Kilka pytań odnośnie BMW e36

29 Lis 2016, 14:46

Witam. Aktualnie jestem w trakcie wyrabiania prawa jazdy i zastanawiam się już nad samochodem. Jestem pewny że chciałbym BMW E36 ponieważ to jest takie moje marzenie już od dziecka jeśli chodzi o samochód. Kwota którą będę dysponował do tego czasu to ok. 12000zł. Mam kilka pytań. Oglądałem sporo ofert tych samochodów w internecie i myślę że ok. 8000zł wydałbym na sam samochód, 2000zł na jakieś porządne nagłośnienie do środka (lubię głośno słuchać muzyki), a pozostałe 2000zł pozostawiłbym na ewentualne naprawy. Czy opcja którą podałem jest w miarę rozsądna? Jakich mógłbym się spodziewać kosztów jeśli coś w nim by się zepsuło? Wystarczy te 2k+ewentualnie max 200-300zł miesięcznie mieć w zanadrzu żeby w niego włożyć, tak aby dało się nim jeździć bez obawy że zabraknie mi na naprawę w razie czego? Pytam ponieważ dużo się naczytałem że w tej cenie ciężko znaleźć coś co się szybko nie zepsuje. Zależy mi też aby mieć w nim silnik co najmniej ok. 130-150KM. Poza tym na co musiałbym zwrócić uwagę kupując taki samochód, tak by był on opłacalny za tą kasę? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
mkrs5750
Nowicjusz

Auto: Nie mam

30 Lis 2016, 15:36

Zapomniałeś o OC. A te może kosztować dość dużo, jeżeli masz mniej niż 26 lat, bo masz wtedy wzwyżki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2016, 16:00

Wszelkie pozostałe koszty typu OC, rejestracja itp. nie liczą się do tego ponieważ co do tego to mam osobne źródło. Chodzi mi tylko o to co podałem powyżej.
mkrs5750
Nowicjusz

30 Lis 2016, 20:13

Samochód który wybrałeś i za cenę jaką wybrałeś będzie dość wiekowy ( okolice roku 2000 ). Trudno więc powiedzieć na co trafisz, a od tego zależą koszta jakie możesz wydać na naprawę.
Ale może fachowcy od BMW powiedzą coś więcej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2016, 15:52

Witaj !
Bmw e36 to seria trzecia która nie jest droga w utrzymaniu. Zobacz sobie ile kosztują części eksploatacyjne,które się zużywają. Wszystko tak na prawdę zależy od stanu danego egzemplarza bo nie mozesz z góry zakładać ze bedziesz cos wymianiał dopóki nie zobaczysz i nie ocenisz co w jakim jest stanie. Możesz kupić doinwestowane auto i nic nie robić.
2k na nagłośnienie ? :O
Zależy jaki silnik kupisz bo musisz liczyć się z tzw pakietem startowym na poczatek.
Bez obaw pojedź zobacz jak bedzie ok to kup. Nie napalaj sie.
Nie da się od razu założyć wszystkiego z góry bo możliwe że nnaprawy cię tak wciągną że te 2k na te głośniczki też bedziesz musiał władować w samochód.
Mam nadzieje ze w miare pomoglem jak cos to napisz na pw pozdro
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1994

03 Gru 2016, 15:14

Ok dzięki za odpowiedzi. Już mi się trochę bardziej temat rozjaśnił :) To w takim razie 2k na głośniki to nie za dobrze dobrana kwota? I gdy znajdę na necie jakieś ogłoszenie to czym się kierować żeby wiedzieć czy w ogóle dany samochód jest wart zainteresowania?
mkrs5750
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić auto przed zakupem?
    Kupno używanego samochodu to inwestycja, która wymaga szczególnej uwagi. Przed dokonaniem zakupu należy dokładnie skontrolować wiele elementów. Zaniedbanie któregoś kroku może skończyć się przykrą ...
    Jak sprowadzić swoje wymarzone auto z USA krok po kroku?
    Import auta z USA wymaga spełnienia szeregu formalności, które mogą przysporzyć nieco kłopotów osobom prywatnym podejmującym się tego zadania po raz pierwszy. Sprowadzenie samochodu z USA wymaga znajomości amerykańskiego ...

28 Gru 2016, 12:26

Mogę ci polecić 325 tds, spokojnie za te 8k dostaniesz zadbany egzemlarz.
iphone
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 03 04 2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Combo
Silnik: 1.4T
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2010