Kilka problemów z układem chłodzenia - Ford Focus kombi 1.6 TDCi 2014

27 Lis 2021, 00:52

Witam, mam taki problem, kupiłem auto miesiąc temu, zauważyłem ze po zgaszeniu silnika wiatrak dalej chodzi, w zbiorniku wyrównawczym widać ciemny osad a w kabinie brak ciepłego powietrza, jestem ciemny w tych sprawach, jeden kolega podpowiedział mi ze to uszczelka pod głowica, drugi ze problem jest związany z zapowietrzeniem układu, proszę o porady bo jak widać ani ja ani moje towarzystwo się nie orientuje w 100% chciałbym znać waszą opinie przed wizytą u mechanika, dzięki za każdą opinie/komentarz
Focus64
Obserwowany

27 Lis 2021, 09:30

Czarny osad wyciągnąć strzykawka, zrobić test na UPG i będzie wiadomo, brak ogrzewania może być spowodowane wieloma ustarkami nie koniecznie UPG
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lis 2021, 12:30

Brak ogrzewanie może być przyczyną zapowietrzonego układu chłodzenia z dokładnie nagrzewnicy ale może być tez ona niedrożna (zakamieniona).

Ja bym zrobił tak jak radzi @Kao wyciągnął osad następnie zrobił test na CO2 i zobaczył co wyjdzie. Jak będzie negatywny to uzupełnił bym płyn w układzie chłodzenia odpowietrzając cały układ prawidłowo lub nawet wymieniłbym cały płyn.

Wentylator chłodnicy może chodzić po wyłączeniu bo układ jest zapowietrzony i czujnik sprawdzający płyn chłodzenie daje fałszywe odczyty lub może tez być jakiś inny problem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Gru 2023, 15:40

Witam, czy udało rozwiązac problem ...mam to samo w transicie connect..układ widać że się zapowietrza aż czasami wywala płyn chłodzący nawet zimny potrafi mieć cieśninie w układzie bo po odkręceniu korka płyn podnosi się i wtedy również nie działa ogrzewanie ostatnio zaczęło działać po 15 km
Fordzik2706
Obserwowany