Klasa C- kompakt do 30 000 zagazowanie bo najtaniej

18 Kwi 2015, 22:46

Co do piękności Micry nie będę dyskutował, bo to kwestia gustu ale wolałbym Multiple, bo ma przynajmniej miejsc :mrgreen:
i30 i Cee'd to bliźniaki. Stuki w zawieszeniu spowodowane są wadliwymi amortyzatorami w auta z początku produkcji. Kwota, którą posiadasz pozwoli na auto po lifcie gdzie tego już nie ma
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Kwi 2015, 23:00

Dzięki wielkie Dzida za fachową odpowiedź. Wpiszę te dwa modele do zeszytu.
Pamiętam jednak, gdy byłem w salonie Hyundaia,, bardziej spodobał mi się IX20, wyżej się siedziało, jednak podobno one , tzn IX20 i bliźniak Kia Venga są głośne podczas jazdy. Tak mówią, nie jechałem nimi , więc nie wiem.
Wyższa pozycja za kierownicą znacznie podnosi komfort.
freejazz
Nowicjusz

Auto: hyundai getz
Silnik: 1,3
Paliwo: Benzyna + LPG

18 Kwi 2015, 23:08

na ix20 budżet za mały ale na Vengę powinno wystarczyć - to też techniczne bliźniaki różniące się wyględem
Silnik 1,4 wystarczy do miasta ale ja polecam 1,6, ponieważ daje sobie radę w trasie. Małe średnie spalanie (6,7l) i dobra dynamika. Uwaga na auta po flotach bo sporo ich było w przypadku Kii. Hyundai z reguły jest lepiej wyposażony, bo kupowali go klienci prywatni, dlatego jest droższy.
Co do wysokich aut to resorowanie jest sztywniejsze i hałas zawieszenia większy z racji konstrukcji (echo tłumienia nierówności). Pozycja na pewno mniej męczy, dlatego wiele osób ją wybiera, bo siedzi się jak "na krześle", a nie leży jak w zwykłych autach albo SUVach
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Kwi 2015, 07:47

Freejazz - przejedź się i30, a następnie np. Focusem (dynamicznie po prostej i po kilku zakrętach) i sam zobaczysz, gdzie konkretnie leży słaby punkt Koreańca, który - przynajmniej dla mnie - dyskwalifikuje to auto. Za tyle pieniędzy można kupić samochód, który jeździ dużo lepiej od i30.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

19 Kwi 2015, 08:09

Micra to segment B. Będzie tak samo jak w Getzie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Kwi 2015, 11:36

No niestety precyzja prowadzenia ustąpiła miejsca miękkiemu zawieszeniu w koreańcach. W nowych modelach jest już znacznie lepiej co widać już w Vendze czy ix20 właśnie, które b.dobrze jeżdzą jak na Vana ale silne wspomaganie elektryczne wogóle nie daje czucia co się dzieje z kołami
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika