Kilka pytan do lr discovery 97 rok.

13 Sty 2009, 17:52

witam!
mam lr disco od kilku miesiecy.nie uzywam jej wyczynowo, jezdze troche po bezdrozach itp.mam kilka pytan , moze sie powtorze , moze juz to bylo ( wiec przepraszam) ,
1. chcialbym dokladnie dowiedziec sie o przelozeniach w disco, jak dziala difflock jak dzialaja napedy bez difloocka i z nim
2.czy mozna na przelozeniu difflock jezdzic normalnie jak na szosowych
3.czy disco ma filtr przeciwpylkowy(mam klime manualna)
4.mam problem z tylna klamka a raczej z mechanizmem zamka , czy mozna dokupic sprezynki ktore w nim sa (moze ktos kupowal takie rzeczy)

dziekuje i pozdrawiam
arekz1980
Nowicjusz

14 Sty 2009, 08:36

- stały napęd na 4 koła z międzyosiowym mechanizmem różnicowym:
a) bez reduktora ("szosowe")
b) z reduktorem ("terenowe")

- stały napęd na 4 koła z zblokowanym międzyosiowym mechanizmem różnicowym (difflock):
a) bez reduktora ("szosowe")
b) z reduktorem ("terenowe")
Z zapiętą blokadą możesz jeździć tylko po śliskich, miękkich nawierzchniach.
Jeszcze poszperaj na forum, był już ten temat.

Też miałem/mam problem z zamkiem, tyle że w drzwiach pasażera. Sam się psuje i sam naprawia. Używany zamek kupisz np. na allegro. Ja pytałem o cenę zamka do moich drzwi to zaśpiewali 120 zł.
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

15 Sty 2009, 20:35

dzieki za ta wiadomosc!
czytalem ze najwiekszy rozmiar opon bez przerobek to 235/85 oczywiscie 16", a jaka mozna zastosowac szerokosc bez przerobek, ja mam teraz 235/70 r16"
arekz1980
Nowicjusz

16 Sty 2009, 09:01

tak to standardowy rozmiar do disco 235/70 16 oraz 205R 16.
Co do szerokości to nie wiem. Mi zależy na 235/85, żeby auto troszkę podnieść, ale póki co "pakiet startowy" przeznaczam na potomka, więc się wstrzymam z oponami. :lol:
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

16 Sty 2009, 16:36

dzieki i wszystkiego dobrego
arekz1980
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...