Kilka pytan odnośnie dolotu i wydechu

25 Paź 2007, 22:44

witam.mam pytanie jaka jest zasada działania intercoolera w tuningowanym samochodzie?czy stosuje sie go tylko w silnikach turbodoładowanych?

i drugie pytanie co do stozkowego filtru powietrza.czy jeżeli filtr załoze przed przepływomierzem to nie pogorszy to pracy silnika?komputer dopasuje sie do jego wiekszej przepustowości?

i ostatnia kwestia.w moim opelku mam wydech który składa sie z katalizatora,tłumika środkowego i tłumika końcowego.mam juz sportowy tłumik końcowy.chce Was zapytać czy jest sens wycinać srodkowy tłumik?spowoduje to szybszy wylot spalin?czy zamiast katalizatora powinienem założyć dobrą strumiennice czy lepiej np większy ale nowy katalizator lub katalizator sportowy np?
chicken19
Zaawansowany

26 Paź 2007, 21:05

Intercooler zakłada się do silników turbodoładowanych, ma na celu schłodzenie powietrza tłoczonego przez turbinę do komory spalania..
Jeśli stożek bedzie miał dostęp do chłodnego powietrza to tylko dodatnie skutki.. Jesli masz zamiar wywalac kata to będziesz musiał oszukać sondy ..
Pzdr!
V6 rox
Death Angel
Początkujący

26 Paź 2007, 23:27

nie mam sondy w wydechu wiec sprawa prosta.wiec radzisz wyciać czy założyć sportowy kat?jezeli mozesz to opisz mi jak dokładnie działa intercooler.jak sie dostaje do niego powietrze i czy dział on np na freon jak klima i tym chłodzi te powietrze?
a jak oszukuje sie sonde?podłacza sie dodatkowo jakies urzadzenie?
chicken19
Zaawansowany

27 Paź 2007, 12:28

założyc strumienice albo sportowego kata.. bo bez katalizatora moge nie przejść kontroli spalin.. dokładnie to niewiem jak oszkuje się sondy ..
A odnosnie do IC to turbin zasysa powietrze -->tłoczy do intercoolera-->z intercoolera zimnie powietrze dostaje się do kolektora dolotowego.. IC jest najczęściej umieszczony z przodu pod chłodnicą lub przed ...
Pzdr
V6 rox
Death Angel
Początkujący

29 Paź 2007, 10:36

czyli intercoller to jest taka jakby użebrowana chłodniczka która ma w srodku rurki którymi przechodzi powietrze z turbiny do dolotu i chłodzi IC powietrze opływające go podczas jazdy?
chicken19
Zaawansowany

29 Paź 2007, 21:19

dokładnie.. chociaż nie widziałem przekroju IC...
V6 rox
Death Angel
Początkujący

30 Paź 2007, 18:28

dzięki za pomoc.pozdrawiam
chicken19
Zaawansowany

30 Paź 2007, 19:22

To kolega zamierza uturbić swój samochód?? czy tylko delikatny tuning?
V6 rox
Death Angel
Początkujący

02 Lis 2007, 10:04

narazie 129 koni i sportowy WM mi wystarcza :)
z czasem wezme sie za wieksze przeróbki.
narazie chciałem sie dowiedzieć o co chodzi z tym interem
chicken19
Zaawansowany

02 Lis 2007, 15:54

:twisted: w sumie mogłem powiedzieć 'google prawde Ci powie' :) ale że nie jestem wredny to wyjaśniłem.. :) dolot przerabiałeś w swoim aucie? ma dostęp do zimnego ??
V6 rox
Death Angel
Początkujący

04 Lis 2007, 17:08

narazie nie ruszany dolot.kadet gsi ma fabrycznie zaprojektowany dostęp zimnego powietrza z rury która jest podłączona za zderzakiem przednim.narazie wszystko jest w fazie przemyśleń
chicken19
Zaawansowany

09 Lis 2007, 09:59

Intercooler - Tylko w silniku doładowanym... Dodając turbine zwiększasz ciśnienie w cylindrze, bez intercoolera było by duże prawdopodobieństwo spalania stukowego. Schładzanie powietrza ten efekt praktycznie eliminuje, przy bardziej ekstremalnych osiągach mile widziane wtryski wody do cylindra... Również eliminujące efekt spalania stukowego.

Reszta dobrych stron IC jest chyba każdemu dobrze znana.

PS: Możesz sprawdzić że w chłodny deszczowy dzień silnik pracuje dużo lepiej niż normalnie... Po tym już sam chyba się domyślisz co i jak :wink:
agrafek
Początkujący

Miejscowość: Krakow

09 Lis 2007, 12:34

w jaki sposób wtrysk wody do cylindra?? :roll:
Wyjaśniłem już po co IC..
V6 rox
Death Angel
Początkujący

09 Lis 2007, 13:10

Wtrysk wody w silniku często montuję się w kolektorze dolotowym blisko wtrysku paliwa... Wtryskiwacz wody wytwarza mgiełke która schładza dodatkowo.

Polecam lekturki gdzie jest opisane dużo innych ciekawych sposobów : )
agrafek
Początkujący

Miejscowość: Krakow

09 Lis 2007, 19:41

woda powoduje korozję.. i się nie spala więc nie wmawiaj bo to by mijało się z celem powiększania mocy...
V6 rox
Death Angel
Początkujący