Kilka pytań przed zakupem Granda

27 Mar 2017, 20:02

A więc od dłuższego czasu myślę nad kupnem Grand Cherokee. Pasuje mi ZJ jak i WJ. Z ogólnych opinii wychodzi na to że najsensowniejszy silnik to 4.0. Auta bym używał sporadycznie, nie brało by udziału w mieszkaniu błota i jezdzone było by tylko w ciepłym kraju. Pytania takie:
Który grand wybrać zj czy wj?
Jakiego przebieg się obawiac?
Jaki gaz najlepiej założyć?
Ile mniej więcej trzeba wydać na egzemplarz warty uwagi ponieważ ceny są różne?
Czy te modele mają jakies typowe usterki które mogą pochłonąć sporo kasy.

Dodam że kilka lat temu miałem xj tyle że w dieslu czyli jakieś tam doświadczenie z jeepem jest.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Kwi 2017, 20:16

Z Jeepami nie ma tak prosto. Zanim zdecydujesz się na zakup któregoś z nich, proponuję poczytać o nich tutaj i tutaj. Jak poczytasz o silnikach, skrzyniach biegów oraz napędach ( reduktorach i mostach ), to posprawdzaj ceny czśći. Np jak wybierzesz napęd Quadra Drive w WJ-cie, to musisz mieć olej z dodatkiem LSD. Jedynym producentem olejów do reduktorów i mostów jest MOPAR. Sprawdż ile kosztuje taki olej...Sprawdż też ile palą silniki które cię interesują i jakie silniki są niepolecane. W WJ-tach np są dwa silniki Diesla - jeden jest dość dobry, a jeden ma bardzo złe opinie. Nie pamiętam tylko który. Są też różnice w skrzyniach biegów ( wszystkie są automaty ). W benzynie też są dwa - 4,0 i 4,7. Oba są dość dobre, ale...kosztowne są auta z tymi silnikami ( spalanie oraz części eksploatacyjne ). Musisz też mieć świadomość, że np. WJ-ta z QD nie można sprawdzić na SKP która nie ma 4 par rolek do hamulców, bo uszkodzisz napęd.
Poczytaj na forach o interesujących cię Jeepach i myślę, że jak chcesz tym autem jeździć tylko sporadycznie, to zrezygnujesz i poszukasz jakieś innego SUV-a.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczny autobus BYD kursuje w Warszawie
    W pełni elektryczny autobus BYD K9 kursuje już w stolicy. Miejskie Zakłady Autobusowe testują ekologiczny autobus chińskiej firmy BYD (Build Your Dreams) aż do 18 czerwca. Autobus kursuje na linii 222 przebiegającej przez ...
    Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
    Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...