Domorosły polonista podszkoli amatora językowego reprezentującego niski standard wypowiedzi, ale zrobię to ostatni raz (za pracę się wynagradza). Płaci mi uniwersytet, a nie szkoła, ot, takie małe sprostowanie.
Jakbyś zauważył, iż język polski wywodzi się z kręgu języków indoeuropejskich (ale niby skąd miałeś zauważyć jak twoja wiedza, jeśli w ogóle jest, to znikoma?) to byś nie podał przykładu banalnego zapożyczenia z języka angielskiego. Mogłeś wymienić radio, nie lepiej domorosły amatorze wszystkiego? Powiem więcej - język polski jest bliższy językom italskim (tak, tak, jest ich kilka Mistrzu wszystkiego!) niż chociażby angielskiemu. Zaskoczenie znawco, co?
Spolszczenie nazw własnych w piśmie
jest (z wyłączeniem wyjątków takich jak Nowy Jork, a więc w tym przypadku również)
rażącym błędem. Nie mówię tego ja - domorosły polonista uczący w tej chwili buraka językowego, ale
onomastyka i etymologia (takie działy językoznawstwa - poczytaj, masz szansę doskonalenia się, a tego potrzebujesz).
Skompromitowaniem było napisanie, iż skrytykowałem styl twojej wypowiedzi (twojej specjalnie pisane małą literą - jakbyś domorosłego polonistę zaprosił do dyskusji). Ponadto, gdybyś znał podstawy języka polskiego skojarzyłbyś czym się różni styl wypowiedzi (polecam lekturę podręczników do szkoły podstawowej) od interpunkcji.
Pogrubiłem to, co jest ważne w mojej wypowiedzi - bo masz problemy z interpretacją moich słów. Ostatni raz odpisuję tobie. Jeśli mam rozmawiać na poziomie znajomości języka polskiego to wolę to robić z kimś, komu nie są obce chociażby podstawy.
I jeszcze jedno. Nie przedstawiłeś dowodu na słuszność twojego sposobu myślenia (pewnie dlatego, że nie jest słuszny, co?). Jedyny dowód, który przedstawiłeś, to ten o braku świadomości językowej. Nie ty pierwszy (ty również świadomie małą literą), nie ostatni. Nie przejmuj się, podręczniki są dostępne w każdej bibliotece (google maps pomoże, gdyż droga do nich może dla ciebie pozostawać wielką tajemnicą).
Proponuję kupić jakiegoś suva - prócz braku możliwości zaoferowania tobie czegokolwiek to w sposób znaczący wpłynie na zwyżkę ego, autorze
![Wink ;)]()