19 Mar 2016, 12:25
Czołem wszystkim,
Żona jeździ Saxo 1,5d 42kW z 2000 r., chcę w nim wymienić filtr paliwa, jeśli uda się to sam. Przeglądałem już na innych stronach poradniki jak to się robi ale potrzebuję jeszcze kilku słów uzupełnienia i mam nadzieję że je uzyskam od Was.
1] - czy przy wymianie filtra z obudową występuje tam też jakaś uszczelka? przeczytałem bowiem, że wymienia się ją wraz z wymianą filtra, nigdzie nie znalazłem oddzielnie takiej uszczelki do kupienia, same filtry
2] - jak to zrobić, żeby po wymianie filtra nie był on zapowietrzony? czy takie cudo jak Saxo z 2000 r. ma automatyczną pompkę? przeczytałem i widziałem na filmikach, że w innych autach odpowietrza się poprzez przekręcenie kluczyka (musi być wyjęty przewód odprowadzający od filtra paliwo), wtedy automatyczna pompka wtłoczy paliwo do filtra i po sprawie, tylko ja nie wiem czy w Saxo jest ta automatyczna pompka - a jeśli jej nie ma to co się robi?
3] - gdzie znajdę ten filtr w Saxo, gdzie jest położony?
Może pytania są banalne, ale nie wymiany filtra nigdy nie przeprowadzałem sam. Proszę o kilka słów odpowiedzi. Dzięki