Kilka pytań(rejestracja, ubezpieczenie)

03 Maj 2011, 09:07

Witam.

Mam 20 lat, mam już wybrany samochód w środę jadę kupić.

I mam takie pytania odnośnie rejestracji pojazdu:

1. Przy umowie kupna auta chce by było na współwłasność z ojcem(on niema prawa jazdy). Czym już po zakupie samochodu już taką umową może przekazać mi on jako darowiznę samochodu i następnie będę mógł go zarejestrować na siebie? Czy od razu może to zrobić(przekazać darowiznę) ?

2. Jeżeli mój dziadek ma na współwłasność ze swoim synem (mają już max zniżki w ubezpieczeniach) czy jak ja bym wziął współwłasność z dziadkiem (wiem,że także bym miał te już max zniżek) czy jak bym spowodował wypadek traci zniżki jego syn? A jak tak to jak dużo ?

Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
David489
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

03 Maj 2011, 12:21

David489 napisał(a):. Przy umowie kupna auta chce by było na współwłasność z ojcem(on niema prawa jazdy).

Nic na tym nie zyskujesz...
David489 napisał(a): Czy od razu może to zrobić(przekazać darowiznę) ?

A co Ci to daje..... :?: :?: Jezeli Twoj "starszy"nie ma prawka nic nie zyskujesz jezeli masz na myśli OC...
David489 napisał(a): czy jak bym spowodował wypadek traci

Traci oczyiscie dziadek a pośrednio wtedy jego syn...
David489 napisał(a): A jak tak to jak dużo ?

To zalezy od FU.....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Maj 2011, 13:11

U kazdego ubezpieczyciela znizki troche inaczej wygladaja, to samo sie tyczy prawa ich nabywania/tracenia, ale w PZU masz tak 10 15 20 30 40 50 55 i na koncu 60%(chyba ze cos pokrecilem) i w przypadku kolizji z twojej winy, traci 2 punkty w dol, czyli jak bylo 60% to spada na 50%.

Twoj ojciec mzoe co najwyzej dostac znizke ze wzgladu na wiek oraz fakt ze posiada dzieci, to tez czesto ubezpieczyciele biora pod uwage, bo niby jak ktos ma dzieci to wolniej jezdzi, ale ty nie bedziesz mogl samochodem jezdzic jezeli on dostanie znizki na tej podstawie. Tako samo jak twoj dziadek ma all znizki, a ty tylko 20lat + swiezo zrobione prawko, bedzie cos tam trzeba i tak zaplacic dodatkowo(i to czesto w cale nie malo).
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

04 Maj 2011, 22:16

tu możesz sobie pobrać umowę na współwłaściciela (proste i nie wymaga drugiej umowy)
[link wygasł]

Jeżeli przy kupnie nie będzie współwłaściciela to masz dwie możliwości:
1. darowizna - kupujesz na siebie a potem darujesz część
tu umowa kupna na jedną osobę
[link wygasł]

tu umowa darowizny
[link wygasł]

2. kupno z upoważnienia, kupujesz na Was obu mając ze sobą pisemne upoważnienie do kupna pojazdu wtedy podpisujesz się dwa razy: raz za siebie a drugi raz z upoważnienia
tu upoważnienie do kupna
[link wygasł]

tu umowa
[link wygasł]

tu możesz o tym więcej poczytać
[link wygasł]

Na tej stronie możesz poczytać więcej o OC
i sprawdzić oferty 15 firm jednocześnie
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam