King of Europe w Kamieniu Śląskim

18 Kwi 2007, 21:20

30 czerwca jak i 1 lipca w Kamieniu Śląskim (opolskie) odbedzie się międzynarodowa impreza. Po raz pierwszy w polsce niepowtarzalne autodzieła. Muscle Car, Sportowe niedostępne wózki poprostu piękności. Dodatkowo będą organizowane tam wyścigi. NIe wiem jak dokładnie będzie ona wyglądać bo pierwszy raz robią u nas coś takiego. Wiem że Kamień Śląski=>lotnisko=> mnustwo autek. Jakby ktoś się wiecej dowiedział niech pisze ja się na to wybieram. Bo mam niedaleko.
lasty
Początkujący

Miejscowość: z laptopka :D

18 Kwi 2007, 21:40

ja tez na tym bede, bylem na podobnych imprezach, ale z tego co czytalem ta ma byc wyjatkowa, mnostwo pieknych aut i kobiet :D ghrrr... musze tam byc, pozdrawiam
BMW M Roadster, może kiedyś...
maniokin2
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: tomaszów mazowiecki

18 Kwi 2007, 22:43

nigdy nie byłem na takim czymś.
Jakie tam maja być wyścigi ? Może się skuszę
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

19 Kwi 2007, 11:13

NIe wiem dokładnie jakie tam mają być wyścigi, ale chyba takei jak przedstawiane są w filmie z seri 2 fast 2 real ( nie 2fast2furious) . Ziomek ma muscla i drugi ma muscla i jadą na jakimś odcinku wczesniej paląc w miejscu gumę :D :D . Jest pierwszy raz w Polsce ta impreza wiec nie wiem jak ona bedzie wyglądac.
lasty
Początkujący

19 Kwi 2007, 11:19

Tekst skopiowałem ze stroy może troszkę wam zobrazuje tą impreze.

Sami mówimy, że nie mamy imprez motoryzacyjnych w Polsce. Ciężko spodziewać się toru Formuły 1, zwłaszcza że mamy problem nawet z trasami szybkiego ruchu. Ale ćwierć mili prostej nawierzchni w tak dużym kraju powinien się znaleźć. I jest! Teraz pozostaje jedynie dobrze go wykorzystać.

Dzięki Stowarzyszeniu Sprintu Samochodowego, w 2007 r. na prywatnym pasie startowym w Kamieniu Śląskim spotkają się najszybsze samochody Europy. Dlaczego tam? Ponieważ jest równo, gładko i można położyć VHT (czym mają zająć się specjaliści z Niemiec). Sam Kamień Śląski jest, powiedzmy egocentrycznie, w środku Europy. W pobliżu znajdują się dwa duże miasta - Opole i Wrocław - i piękny wylot na autostradę A4. Pod względem lokalizacji wybrano bardzo dobre miejsce, a liczący się w Europie racerzy będą mieli dogodny dojazd. Ale. nie zapominajmy, że Polacy też mają dużo w tej dyscyplinie do powiedzenia i możemy spodziewać się silniej reprezentacji.

Na dwudniowej imprezie zostanie przyznanych pięć tytułów. Klasę Stock Street wygrywa kierowca (a może samochód?), który przejazdem na 1/4 mili zbliży się jak najbardziej do 12 sekund. Ale zrób 11:59 - wtedy lądujesz wyżej, a z takim przejazdem niewiele zwojujesz w tej klasie. Załóżmy jednak, że 12 sekund to dla Twojego samochodu dawno zakończony okres raczkowania. Wozy z przejazdem 11:59 i niżej dzieli się ze względu na napęd: AWD, FWD i RWD. 30 czerwca odbędzie się runda WRMP, badania techniczne i trening przed KOE. Prawdziwa wojna rozpocznie się dopiero w niedzielę, 1 lipca. Poranne eliminacje w każdej z klas wyłonią 16 najszybszych w każdej grupie, którzy będą walczyć o tytuł najszybszego w swoim napędzie w Europie. Jednak najwyższy zaszczyt to tytuł King of Europe. O ten ubiegać się będą pierwsze czwórki z Super Street FWD, RWD i AWD, a także dwa najszybsze samochody z klasy Stock Street i dwa z najlepszymi czasami na ćwiartkę od początku zawodów. Przy zachodzącym lipcowym słońcu zostanie wyłoniony najszybszy samochód w Europie 2007 roku!

Zarejestrować się można na stronie kingofeurope.net. Radzę jednak się pospieszyć, ponieważ komplet zamyka się 50 zawodnikami, a o rejestracji decyduje szybkość zgłoszenia i wpłata wpisowego (80 euro). Nie ma bariery mocy czy życiowego czasu, żeby się dostać. Możesz nawet zacząć budować swojego potwora jutro z samego rana, rejestrując się jednocześnie. Podajesz tylko "przewidywaną" ilość koni i do roboty! Do 30 czerwca nie zostało wiele czasu.

Jednak nie czytają nas tylko potencjalni kierowcy, a przede wszystkim potencjalni kibice. Dwudniowa wejściówka to wydatek 12 euro. Bilety będzie można kupić przed wejściem, zapłacić przez PayPal (podobnie jak płaci się za rejestrację zawodnika) lub poczekać, aż SSS rozpocznie zapowiadaną przedsprzedaż. Trybun ma być wystarczająco dużo, tak samo jak stoisk gastronomicznych i przenośnych toalet. Na lotnisku pole namiotowe przeznaczone jest tylko dla przyjezdnych kierowców zza granicy oraz Polaków startujących w zeszłorocznej edycji KOE. Najlepszym rozwiązaniem pozostaje więc rezerwacja pokojów hotelowych w Opolu, ewentualnie w samym Kamieniu Śląskim, jeśli jeszcze takowe są wolne.

Czy nie jest ryzykowne robić taką imprezę w, jak twierdzą sami zainteresowani, centrum wyścigowej "ogórszczyzny" w Polsce, jaką jest Opolszczyzna? Czy SSS podoła z organizacją? Czy padną "siódemki"? Wiele pytań rzucanych jest na forach internetowych. Nie powinniśmy się jednak, wbrew narodowej cesze, martwić i frustrować, tylko cieszmy się, że impreza motoryzacyjna o takiej randze zawitała do naszego kraju.
lasty
Początkujący

19 Kwi 2007, 11:25

w sumie mam około 100 km. Jak namówię znajomych - samemu nie będzie mi się chciało jechać - to się pojawię.
Chętnie zobaczę wyścigi na 1/4 mili. Na żywo nigdy nie widziałem :wink:
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

19 Kwi 2007, 11:28

Tu macie jeszcze pare linków o tej imprezie:

http://www.autokrata.pl/ogien/1027/king_of_europe_w_polsce/

A to strona organizatora:

http://www.sss.org.pl/article.php?view=16

MAm nadzieje że się tam wszyscy spotkamy. :D
lasty
Początkujący

19 Kwi 2007, 15:26

ojjjjj ja 100% bede!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

19 Kwi 2007, 16:14

Ja napewno będę!!! Taka impra pod nosem na skalę europejską,to aż żal nie pojechać. :P
Przyjeżdżajcie,to może jakiegoś spocika zrobimy. 8)
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 99
Miejscowość: Opolskie

19 Kwi 2007, 16:16

ile to jest kilometrów od olsztyna wie ktoś :?:
ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
misiekemeryt160
Początkujący

Miejscowość: DZIAŁDOWO

19 Kwi 2007, 16:37

Jak na moje oko,to ok. 500km. (może troszkę mniej).
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 99
Miejscowość: Opolskie

19 Kwi 2007, 16:42

to juz tam pojechałem...szkoda bo może być fajnie
misiekemeryt160
Początkujący

19 Kwi 2007, 18:12

misiekemeryt160 napisał(a):...
namów kogoś, zbierz ekipę i będzie taniej i raźniej ;)
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Kwi 2007, 18:13

tak też sie dzieje właśnie . narazie jest 4
misiekemeryt160
Początkujący

19 Kwi 2007, 18:28

dawajcie no kurna !!!!to sie tam spotkamy :)))
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin