Kilka pytań początkującego kierowcy

19 Paź 2014, 18:44

Cześć!

Na wstępie kilka słów o mnie. Jak w temacie - jestem początkującym kierowcą (tydzień doświadczenia za kółkiem własnego samochodu), z racji tego, że szkoły jazdy nie uczą jeździć a tylko zdać egzamin (zupełnie jak liceum :)) mam kilka pytań dotyczących praktycznej jazdy. Poruszam się głównie po mieście (dom - uczelnia - praca).

Po pierwsze, coś o czym kilka razy słyszałem ale jakoś nie potrafię wprowadzić tego w życie - hamowanie silnikiem. Czytałem, że jest ono bardzo korzystne zarówno dla żywotności silnika jak i zawartości portfela ;). Pytanie tylko: jak dobrze to robić? Czy macie jakieś porady od siebie? Może jakiś film objaśniający to w przystępny sposób?
Zaznaczę tylko, że samochód to Renault Laguna 2 z silnikiem 1.9 diesel a jeżeli się nie mylę kwestia zmieniania biegów przy danej ilości obrotów wygląda inaczej niż na LPG/benzynie (na których jazdy się uczyłem).

Drugie pytanie, czysto techniczne do osób "obcykanych" z wyżej wspomnianym silnikiem diesel'a. Z racji tego, że jestem kierowcą bardzo pokornym i za wszelką cenę chcę trzymać się przepisów to po mieście zawsze staram się jechać 50km/h (+/- 5km/h). I z utrzymaniem tej prędkości nierzadko mam problem. Kiedy jadę na trójce (skrzynia sześciu-biegowa) mam ok. 1.9~2k obrotów z kolej gdy wrzucę na czwórkę obroty spadają do ok. 1.1k~1.3k.
I tu moje pytanie - którego biegu powinienem się trzymać?

I tak na koniec pytanie "bonusowe".
Czy znacie może jakieś miejsce w Poznaniu gdzie mógłbym się przejechać i bezpiecznie poćwiczyć / pobawić się samochodem? Zbliża się 1 listopada i wtedy najpewniej wybiorę się na parking jednego z naszych super-marketów ale fajnie byłoby znać jakieś miejsce gdzie mógłbym się wybrać i np. "poczuć wiatr we włosach" ;) (pokora, pokorą ale silnik przyspieszenie ma zacne :D)

Pozdrawiam
Kacper Siejka
salemus
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 11 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Reanault Laguna 2
Silnik: 1.9 cdi
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Paź 2014, 20:01

salemus napisał(a):Pytanie tylko: jak dobrze to robić?

Puszczasz gaz i silnik hamuje.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

20 Paź 2014, 13:05

Jeśli chcesz po prostu się przejechać szybciej,to przecież mamy odcinek darmowy autostrady-miejski. Te kilkadziesiąt km do sprawdzenia możliwości sprawdzenia przyspieszenia auta w granicach rozsądku i przepisów. Możesz też przejechać się z autostrady S5 aż do np Gniezna ,gdzie ruch jest mniejszy a pasy 2 w każdą stronę. Jednak o tej porze roku nie namawiam do testów auta. Liście i wilgoć na jezdni są pułapką! Moim zdaniem powinieneś przejeździć spokojnie zimę,a wiosną będziesz o wiele lepszym kierowcą.
Hamowanie silnikiem jest takie samo dla wszystkich aut z wielopunktowym wtryskiem jak i diesli. Jeśli masz bieg wkleszczony,to puszczając gaz ,silnik nie spala wogóle paliwa jak się auto porusza. Oczywiście na wolnych obrotach bez gazu auto z wkleszczonym biegiem też będzie jechać ale wtedy już spala paliwo. Mówimy więc o większych prędkościach i najczęściej o dohamowywaniach.
Co do "gilowania" na parkingu marketów,to przestrzegam przed mandatem. Jest na nich monitoring i będziesz widoczny i...do ustalenia.Ochrona zadzwoni na Policję i da zapis z kamer z twoją rejestracją. To wystarczy. Tego robic nie wolno tam!.
Co do prędkości obrotowej silnika.
Musisz wyczuć auto. Diesel właściwie na tych niskich obrotach jedzie bez problemów. Z tym że 1,1 tys to przesada,bo idą za duże obciążenia na wał w silniku i może się czasem uszkodzić np ukręcić.
Jazda na 4 -ce jest mozliwa jak bedzie lekko z górki. Minimalnie nawet pod górkę i trzeba koniecznie redukować na 3 lub 2 żeby nie męczyc silnika. Generalnie diesel i tak ma niskie obroty więc jak pojedziesz na tej 3 -ce to nic mu nie będzie ,a spalanie nie wzrośnie. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

20 Paź 2014, 18:34

Wielkie dzięki!

Wiele przydatnych rad, na pewno zapamiętam :)

W kwestii parkingu przed supermarketem to trochę się źle wyraziłem. Tam mam zamiar w spokoju poćwiczyć parkowanie, i może jakieś manewry typu hamowanie silnikiem itp., bo jednak samochód jest (w porównaniu do clio 4) pokaźnych rozmiarów i trochę waży. Póki co z parkowaniem daję radę ale czasem jednak muszę trochę wykręcać a chciałbym zredukować tamowanie ruchu drogowego moją nieudolnością do minimum ;).
salemus
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 11 2013
Auto: Reanault Laguna 2
Silnik: 1.9 cdi
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

21 Paź 2014, 00:07

Spokojnie. Z takim rozsądnym podejściem raczej zajedziesz dalej niż bliżej! :) Wyjedź sobie na te wycieczkę na A2 w stronę Warszawy na węźle w Luboniu czy w Komornikach i poźniej za Poznań Wschód będzie odbicie w prawo na S5 -Bydgoszcz. Nie musisz tą drogą jechać do samego Gniezna. Możesz wcześniej sobie zrobić nawrotkę np na zjeździe Pobiedziska i wracać tą samą drogą do autostrady i do Poznania. Nie płacisz ani złotówki,a unikniesz wyprzedzania i aut jadących z przeciwka. Spokojnie wyczujesz auto przy prędkościach większych niż w mieście :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

23 Paź 2014, 15:39

Fajnie wiedzieć, że ktoś aż tak się przejmuję innymi uczestnikami ruchu :) Szerokości kolego
relecto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 2007
Auto: Volkswagen Passat
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Hybrydowa Toyota Auris debiutuje w Polsce
    Toyota Auris drugiej generacji zadebiutowała w Polsce w styczniu 2013 roku. Samochód otrzymał zupełnie nowy wygląd nadwozia i wnętrza niż poprzednik, zyskując sobie sympatię klientów zarówno w całej Europie, ...