Kilka umów kupna-sprzedaży pojazdu a problem z rejestracją.

06 Lut 2011, 12:34

gruszka napisał(a):bo kupi odemnie

Czy nie rozumiesz ze Ty juz nie jestes właścicielem tego samochodu/przeciez go wyrejestrowałes w WK-tak bynajmniej to zrozumiałem z tego co do chwili obecnej napisałeś.../.... :!: :!:
gruszka napisał(a):ale umowa z nim na skutek niedotrzymania terminu odbioru została ZERWANA

Czy masz na to jakiś dokument.... :?: :?:
gruszka napisał(a):Pojazd niezarejestrowany NIE MUSI MIEC OC

Z tym to nie ma problemu.Bo tak wlasnie jest...
gruszka napisał(a):A jak to jest z reimportem pojazdu.....
sprzedaje za granicę - pojazd znika ......po jakims czasie kupuje pojazd... przecież nie moga mi kazać placic za polskie auto cła itp powinni go po prostu po przeglądzie zarejestrować.

Niestety ale w tym temacie to juz jestem"cienki"... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Lut 2011, 13:16

Oczywiscie że mam dpotwierdzenie wyrejestrowania
i na tej podstawie odubezpieczyłem OC

Dowod Rej nie jest aktem własności tylko dokumentem potwierdzającym ujecie w ewidencji pojazdów pod takim a nie innym nr rej

o własnosci decyduje umowa cywilno prawna i dlatego lecisz do US i bez ich blogoslawienstwa na umowie ( ztyłu walą taka pieczatkę) nie przeniesiesz wlasnosci na inna osobę i nie zarejestrują tego faktu wystwiajac w potwierdzeniu DR.

Jezeli umowa przeniesiaenia własności = kupna sprzedazy nie dochodzi do skutku zostaje unieważniona
to ja dalej pozostaję właścicielem
a urzędasy MUSZA TO POTWIERDZIĆ PONOWNIE WPISAĆ MNIE DO REJESTRU i wydać chyba nowy dow rej a gdy sprzedam auto innemu w miedzyczasie to wydac temu innemu.

No to teraz uzmyslowilem sobie calość.
ale dalej mnie zastanawia czyw tym bydlecym kraju jakas nierogacizna nie bedzie chciala odemnie uzupelniania OC .....
ale mam pokwitowanie wyrejestrowania więc......
Czytalem perypetie ludzi co kupują auto od 3 reki i mają ciaglosc po drodze
pytanie czy tych po drodze kto ścigał o OC????
pozdrawiam
gruszka
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gliwice

06 Lut 2011, 13:36

gruszka napisał(a):ale mam pokwitowanie wyrejestrowania więc......

Samochod wyrejestrowany=brak potrzeby zaplaty naleznosci z tytułu OC...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

19 Mar 2012, 13:29

przegladalam pare forow w poszukiwaniu tego tematu rejestracji auta przy posiadaniu kilku umow. niestety nigdzie nie moge znalezc posta w ktorym ktos napisalby jak to sie odnosi do przepisu o obowiazku zgloszenia sprzedazy(wyrejestrowania) pojazdu przez pierwszego wlasciciela tych wszystkich umow. wszedzie ludzie pisza ze nie ma prpblemu i wystarczy ciaglosc kompletnych umow, no a ja jestem ciekawa czy urzad nie przyczepia sie do tego ze przez tyle czasu nikt nie zglaszal sprzedazy(wyrejestrowania) pojazdu. prosze o pomoc jesli ktos zna odpowiedz albo rejestrowal auto przy kilku umowach
sama69
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2007

19 Mar 2012, 20:09

sama69 napisał(a): czy urzad nie przyczepia sie do tego ze przez tyle czasu nikt nie zglaszal sprzedazy(wyrejestrowania) pojazdu.

Nigdy nie miałem z tym problemu.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Paź 2012, 15:35

Witam. Potrzebuję Waszej szanownej pomocy...
Mam podobny i może bardziej nawet uwikłany problem...
Właśnie wróciłem od gościa, od którego miałem kupić wozidełko, niestety wróciłem bez autka.
Sprawa wygląda dla mnie dosyć skomplikowanie i sam do jej rozwikłania pewnie nie dojdę...
Okazało się na miejscu, że:
1. facet chce sprzedać auto, gdzie polisa OC zakończyła się w 2010 roku i od tamtej pory nikt jej nie opłacał ani nie wypowiedział - co dalej zrobić aby ewentualnie zarejestrować później auto?
2. gość kupił ten samochód w 2009 roku i do tej pory go nie przerejestrował na siebie. Jeździ na dowodzie pierwszego właściciela. Posiada dwie umowy kupna sprzedaży, jedną pierwszego właściciela, drugą swoją jako kupującego. Tłumaczył, że jest tutaj zachowana tzw. "ciągłość umów"
W karcie pojazdu jest tylko pierwszy właściciel z pierwszej umowy. Co w takim przypadku z podatkiem skarbowym?

Czy da się takie auto ubezpieczyć i zarejestrować? Jaka powinna być kolejność?
I czy to nie jest mina dla zwykłego kupującego?
Pozdrwiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
endriuwawa
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 03 1984
Auto: Lancia
Silnik: 1.9 jtd
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

27 Paź 2012, 17:31

endriuwawa napisał(a):1. facet chce sprzedać auto, gdzie polisa OC zakończyła się w 2010 roku i od tamtej pory nikt jej nie opłacał ani nie wypowiedział - co dalej zrobić aby ewentualnie zarejestrować później auto?

Jeśli data będzie z dnia kiedy auto zostało kupione to oc musisz zapłacić od dnia kupna, za wcześniejszy okres będą ścigać właściciela z tamtego okresu. Najlepiej jak data kupna będzie taka sama jak data rozpoczęcia polisy. Jeśli ubezpieczysz samochód na innych tablicach, to po zarejestrowaniu musisz iść do ubezpieczalni przepisać numery rej.
endriuwawa napisał(a):2. gość kupił ten samochód w 2009 roku i do tej pory go nie przerejestrował na siebie. Jeździ na dowodzie pierwszego właściciela. Posiada dwie umowy kupna sprzedaży, jedną pierwszego właściciela, drugą swoją jako kupującego. Tłumaczył, że jest tutaj zachowana tzw. "ciągłość umów"

Jeśli jest ciągłość umów to się nie martw, byle była karta pojazdu (jeśli wydano).
endriuwawa napisał(a):Co w takim przypadku z podatkiem skarbowym?

Podatek płacisz od kwoty znajdującej się na umowie twojej z obecnym właścicielem.
endriuwawa napisał(a):Czy da się takie auto ubezpieczyć i zarejestrować? Jaka powinna być kolejność?

Kolejność taka: Kupujesz autko, podpisujesz umowę (dzień taki jak dzień kupna, nie wcześniej), z umową i dokumentami jedziesz zapłacić oc (nawet na stare blachy), przerejestrowanie, jeśli blachy będą inne to znowu ubezpieczalnia i zmiana tylko danych (w tym wypadku tylko numery rejestracyjne).
endriuwawa napisał(a):czy to nie jest mina dla zwykłego kupującego?

Nie.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

27 Paź 2012, 22:12

Dziękuję za ekspresowe potraktowanie mojego pytania i wytłumaczenie zagadnienia... dodam tylko,bo nie wiem czy to ważne, że te dwie poprzednie umowy nigdzie nie były zarejestrowane i nikt z poprzednich właścicieli nie odprowadził podatku PCC do US...czy posiadają one w takim razie formę prawną i będą respektować takie umowy w urzędzie podczas dalszej rejestracji?
endriuwawa
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 03 1984
Auto: Lancia
Silnik: 1.9 jtd
Rok produkcji: 2000

24 Sie 2015, 19:51

I dało radę zarejestrować jeżeli dwie wcześniejsze umowy nie były zgłoszone i opłacone w Urzędzie Skarbowym?
elemis7
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 08 1993
Auto: Laguna II