Kilka pytań

21 Wrz 2010, 17:26

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

co o niej myślicie? Widziałam ją na giełdzie ze 3 tygodnie temu za 6900 zł, widocznie nie miała wzięcia, skoro teraz ją wystawiona na otomoto.

I mam parę pytań.
Tata dowiedział się od kolegi, że "w megane wystarczy lekkie puknięcie żeby wszystko się w niej zaczęło chrzanić". To prawda? Nie warto się pakować w zakup tego auta?

I kolejne: jak wygląda koszt części do fiata brava? Jest drożej niż np. w lanosie?
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konin

21 Wrz 2010, 17:45

Co do części to w lanosie są tańsze ale w fiacie moim zdaniem rzadziej będziesz musiał wymieniać więc tak strasznie nie będzie.

Ja ogólnie renówki bym omijał szerokim łukiem jak i z reszta wszystkie francuzy.
Nie lubię ich i już wolałbym niemca.
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

21 Wrz 2010, 17:52

dzięki. To teraz jeszcze gdybyście mieli do wyboru: lanos z lpg albo brava w dieslu (ewentualnie lpg) to co byście wybrali?
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Wrz 2010, 18:02

A lanos sedan?
Go Faster
Początkujący

21 Wrz 2010, 18:09

Gdybym miała kupować lanosa to tylko w hatchbacku. Może tylko trochę mniejszy, ale też bardziej mi się podoba...
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Wrz 2010, 18:15

To bym brał lanosa jazda w gazie będzie naprawdę tania;)
Go Faster
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Z9 Convertible 2000
    Projekt BMW Z9 Convertible skupia się przede wszystkim wokół wnętrza, które ma ułatwiać podróżowanie i pozwolić kierowcy skoncentrować się na wykonywaniu podstawowych zadań poprzez wykorzystanie technologii ...

21 Wrz 2010, 18:22

a gdyby pominąć koszty paliwa to lanos wciąż byłby dobrym wyborem? Sorry, że tyle pytań zadaję, ale każdy mi radzi co innego i mam totalny mętlik w głowie.
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Wrz 2010, 18:31

Tak byłby dobrym samochodem też miałem go kupować ale znalazłem okazje na polo III i tak zostało.
A też miałem podobny dylemat jak twój a znam parę osób z lanosem, wiadomo nie robi wrażenia takiego wrażenia jak bmw czy MB, ale jak zależy Ci na taniej eksploatacji i samochodzie co dojedzie z punktu A do punktu B to to jest odpowiedni samochód a za te 7tyś byś znalazł już z gazem i klimą;)
Go Faster
Początkujący

21 Wrz 2010, 18:35

Z tym puknięciem to jak w każdym innym starym samochodzie.
W Megane II gdzie jest dużo elektroniki może tak ale na pewno nie w Megane I to prosty samochód i jeśli coś ma się chrzanić to w podobnym stopniu co w Bravo czy Lanosie.
Ja brałbym jednak Megane to dobry samochód, lepszy niż Bravo lub Lanos.
Bezpieczniejszy, wygodniejszy, obszerniejszy a silnik w podanym przez Ciebie egzemplarzu jest niezniszczalny.
Francuzy są jak najbardziej ok i warto je brać pod uwagę :smile: nie słuchaj głupich stereotypów.
Poza tym w przypadku tak tanich aut liczy się głównie poprzedni właściciel a nie marka.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Wrz 2010, 18:41

Hmm widzę, że ile osób tyle opinii. Nie ułatwiacie więc wyboru ;) To jeszcze niech się ktoś wypowie na temat meganki z linku wyżej, byłabym wdzięczna ;)
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Wrz 2010, 18:49

Bezpieczeństwo: http://www.euroncap.com/tests/renault_m ... 00041.aspx -megane
http://www.euroncap.com/tests/daewoo_lanos_1998/31.aspx - lanos
http://www.euroncap.com/tests/fiat_brava_1998/32.aspx - bravo
Wymiary:
długość-4129 szerokość-1699 wysokość-1420 rozstaw osi-2580 Megane

może olbrzymem nie jest ale ma rozstaw osi większy niż choćby Octavia II a przez to jest dość przestronny.
Co do wygody to jeszcze stary miękki francuz :smile:
A silnik jest niezniszczalny, stary diesel bez turbiny na pompie rotacyjnej.
Oceny tego konkretnego się nie podejmę bo nie jestem ekspertem w każdym razie przebieg niemal na pewno jest cofany pytanie tylko o ile.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

21 Wrz 2010, 19:12

Co do Lanosa i Bravy to spalą one praktycznie identycznie (silniki 1.6-średnio ok.9l/100km).Ale tak jak ktoś wyżej napisał,jak wsadzisz gaz to jazda stanie sie ekonomiczna (koszt przejechania 100km na lpg przy silniku 1.6 to jakieś 20zł).A i ceny części do Fiata czy Daewoo są śmiesznie tanie i z Lanosem nie ma problemów bo większość części pasuje doskonale od Opla Astry I których zresztą jest dużo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

21 Wrz 2010, 19:20

hmm. No tak, będę się dalej rozglądać za lanosami, chociaż mój facet stwierdził, że "jak on się w lanosie kolegom pokaże"... Ewentualnie gdybym znalazła ładną bravę w dieslu, też by mnie kusiła...
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Wrz 2010, 19:26

Jak chce szpanować to niech kupic najnowszego Mb s klase;p
Spytaj się czym koledzy jeżdżą?;)
Go Faster
Początkujący

21 Wrz 2010, 19:29

Dokładnie niech sobie kupi jakąs mega wypasioną fure z renomowanych marek typu Mercedes,BMW,Audi itd.,oczywiście bez urazy :wink: ja sie kolegom pokazuje w Lanosie i co nie narzekam,ostatnio u mnie po mieście jeżdzi też jakiś młody synek i ma czerwonego Lanosa i widać że go modzi powoli.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012