Kilka pytań

21 Wrz 2010, 17:26

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

co o niej myślicie? Widziałam ją na giełdzie ze 3 tygodnie temu za 6900 zł, widocznie nie miała wzięcia, skoro teraz ją wystawiona na otomoto.

I mam parę pytań.
Tata dowiedział się od kolegi, że "w megane wystarczy lekkie puknięcie żeby wszystko się w niej zaczęło chrzanić". To prawda? Nie warto się pakować w zakup tego auta?

I kolejne: jak wygląda koszt części do fiata brava? Jest drożej niż np. w lanosie?
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konin

21 Wrz 2010, 17:45

Co do części to w lanosie są tańsze ale w fiacie moim zdaniem rzadziej będziesz musiał wymieniać więc tak strasznie nie będzie.

Ja ogólnie renówki bym omijał szerokim łukiem jak i z reszta wszystkie francuzy.
Nie lubię ich i już wolałbym niemca.
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

21 Wrz 2010, 17:52

dzięki. To teraz jeszcze gdybyście mieli do wyboru: lanos z lpg albo brava w dieslu (ewentualnie lpg) to co byście wybrali?
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Wrz 2010, 18:02

A lanos sedan?
Go Faster
Początkujący

21 Wrz 2010, 18:09

Gdybym miała kupować lanosa to tylko w hatchbacku. Może tylko trochę mniejszy, ale też bardziej mi się podoba...
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Wrz 2010, 18:15

To bym brał lanosa jazda w gazie będzie naprawdę tania;)
Go Faster
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...

21 Wrz 2010, 18:22

a gdyby pominąć koszty paliwa to lanos wciąż byłby dobrym wyborem? Sorry, że tyle pytań zadaję, ale każdy mi radzi co innego i mam totalny mętlik w głowie.
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Wrz 2010, 18:31

Tak byłby dobrym samochodem też miałem go kupować ale znalazłem okazje na polo III i tak zostało.
A też miałem podobny dylemat jak twój a znam parę osób z lanosem, wiadomo nie robi wrażenia takiego wrażenia jak bmw czy MB, ale jak zależy Ci na taniej eksploatacji i samochodzie co dojedzie z punktu A do punktu B to to jest odpowiedni samochód a za te 7tyś byś znalazł już z gazem i klimą;)
Go Faster
Początkujący

21 Wrz 2010, 18:35

Z tym puknięciem to jak w każdym innym starym samochodzie.
W Megane II gdzie jest dużo elektroniki może tak ale na pewno nie w Megane I to prosty samochód i jeśli coś ma się chrzanić to w podobnym stopniu co w Bravo czy Lanosie.
Ja brałbym jednak Megane to dobry samochód, lepszy niż Bravo lub Lanos.
Bezpieczniejszy, wygodniejszy, obszerniejszy a silnik w podanym przez Ciebie egzemplarzu jest niezniszczalny.
Francuzy są jak najbardziej ok i warto je brać pod uwagę :smile: nie słuchaj głupich stereotypów.
Poza tym w przypadku tak tanich aut liczy się głównie poprzedni właściciel a nie marka.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Wrz 2010, 18:41

Hmm widzę, że ile osób tyle opinii. Nie ułatwiacie więc wyboru ;) To jeszcze niech się ktoś wypowie na temat meganki z linku wyżej, byłabym wdzięczna ;)
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Wrz 2010, 18:49

Bezpieczeństwo: http://www.euroncap.com/tests/renault_m ... 00041.aspx -megane
http://www.euroncap.com/tests/daewoo_lanos_1998/31.aspx - lanos
http://www.euroncap.com/tests/fiat_brava_1998/32.aspx - bravo
Wymiary:
długość-4129 szerokość-1699 wysokość-1420 rozstaw osi-2580 Megane

może olbrzymem nie jest ale ma rozstaw osi większy niż choćby Octavia II a przez to jest dość przestronny.
Co do wygody to jeszcze stary miękki francuz :smile:
A silnik jest niezniszczalny, stary diesel bez turbiny na pompie rotacyjnej.
Oceny tego konkretnego się nie podejmę bo nie jestem ekspertem w każdym razie przebieg niemal na pewno jest cofany pytanie tylko o ile.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

21 Wrz 2010, 19:12

Co do Lanosa i Bravy to spalą one praktycznie identycznie (silniki 1.6-średnio ok.9l/100km).Ale tak jak ktoś wyżej napisał,jak wsadzisz gaz to jazda stanie sie ekonomiczna (koszt przejechania 100km na lpg przy silniku 1.6 to jakieś 20zł).A i ceny części do Fiata czy Daewoo są śmiesznie tanie i z Lanosem nie ma problemów bo większość części pasuje doskonale od Opla Astry I których zresztą jest dużo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

21 Wrz 2010, 19:20

hmm. No tak, będę się dalej rozglądać za lanosami, chociaż mój facet stwierdził, że "jak on się w lanosie kolegom pokaże"... Ewentualnie gdybym znalazła ładną bravę w dieslu, też by mnie kusiła...
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Wrz 2010, 19:26

Jak chce szpanować to niech kupic najnowszego Mb s klase;p
Spytaj się czym koledzy jeżdżą?;)
Go Faster
Początkujący

21 Wrz 2010, 19:29

Dokładnie niech sobie kupi jakąs mega wypasioną fure z renomowanych marek typu Mercedes,BMW,Audi itd.,oczywiście bez urazy :wink: ja sie kolegom pokazuje w Lanosie i co nie narzekam,ostatnio u mnie po mieście jeżdzi też jakiś młody synek i ma czerwonego Lanosa i widać że go modzi powoli.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012