol:
Miałeś, masz jedno jedyne bmw, nie masz styczności z innymi modelami. Więc skala porównawcza raczej kiepska,
Po Twoim temacie ,,Czy BMW Serii 7 E38 będzie drogie w utrzymaniu? "
Przekonałem się o Twojej praktycznej wiedzy motoryzacyjnej gdy np. gdy twierdziłeś, że w astrze f są lepsze plastiki niż e46 :lol: :lol: :lol:
Gdy twierdziłeś, że nie chcesz touringa bo będziesz miał problemy z manewrowaniem :lol: :lol: :lol:
No i po ogólnym braku zdecydowania z oderwaną od rzeczywistości argumentacją odnośnie przytaczanych modeli samochodów.

mateo199214 napisał(a): nadaje się praktycznie tylko do upalania gumy bo to trójeczka

Nawet nie będę komentował bo mi jeszcze nasi drodzy admini ostrzeżenie przywalą za niecenzuralne słownictwo.

Co do strasznego zwieśniaczenia. Z ciekawości w motoallegro pooglądałem egzemplarze w cenie od 8 tys. czyli taka realna cena, za którą można nabyc sensowny egzemplarz:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ile jest tu egzemplarzy strasznie zwieśniaczonych ? :lol:
Nawet pojawił się egzemplarz z mojego miasta zrobiony tak, że kopara opada :shock:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A teraz abstrachując od totalnych głupot wypisywanych przez mateo199214 i wracając do tematu.

j0zek napisał(a):A4 nudne na maxa, tak samo jak Astra. Bertone zbytnio różnicy nie robi.

Zarówno starym A4, astra jak i e36 trudno z tłumu się wyróżnić ponieważ jeszcze dość dużo tego porusza się na naszych ulicach.
Stylistyka to kwestia gustu.
A4 jest troszkę szersze i dłuższe od e36 więc zapewnia więcej miejsca w kabinie. Ma też miększe zawieszenie. Jednak o seryjnym e36 nie można powiedzieć, że jest niewygodne.
Sam e36 nigdy nie miałem ponieważ stylistycznie bardziej przypadają mi do gustu inne modele jednak miałem okazje pojeździć w zasadzie każdą wersją e36 z wyjątkiem mki. Dużo tez grzebałem przy tych samochodach.
Przejechałem kiedyś jako pasażer pół europy tam i z powrotem e36 touring na maksymalnym wyposażeniu, seryjnym nie obniżanym zawieszeniu i normalnych oponach, nie nisko profilowych.
Był to tego typu egzemplarz:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Naprawdę mimo 2 dni spędzonych w samochodzie nie brakowało mi wyposażenia, komfortu ani miejsca. Oryginalne fotele sportsitze sa niesłychanie wygodne :mrgreen:
Dlatego stwierdzenie, że bmw serii 3 nadaje się jedynie do upalania jest łagodnie mówiąc nie na miejscu.
Na rynku e36 zrobił się już dość zadowalający przesiew. Najbardziej zwieśniaczone egzemplarze skończyły już swój żywot. Ich właściciele zamiast wymienić olej czy zrobić hamulce woleli dołożys spojler albo wmotować neony pod progi :mrgreen:
Obecnie można spotkać coraz więcej zadbanych egzemplarzy w oryginalne bądź po gustownym tuningu a'la mka
Należy też zauważyć, że modele z większymi silnikami znacząco zdrożały= nie są już atrakcyjne dla upalaczy spod remizy.
Na chwilę obecną nawet zadbane e36 staje się nie najgorszą lokatą kapitału.
Tych samochodów już nie przybywa, tańsze też nie będą. Na dodatek powoli zyskują miano klasyka:
[link do klasyczny.com wygasł]
Mimo, że sam nigdy za e36 nie przepadałem jako fan starych e30 to zyskuję szacunek dla powoli już kultowego e36.
Ostatnio edytowany przez kirin88, 23 Lip 2015, 09:43, edytowano w sumie 1 raz
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Lip 2015, 09:43

mateo199214 napisał(a):ak,tylko dolicz sobie do tego jeszcze benzynę na rozruch,przy takim żłopie chyba trochę weźmie :)

tak jak diesel na rozruchu :wink:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Lip 2015, 11:56

kirin88 napisał(a):np. gdy twierdziłeś, że w astrze f są lepsze plastiki niż e46

Dlatego mówie,Ty nie jesteś obiektywny bo bmw zawsze będzie najlepsze chociaż tak nie jest bo nie jest to kto wie co.
A skoro mówie,że plastiki w astrze kładą te z e46 to znaczy że tak jest.
I nie wciskaj ludziom ciemnoty,że bmw jest najlepsze w każdym wypadku i wszędzie i dla każdego.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Lip 2015, 12:07

Mnie plastiki też nie zachwycają w e46 i nie mam pojęcia nad czym ludzie się zachwycają ale nie mam tak dobrego porównania do Astry, więc się nie wypowiem - myślę jednak, że aż takie złe nie są ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Lip 2015, 12:33

mateo199214 napisał(a):A skoro mówie,że plastiki w astrze kładą te z e46 to znaczy że tak jest.

Tylko to co mówisz a właściwie piszesz bardzo często mija się z prawdą. Wiem jakie plastiki są w astrze f, w końcu miałem dwie astry f. Na ich jakość nie narzekałem jednak to nadal lata świetlne za jakością e46, która moim zdaniem też na najwyższym poziomie nie stoi dlatego też nigdy nie kupię e46.

mateo199214 napisał(a):I nie wciskaj ludziom ciemnoty,że bmw jest najlepsze w każdym wypadku i wszędzie i dla każdego.

Ależ wcale tak nie robię. Dementuję tylko głupoty, które wypisujesz popierając je przykładami wynikającymi z doświadczenia.

Po prostu jak się czyta Twoje wypociny typu ,, e36 które ma mało miejsca i nadaje się praktycznie tylko do upalania gumy bo to trójeczka " to nie można pozostać obojętnym :)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika