Kilka ofert E46 do sprawdzenia

21 Lip 2015, 00:20

Witam wszystkich!
Nie będę się za dużo rozpisywał. Po prostu proszę o opinię o autkach, które znalazłem - czy widzicie jakieś mankamenty na zdjęciach etc.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - auto z komisu. Z mojego "małego wywiadu" wynika, że to nie jest typowy komis z kręconymi licznikami itd. Można u nich znaleźć "perełki" z niskim przebiegiem, ale nie każde auto jest taką "perełką". Oglądając inne ogłoszenia, gdzie wszystko ma 206k przebiegu tutaj widać coś co ma 166k i coś co ma 400k z tego samego rocznika. Do tego opinie, jakie znalazłem o komisie był pozytywne. (oczywiście zdaję sobie sprawę, że opinie nie zawsze są autentyczne i mogła być to tylko forma kryptoreklamy)
[link do oferty na Allegro wygasł] - tutaj opis nie jest zbyt obszerny. Auto ma pochodzić od pierwszego właściciela - Niemca. Moim zdaniem wygląda na bardzo zadbane.
[link do oferty na Allegro wygasł] - tutaj cena bardzo kusząca, ale wydaje mi się, że tłuczony.
[link do oferty na Allegro wygasł] - Tutaj również niska cena, ale moim zdaniem wygląda OK. Niepokojący jest fakt profesjonalnego wykonania ogłoszenia, a tak małej ilości komentarzy. Wygląda jakby ktoś doświadczony w sprzedaży przez internet stworzył nowe konto - być może na starym miał coś do ukrycia, aczkolwiek podjechać i obejrzeć nie zaszkodzi.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - cena szokująca, na 99% ma jakieś ukryte wady, ale może gdyby tak poważnie porozmawiać z właścicielem udało by się wydusić czemu cena jest tak niska, a później przeanalizować koszty naprawy?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - to samo co wyżej
[link do oferty na Allegro wygasł] - Co do samego ogłoszenia - wygląda w miarę OK, a po przejrzeniu konta allegro sprzedającego ku mojemu zaskoczeniu widze ponad 150 komentarzy, w tym żadnego negatywnego, ani nawet neutralnego. (nawet nie ma żadnego anulowanego)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Komis, ale dają gwarancję. Nawet jeśli nie jest gratis, to na rok z miłą chęcią bym wykupił / po roku prawdopodobnie i tak zmienię auto.

Do tego jeszcze kilka pytań - na co w szczególności zwracać uwagę przy oględzinach E46? Najbardziej odpowiada mi silnik 2.0 Diesel 136 KM i głównie za nim się rozglądam - czy Waszym zdaniem to dobry wybór? Nie jestem typem "rajdowca", ale wymagam wystarczającego przyspieszenia do płynnego wyprzedzania przy prędkościach rzędu 70-110km/h.
Jak na razie to na tyle.
Jeśli ktoś znajdzie jakieś ciekawe oferty do 10k z okolic do 150km od Kolska (kod pocztowy 67-415), to proszę o podesłanie.
Ostatnio edytowany przez Riazek, 21 Lip 2015, 00:27, edytowano w sumie 1 raz
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Lip 2015, 00:26

Wszystko pięknie, ale wybierasz pośród najgorszych silników, do tego w najniższym pułapie cenowym :mrgreen:
Radziłbym abyś jednak rozpisał się co do wymagań, bo jak narazie celujesz w złom :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

21 Lip 2015, 00:34

Wymagania... Hmm... Auto ma jeździć, przy spokojnej jeździe nie brać więcej niż 7l i dość sprawnie przyspieszać. Nie chodzi mi o jakieś ściganie się spod świateł, ale raczej o płynne, bezpieczne wyprzedzanie.
Oczywiście jeśli źle celuję, to proszę o inne typy - po to tu jestem, żeby zaczerpnąć opinii osób, które mają większą wiedzę ode mnie w tym temacie.

//dziękuję za odpowiedź.

Edit;// Dodam jeszcze, że moje przebiegi to ok 2-3 tyś miesięcznie.
Riazek
Początkujący

21 Lip 2015, 09:15

Riazek napisał(a):Oczywiście jeśli źle celuję, to proszę o inne typy

Bardzo źle celujesz, szukasz e46 z najgorszym dieslem w najniższym pułapie cenowym. Nie wróży to nic dobrego.
Jaki masz budżet?
Tu masz fajne ekonomiczne e36:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Lepsze niż ten niezbyt udany diesel.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

21 Lip 2015, 10:26

Budżet nie jest ustalony na sztywno - będę wiedział dokładnie za kilka tygodni, lecz mam nadzieję nazbierać ok 12 tyś (2 od razu odkładam na pakiet startowy)
Czyli z tamtego silnika od razu rezygnować?
A co powiecie na temat 318 d 115KM? Z tego co widzę różnica to 21 KM, ale moment obrotowy jest niższy tylko o 15 Nm.
Ewentualnie mogę się jeszcze zgodzić na benzynę z gazem, choć nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania. Jeśli benzyna, to jaki silnik? 316 i 105KM raczej odpada, gdyż moment obrotowy jest niższy o 115 Nm, chyba to będzie za słabe. Nie chciał bym też, żeby pojemność była większa niż 2.0, ale ewentualnie można dojść do 2.2.

Edit;// Co do podesłanych propozycji - druga odpada, ponieważ nie chcę coupe. W grę wchodzi tylko sedan, ale oczywiście dziękuję za chęci.
Zadam jeszcze jedno pytanie - jest w ogóle sens szukać e46 do 10tyś? E36 mnie tak do siebie nie przekonuje. Może polecicie mi jeszcze jakieś inne przyzwoite, przyjemne dla oka sedany? Myślałem nad A4, ale jednak BMW mnie bardziej przekonuje.
Riazek
Początkujący

21 Lip 2015, 10:36

Bez sensu brać takie słabe silniki. Kupisz takiego a za 2 tygodnie będziesz żałować, że nie kupiłeś mocniejszego.
Nie ma się co szczypać i lepiej bierz jakiś mocniejszy silnik.
j0zek

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Koncepcyjny Nissan Resonance
    Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...

21 Lip 2015, 11:17

Powiem Ci tak - wydaje mi się, że jeżdżę lepiej od większości kierowców na Polskich drogach, (a już na pewno mam większą kulturę jazdy) ale nie ma co ukrywać - jestem dość świeżym kierowcą. Prawo jazdy zdałem 26 listopada i zrobiłem ok 20 tyś km, a w dodatku to będzie mój pierwszy tylnonapędowy samochód. Do tej pory jeździłem megane I w cabrio 1.6e, mondeo I 2.5 V6, C5 2.0 HDi i ostatnio sporo używam transita, ale to już inna bajka. Było kilka epizodów z mocniejszymi autami, ale to tylko chwilowe przejażdżki. Zanim przesiądę się na coś mocniejszego wolę jeszcze podszkolić swoją technikę jazdy tylnonapędowcem, z którym podkreślam - nie miałem styczności.
Riazek
Początkujący

21 Lip 2015, 12:14

Masz trochę ponad pół roku prawko i uważasz, że jeździsz lepiej od większości kierowców? :mrgreen: :mrgreen:
Sorry, to albo jeździsz na krajowej 60km/h, albo po prostu nie miałeś jeszcze przygody drogowej (czego CI nie życzę).

Nie masz się co bać napędu na tył i większej mocy. Jak będziesz jeździć z głową to nic złego się nie przytrafi. A kupno BMW z takim silniczkiem od kosiarki tylko dlatego, aby się podszkolić to trochę głupie podejście. Podszkolisz się chwila moment i zaraz będziesz sprzedawać auto i będą cyrki ze sprzedażą i szukaniem znowu jakiegoś zadbanego.

Tylko stracisz na tym kasę i chęci.

I nie mówię, abyś szukał od razu demona prędkości, ale coś rozsądniejszego i mocniejszego.
Paleta silników jest bardzo szeroka i koledzy z forum na pewno cos po środku zaproponują :ok:
j0zek

21 Lip 2015, 13:57

Jeśli chodzi o moje przygody drogowe - najciekawsza chyba była, kiedy przywiozłem do siebie dziewczynę, i ok 5 rano ją odwoziłem. Tyle, ze wcześniej popadał śnieg, który się roztopił i zamarzł... 15 km, było ok - lodu jeszcze nie było, ale po wyjeździe z jednej wioski natrafił się najgorszy moment. Zjazd z górki, 2 ostre zakręty i wąski tunel (stary, PRL-owski wiadukt kolejowy) a w dodatku na drogę wyskoczyła mi jakaś dziewczyna. (wyglądała na naćpaną) Wcisnąłem hamulec, a auto 0 reakcji na hamulec, oraz ruch kierownicą. Gdybym nie był opanowanym człowiekiem najpewniej potrąciłbym tamtą dziewczynę, a następnie wjechał do rowu, ale zdjąłem nogę z hamulca, wyprostowałem szybko koła, złapałem przyczepność, zredukowałem i z wyczuciem dodałem gazu, co mnie bezpiecznie wyprowadziło z tej sytuacji.
Po prostu jestem osobą, która bardzo dobrze i szybko wyczuwa auto, oraz nie panikuje. 2 razy zdarzyło mi się wybrać ze znajomym na tor i bardzo często kręciłem lepsze czasy, niż kierowcy jadący tym samym pojazdem, którzy mają ponad 10-o letnie doświadczenie. Jeszcze troszkę przygód miałem, gdyż dość często jeżdżę po nocach i zdarzyło mi się kilka razy spotkać z pijanym kierowcą. / tutaj pozdrowienia dla pani sprzed 3-ch tygodni, która jechała na prostej 60 km/h, a podczas próby wyprzedzania 2 razy zajechała mi drogę, a kiedy ją wyprzedziłem włączyła "długie". No może gdyby nie warowała, to bym się nie zorientował i jeszcze miała by prawo jazdy :)
Myślę, że moje przygody pozwalają mi sądzić, że jestem trochę ponadprzeciętnym kierowcą, ale oczywiście nie nazywam się jakimś mistrzem kierownicy etc. No ale nie o tym ten temat.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - A co sadzicie o tym? Właściciel twierdzi, że auto jest w dobrym stanie technicznym, ale brak zainteresowania przez przebieg. Czy jest sens kupować BMW z takim przebiegiem? Przy takim egzemplarzu przynajmniej mam mniejsze prawdopodobieństwo, że kupię złom kręcony z 500 tyś na 206...
Riazek
Początkujący

21 Lip 2015, 14:22

Riazek napisał(a):http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-ID ... 5892444249 - A co sadzicie o tym?

kirin88 napisał(a):Bardzo źle celujesz, szukasz e46 z najgorszym dieslem w najniższym pułapie cenowym. Nie wróży to nic dobrego.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

21 Lip 2015, 15:39

Też mu to mówiłem, ale wszystko jak krew w piach :evil:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

21 Lip 2015, 16:34

Dobrze Panowie, przepraszam! :twisted:
TO jeszcze tak zapytam - czy jest jakikolwiek sens szukania E46 w tej cenie, z jakimkolwiek silnikiem diesla spalającym poniżej 7l, lub z jakimś silnikiem, który nadaje się do gazu? Tak - wiem, że jestem uparty jak osioł. Najchętniej przełożyłbym zakup o kilka miesięcy i jeszcze dozbierał, ale niestety jeszcze rok nauki przede mną, więc nie będzie źródła dochodu ;(
Riazek
Początkujący

21 Lip 2015, 17:11

NIE :twisted:

Poszukaj coś innego, albo dołóż troszeczkę kapuchy:)
j0zek

21 Lip 2015, 18:44

[link do oferty na Allegro wygasł] - tu masz ładną E36, targować na 8k i wstawić LPG.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

21 Lip 2015, 19:22

Riazek napisał(a):Najchętniej przełożyłbym zakup o kilka miesięcy i jeszcze dozbierał, ale niestety jeszcze rok nauki przede mną, więc nie będzie źródła dochodu

Tak na prawdę nie stać Cię na BMW - eksploatacja to nie tylko spalanie do 7l - nie masz dochodu to co zrobisz jak Ci się zepsuje? Będziesz naprawiał po taniości i znów się zepsuje. Kup zwykłe auto ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010