Witam serdecznie. Mam kilka problemów z samochodem Opel Sintra i chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś sposób na ich rozwiązanie.
1. Nawiew w tym samochodzie ma 5 prędkości - 1,2,3,4,5. Działa tylko 5, a na pozostałych czterech się wyłącza. Samochód nie ma problemu z nagrzewaniem, tylko trochę szumu jest na 5 prędkości. Wszystkie trzy przełączniki jakie są w tym samochodzie czyli 1. od regulacji prędkości nawiewu, 2. od regulacji zimnego albo ciepłego powietrza i 3. od ustawienia kierunku nawiewu(szyby, pasażer-szyby itp.) działają chyba na powietrze, ale nie jestem tego pewien. Nieprawidłowo działa tylko ten przełącznik od regulacji prędkości. Pozostałe dwa działają prawidłowo. Jak można go naprawić?
2. Po wymianie tylnych tarcz oraz klocków hamulcowych, po przejechaniu kilku kilometrów, hamulce z tyłu wydają dziwny, momentami głośny dźwięk, "wycie", jakby klocki cały czas trzymały po puszczeniu pedału hamulca. Co powinienem sprawdzić, zaciski, może da się coś posmarować żeby klocki lepiej "odpuszczały"?
3. Cały czas świeci się
kontrolka ABS-u. Powiązane jest to niby z czujnikiem, który jest w lewym przednim kole. Kilka miesięcy temu, kiedy jeszcze nie działał prędkościomierz, poruszałem tym czujnikiem(chyba tym, bynajmniej wychodził z piasty koła) i prędkościomierz działa bez zarzutu do dziś, ale ABS nadal się świeci. Czy trzeba go odpowietrzyć, czy coś innego zrobić? Hamulce dobrze, mocno hamują, kół nie blokuje, nawet przy mocniejszym, awaryjnym hamowaniu.
Za wszelkie rady z góry dziękuję i pozdrawiam