Kilka pytań odnośnie pierwszego auta :)

03 Gru 2009, 21:25

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem forum, choć czytam je od jakiegoś czasu.

Mam kilka pytań i będę bardzo wdzięczny za Wasze odpowiedzi. Od miesiąca posiadam prawo jazdy i chciałbym kupić pierwsze auto, nie zależy mi na super osiągach, raczej na tym aby samochód nie był za duży, drugim kryterium jest cena mam na ten cel przeznaczone około 6000 zł. Przeglądając polskie i niemieckie portale aukcyjne najbardziej podoba mi się Opel Corsa B, co o tym modelu sądzicie ? Jako miejski model powinien się sprawdzić, ale czy takie auta są odpowiednie na dalsze wyjazdy ? Może ktoś z Was ma jakieś inne propozycje ? Chciałbym jeszcze zapytać Was o opłacalność prywatnego importu auta w cenie do 6000 zł ? Będę bardzo wdzięczny za każdą radę :)
Ostatnio edytowany przez donat, 03 Gru 2009, 21:54, edytowano w sumie 1 raz
donat
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

03 Gru 2009, 21:31

Lanos, lanos, lanos :razz:
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

03 Gru 2009, 21:53

Czy ktoś ma bardziej przydatne podpowiedzi ?
donat
Nowicjusz

03 Gru 2009, 22:04

To jest najbardziej przydatna odpowiedź jaką możesz dostać.
Trafisz wiele lanosów z przebiegiem poniżej 150 tysięcy w gazie a to gwarantuje ci około 100 tysięcy kilometrów spokoju z pracą silnika conajmniej! Do tego dostajesz tanie koszty jazdy, tanie części zamienne oraz słabą jakość wykończenia w środku :razz: Chociaż w porównaniu np do corsy czy nawet astry nie jest to taka ogromna różnica choć jest nieco gorzej. Aaa no i nawet z silnikiem 1,5 ten samochód naprawdę daje rade
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

03 Gru 2009, 22:08

Tak corsa B napewno bedzie dobrym wyborem ale jezeli marzysz o dalszych podrozach to tylko silnik 1.2 albo 1.4 albo 1,6. W sumie bagaznik ma taki ze 2 osoby z bagazami sie pomieszcza ale jak chcesz jechac na jakies wycieczki z 4-5 osobami to zapomnij.
Przy tej cenie import jest wogole nieoplacalny bo koszty to jakies 1300-1500zl.
W tej cenie znajdziesz corse z 93-97 roku moze nawet z 98.
A jezeli chcesz samochod troche wiekszy np 5-dzwiowy i z wiekszym bagaznikiem to moze reczywiscie rozejrzyj sie za jakims lanosem w hatchbacku albo astra I.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Choc w to co tam pisza bym nie wierzyl
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

03 Gru 2009, 22:09

koczas napisał(a):To jest najbardziej przydatna odpowiedź jaką możesz dostać.
Trafisz wiele lanosów z przebiegiem poniżej 150 tysięcy w gazie a to gwarantuje ci około 100 tysięcy kilometrów spokoju z pracą silnika conajmniej! Do tego dostajesz tanie koszty jazdy, tanie części zamienne oraz słabą jakość wykończenia w środku :razz: Chociaż w porównaniu np do corsy czy nawet astry nie jest to taka ogromna różnica choć jest nieco gorzej. Aaa no i nawet z silnikiem 1,5 ten samochód naprawdę daje rade

w przebiegi które sprzedający auta sugerują raczej ciężko wierzyć, Co do silnika wystarczy mi nawet 1.2 mam zamiar się skupić na doskonaleniu jady a nie na sprawdzaniu osiągów, liczę też że to auto będzie mi służyć 2 lata, po tym czasie będę miał odłożone więcej pieniędzy i wymienię na coś lepszego.

[ Dodano: Czw Gru 03, 2009 22:13 ]
foemka napisał(a):Tak corsa B napewno bedzie dobrym wyborem ale jezeli marzysz o dalszych podrozach to tylko silnik 1.2 albo 1.4 albo 1,6. W sumie bagaznik ma taki ze 2 osoby z bagazami sie pomieszcza ale jak chcesz jechac na jakies wycieczki z 4-5 osobami to zapomnij.

Właśnie myślałem o takich wersjach o jakich wspomniałeś, podróże będą w maks 2 osoby plus pies więc w 3 drzwi się zmieścimy :) a czy mógłbyś zaproponować jakieś alternatywy w segmencie Corsy ?
donat
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

04 Gru 2009, 13:10

Kilka lat jeździłem Corsą B 1.4 5D i według mnie jest to ciekawe autko. Jak już gdzieś na forum pisałem, nic się nie psuło (bo i zresztą za bardzo nie było co ;) poza tłumikiem, który szedł dosyć szybko do wymiany. Niewielka rdza na masce (od wewnętrznej strony) oraz na tylnej klapie. Z silnikiem nie było żadnych problemów. Rocznik samochodu to 96 (końcówka). Użytkowałem go do wakacji zeszłego roku i gdyby nie chęć przesiadki na większy samochód jeździłbym Corsą do dziś.

Ps. Nie gnił ;)
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

04 Gru 2009, 13:28

W tej cenie to moze jeszcze jakies punto albo bravo to z fiatow. A ze skody to felicia lecz napewno bedzie miec 5 dzwi. Moze nawet polo ale w tej cenie to nie wiem czy sie uda znalezc cos konkretnego.
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

04 Gru 2009, 15:32

donat napisał(a):a czy mógłbyś zaproponować jakieś alternatywy w segmencie Corsy ?

Ja ze swojej strony mogę polecić Forda Fiestę. Wielkość to właściwie to samo co Corsa. Silniczek 1.25 z Fiesty Mk4 spokojnie wystarczy na początek, tym bardziej, że sam mówisz, że nie potrzebujesz nic mocniejszego ;) Male spalanie, jak na 2 osoby to spokojnie wygodne, sam mam Fiestę już ponad rok i nie mogę na nią narzekać. Koszty utrzymania również niewielkie. Świetne autko :)
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Gru 2009, 22:20

foemka napisał(a):W tej cenie to moze jeszcze jakies punto albo bravo to z fiatow. A ze skody to felicia lecz napewno bedzie miec 5 dzwi. Moze nawet polo ale w tej cenie to nie wiem czy sie uda znalezc cos konkretnego.

W zasadzie to im większe auto tym lepsze, ponieważ jestem dość nietypowego wzrostu (około 200 cm) Corsa mimo małych rozmiarów jest dość przestronnym autem, nie wiem jak punto bo nigdy nie miałem okazji jechać, ale dużo ludzi mówi że to awaryjne auta, choć tak samo dużo ludzi mówi że Ople gniją ;) Wiele osób polecało mi też "japończyki" argumentując to dobrą blachą i silnikami nie do zajechania...
donat
Nowicjusz