Kilka pytań dot. auta kat. b1 i przyczepki ;)

Jakie auto kat. b1

daihatsu coure
1
17%
suzuki swift
2
33%
fiat cinqacento
1
17%
fiat 126p
2
33%
Razem głosów : 6

24 Lis 2010, 22:19

Witam, czy autem zarejestrowanym na kat. b1 mogę ciągnąć przyczepkę ? Chodzi mi o taką lekką przyczepkę na której będę woził motocykl o wadze 100kg.

Kategoria B1
opis: trójkołowy lub czterokołowy pojazd samochodowy o masie własnej nie przekraczającej 550 kg.
Osoba, która nie ukończyła 18 lat - za zgodą rodziców lub opiekuna.
uprawnienia
do kierowania: trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla.
warunki: ---
inne: Prawo jazdy kategorii B1 uprawnia do kierowania pojazdem w nim wymienionym z przyczepą lekką.

Zgodnie z powyższym mogę ciągać przyczepkę, ale dalej nie jestem pewien. Przyczepka lekka to taka, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750kg? Kurcze niby jasno pisze, ale jakoś dalej nie jestem pewien :???:

Druga sprawa z jaką prędkością mogę się poruszać autem b1 i czy może podróżować ze mną pasażer. Szukałem szukajką i google ale nie znalazłem informacji, która by mnie zadowoliła więc piszę tutaj.
mxone
Nowicjusz

Miejscowość: się biorą dzieci ?

24 Lis 2010, 23:14

masa przyczepki wraz z zaladunkiem nie moze przekroczyc masy pojazdu(chyba tak mowia przepisy)
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

25 Lis 2010, 01:17

mxone napisał(a):Przyczepka lekka to taka, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750kg?

Tak
mxone napisał(a):Kurcze niby jasno pisze,

Kolezko wszystko jest jasne jak sie wszystko wie/no moze prawie... :wink: /...
Oczywiscie ze przyczepka lekka to taka której DMC/Masa wlasna+Ladunek/nie przekracza 750 kg ale nie kazdy pojazd moze ciagac taką przyczepkę tj.o takiej DMC.Istotą problemu jest masa własna pojazdu ciągnącego a mianowicie:DMC przyczepki nie moze przekraczać 50% masy wlasnej pojazdu ciągnącego.W przypadku pojazdu o masie własnej 550kg jest to DMC przyczepki 275kg i ani deko więcej.. :!: :!:
mxone napisał(a):czy może podróżować ze mną pasażer

Mozesz przewozić tylu pasazerow ile masz wpisane w DR.Niestety ale pojazd na B1 to tylko i wyłącznie 2 osoby wraz z kierowcą.../czyli 1+1/...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

25 Lis 2010, 16:27

Czyli jeśli chcę przewozić 100kg a przyczepce to musi ona ważyć 175kg i miec wpisane w dowodzie dmc 275?
mxone
Nowicjusz

26 Lis 2010, 00:34

mxone napisał(a):miec wpisane w dowodzie dmc 275?

Tylko tak...
Chcę Ci jeszcze podpowiedziec ze nie kazdy pojazd jest homologowany do ciagnięcia przyczepy i na to tez trzeba uwazac.Jak się nie myle to chyba Matiz nie moze wcale ciagac przyczepki... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

26 Lis 2010, 10:18

Migi60 napisał(a):nie kazdy pojazd jest homologowany

Żeby było jeszcze śmieszniej moga być 2 identyczne auta i jedno będzie miało homologację na przyczepę a drugie nie...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

26 Lis 2010, 17:32

Kubuch napisał(a):Żeby było jeszcze śmieszniej moga być 2 identyczne auta i jedno będzie miało homologację na przyczepę a drugie nie...

Masz calkowicie rację.Spotkalem się z tym w Fiescie oraz Punto jak sie nie mylę... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

28 Lis 2010, 18:15

OK, dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Teraz tylko jeszcze muszę poczekać do 16'stki :D. Najlepiej leży mi czinkłaczento :) bo jak skończe 18 to jeszcze w kjs bym spróbował sił.

Pozdrawiam,
Krzysiek
mxone
Nowicjusz