Kilka pytań odnośnie BMW e36

29 Lis 2016, 15:46

Witam. Aktualnie jestem w trakcie wyrabiania prawa jazdy i zastanawiam się już nad samochodem. Jestem pewny że chciałbym BMW E36 ponieważ to jest takie moje marzenie już od dziecka jeśli chodzi o samochód. Kwota którą będę dysponował do tego czasu to ok. 12000zł. Mam kilka pytań. Oglądałem sporo ofert tych samochodów w internecie i myślę że ok. 8000zł wydałbym na sam samochód, 2000zł na jakieś porządne nagłośnienie do środka (lubię głośno słuchać muzyki), a pozostałe 2000zł pozostawiłbym na ewentualne naprawy. Czy opcja którą podałem jest w miarę rozsądna? Jakich mógłbym się spodziewać kosztów jeśli coś w nim by się zepsuło? Wystarczy te 2k+ewentualnie max 200-300zł miesięcznie mieć w zanadrzu żeby w niego włożyć, tak aby dało się nim jeździć bez obawy że zabraknie mi na naprawę w razie czego? Pytam ponieważ dużo się naczytałem że w tej cenie ciężko znaleźć coś co się szybko nie zepsuje. Zależy mi też aby mieć w nim silnik co najmniej ok. 130-150KM. Poza tym na co musiałbym zwrócić uwagę kupując taki samochód, tak by był on opłacalny za tą kasę? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
mkrs5750
Nowicjusz

Auto: Nie mam

30 Lis 2016, 16:36

Zapomniałeś o OC. A te może kosztować dość dużo, jeżeli masz mniej niż 26 lat, bo masz wtedy wzwyżki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2016, 17:00

Wszelkie pozostałe koszty typu OC, rejestracja itp. nie liczą się do tego ponieważ co do tego to mam osobne źródło. Chodzi mi tylko o to co podałem powyżej.
mkrs5750
Nowicjusz

30 Lis 2016, 21:13

Samochód który wybrałeś i za cenę jaką wybrałeś będzie dość wiekowy ( okolice roku 2000 ). Trudno więc powiedzieć na co trafisz, a od tego zależą koszta jakie możesz wydać na naprawę.
Ale może fachowcy od BMW powiedzą coś więcej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2016, 16:52

Witaj !
Bmw e36 to seria trzecia która nie jest droga w utrzymaniu. Zobacz sobie ile kosztują części eksploatacyjne,które się zużywają. Wszystko tak na prawdę zależy od stanu danego egzemplarza bo nie mozesz z góry zakładać ze bedziesz cos wymianiał dopóki nie zobaczysz i nie ocenisz co w jakim jest stanie. Możesz kupić doinwestowane auto i nic nie robić.
2k na nagłośnienie ? :O
Zależy jaki silnik kupisz bo musisz liczyć się z tzw pakietem startowym na poczatek.
Bez obaw pojedź zobacz jak bedzie ok to kup. Nie napalaj sie.
Nie da się od razu założyć wszystkiego z góry bo możliwe że nnaprawy cię tak wciągną że te 2k na te głośniczki też bedziesz musiał władować w samochód.
Mam nadzieje ze w miare pomoglem jak cos to napisz na pw pozdro
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1994

03 Gru 2016, 16:14

Ok dzięki za odpowiedzi. Już mi się trochę bardziej temat rozjaśnił :) To w takim razie 2k na głośniki to nie za dobrze dobrana kwota? I gdy znajdę na necie jakieś ogłoszenie to czym się kierować żeby wiedzieć czy w ogóle dany samochód jest wart zainteresowania?
mkrs5750
Nowicjusz

28 Gru 2016, 13:26

Mogę ci polecić 325 tds, spokojnie za te 8k dostaniesz zadbany egzemlarz.
iphone
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 03 04 2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Combo
Silnik: 1.4T
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2010