Klasa C- kompakt do 30 000 zagazowanie bo najtaniej

17 Kwi 2015, 19:07

Chciałbym serdecznie pozdrowić wszelkiej maści użytkowników tego zacnego forum, jako że to mój debiut tu.

Wstęp załatwiony, przechodzę do meritum.

Kwota podana w temacie. Mój getz jest genialnym autem, mam go od nowości, nic kompletnie się nie psuje. Z chęcią jeździłbym nim dalej. Niestety, muszę teraz dużo tras pokonywać, a autko me ma dwie duże wady: czerń i brak klimy. Szukam zatem komfortu i uciekam od koloru czarnego. Poszukuję jak każdy nieawaryjnego pojazdu, zapewniającego komfort podróżowania. Marek jest tak dużo, że można zwariować.
Auto ma być tanie w utrzymaniu, stąd lpg. Ale tu pojawia się kwestia silników turbo, nie wiem, czy je można zagazować. Autko kupię u naszych zachodnich sąsiadów, czyli Niemców. Dizel jakoś nie budzi mego zaufania, nie kojarzy mi się ten napęd z niskimi kosztami.

Nadmieniam, że najpierw skorzystałem z wyszukiwarki, w wynikach nie było mej sytuacji. I teraz mogę przewidzieć , co będzie dalej: małe czary mary.
Nikt tu nie zajrzy, nikt nie służy radą.
Mam dwa wypatrzone modele. Kieruję się także wzrokiem i gustem, tak jak nie zwiążę się z brzydką kobitką, tak i moje nowe\stare autko ma być ładne
i w ładnym kolorze ( najbardziej kocham żółty :) ) Oto one : fiat bravo i reno
megane III. Tu nadmienię, że spolszczanie obcych nazw nie jest błędem, więc rzekomi "strażnicy " czystości języka niech wyłączą swe chore pomysły na naprawę świata językowego.
Czy o czymś zapomniałem? :(
Błagam na kolanach: niech ktoś coś doradzi. Wierzę w dobrych ludzi. Choć na drodze podczas podróży lubię tylko jeden typ kierowcy: musi być szybszy ode mnie. Wszystkich innych nie lubię, przykro mi... :roll:
freejazz
Nowicjusz

Auto: hyundai getz
Silnik: 1,3
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Kwi 2015, 19:39

Spolszczenie w mowie nie jest błędem - w pisanej polszczyźnie jest to rażący błąd, którego nic nie tłumaczy. Napisałem to jako nauczyciel polonista, z doświadczeniem ;) Napisanie "dizel" również jest błędem językowym. Przecinki też w Twojej wypowiedzi są nadużywane lub stawiane w miejscach, których ich być nie powinno. Nie chcę się wymądrzać, ale wyznaje zasadę, że jeśli nie jestem pewny to nie piszę (szczególnie jeśli piszę błędnie). Resztę wypowiedzi również chciałoby się skomentować (chociażby ten wtręt o brzydkich kobietach), ale to nie forum od zbijania czyjegoś ego.

Jak bravo to 1.4 t-jet.
erde
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus IS250
Silnik: 2.5 208KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

17 Kwi 2015, 19:46

Wybrałeś bardzo udane modele :ok:
Fiat Bravo nie ma jakichś spektakularnych usterek, raczej drobiazgi. Jego wadą a równocześnie zaletą są silniki, które wprawdzie nadają się do gazu bardzo dobrze, jednak pojemność tylko 1.4 - mimo, że jest turbo, to na trasach może dostawać lekkiej zadyszki co przełoży się negatywnie na spalanie
Renault najlepiej 2.0. Jest pewny egzemplarz na forum i to już z gazem. Potencjalnymi wadami mogą okazać się nadwozie kombi i automat. Oto link do Meganki https://www.forumsamochodowe.pl/renault-megane-iii-2009r-vt83928.htm
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

17 Kwi 2015, 19:58

Moja wiara w dobrych ludzi nie była płonna, wielkie dzięki.
Zatem podsumujmy: fiat bravo, reno megane. Jakie jeszcze modele są warte uwagi z dobrym wyciszeniem wnętrza?
freejazz
Nowicjusz

17 Kwi 2015, 20:57

Dobrze że nie rozpatrujesz segmentu B. Na trasy najlepiej sprawdzi się kompakt z prostym 1.8 albo inaczej... będzie najekonomiczniej bo na trasy najlepsza jest klasa D i wyżej, segment C to minimum. Polecam Ci Astre H 1.8 125KM. Fajnym dodatkiem będzie zawieszenie SPORT. :ok: Auto super wyciszone nie jest ale ma prosty silnik, dobry do LPG, jest dość wygodne, świeżo wygląda. Z aut które dobrze się prowadzą to np. Focus Mk2 FL ale tu gazu nie wepchasz i musisz szukać 2.0/1.8. A Honda Civic Ufo 1.8?? :) Podoba się?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Kwi 2015, 21:27

Honda Civic bardzo podoba się, jednak jej nie biorę pod uwagę, bo za droga, chyba że tanio coś się trafi. Podobnie i auris toyota.

W pierwszej chwili nie dostrzegłem domorosłego polonisty, co to jednak zdobył się na odwagę krytyki stylu, interpunkcji, błędów ort. i treści mej skromnej wypowiedzi. Dziękuję i pozdrawiam, jestem męską cnotką, co to krytyki się nie lęka.
Jednak to zboczenie zawodowe lepiej, gdybyś zostawiał w szkole i oceną prac uczniów się zajmował - za to Ci płacą. Tu jesteś jednym z miliona userów ukrywających zawód , wiek itp. I wstrzymaj się na forum z eksponowaniem swych kompetencji zawodowych.

Wracając do tematu, wiem, że mam unikać silników turbo. Wyczytałem, że renault (!!!!!!!!!!!!!!!!!!) megane nie jest najlepiej wyciszony, więc z niego zrezygnuję.
Klasa b jest nie dla mnie - dziesięć lat jeżdżę tym autem, na starość pojawia się zapotrzebowanie na wygodę. Klasa D to starsze auta, droższe, raczej nie dla mnie. Droższe auto nowe równa się wyższym cenom części zamiennych.
Ostatnio edytowany przez freejazz, 17 Kwi 2015, 23:19, edytowano w sumie 1 raz
freejazz
Nowicjusz

17 Kwi 2015, 22:31

Honda Civic (...) auris toyota
(...)
Wracając do tematu, wiem, że mam unikać silników turbo.
(...)
Klasa D to starsze auta, droższe, raczej nie dla mnie. Droższe auto nowe równa się wyższym cenom części zamiennych.

brak ci konsekwencji, skoro reno, to może siwik i tojota?

benzyna w turbo bez poważnych defektów fabrycznych to dobra opcja, regeneracja turbiny nie jest kosmicznie droga w popularnych modelach i nie robi się jej często, poza tym w kompaktach silniki benzynowe mają pojemność do 1.6; większych jest mało. Taki silnik 1.4 - 1.6 wolnossący raczej nie jedzie, a szukanie np. 2.0 może być czasochłonne i trudne. A taki silnik Fiata 1.4 tjet to dobre rozwiązanie.

W autach powyżej 5-6 lat już ta różnica cen części zamiennych nie jest taka duża, zwłaszcza w dość popularnych modelach. Nie przekreślałbym aut klasy D. Ja osobiście wolałbym 7 letnią Hondę Accord niż 4 letniego Fiata. Komfort, niezawodnośc, materiały, wykończenie na plus dla klasy D. Ponadto wiek aut tu jest zaletą, bo jeszcze do lat 2007-2008 zdarzały się prawdziwe samochody, później już motoryzacja poszła w kierunku ekopedalskiej mody na malutkie silniczki i produkty jednorazowe. Optuję za autem nieco starszym, ale lepiej wykonanym i bardziej komfortowym.
numer21
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2001
Auto: Clio II
Silnik: 1.4 75KM

17 Kwi 2015, 23:04

numer21

a takie turbo da się zagazować? Myślenie jeszcze o klasie D jest już ponad me wątłe siły.

Zabiłeś mi ćwieka, za dużo do myślenia. Gazownicy nie chcą zakładać do silników turbo instalacji.
A co do zapisu nazw obcych, reguły są płynne. Spolszczanie pisowni uważam za super pomysł, nasz język składa się z BARDZO wielu zapożyczeń, wyrazy przez nas używane są często zapożyczone, tylko my nie mamy takiej wiedzy, by to dostrzec. A wyraz sweter? Czyż to nie zapożyczenie z angielskiego? W oryginale piszemy sweater. .
I co na powie dzielny polonista o zapomnianym przeze mnie nicku?
Przedstawiłem dowód na słuszność mego zapisywania.
A o autach nie myślę, jest za późna godzina, dochodzi północ, ciężki dzień za mną.
A czy 7-letni Accord nie zacznie szybciej korodować? Im starsze auto, tym szybciej wszystko się zużywa
freejazz
Nowicjusz

18 Kwi 2015, 08:10

freejazz napisał(a):Gazownicy nie chcą zakładać do silników turbo instalacji.
Jak znajdziesz kumatego a nie wieśniaka to założy. Na przykład spokojnie gazuje się nowsze 1.4 T od Astry, popularne 1.8T od VW czy 2.0T od Opla. Silnik 2.0T w Renault też jest gazowalny. Auto segment D niekoniecznie musi być starsze. Na przyłąd Citroen C5 będzie nowszy niż Honda Civic. Silniki dobre, pneumatyki nie ma co się bać. Auto fajnie wykonane. Silniki też gazowalne.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Kwi 2015, 09:27

Wielkie dzięki za odpowiedź
freejazz
Nowicjusz

18 Kwi 2015, 14:11

Domorosły polonista podszkoli amatora językowego reprezentującego niski standard wypowiedzi, ale zrobię to ostatni raz (za pracę się wynagradza). Płaci mi uniwersytet, a nie szkoła, ot, takie małe sprostowanie.
Jakbyś zauważył, iż język polski wywodzi się z kręgu języków indoeuropejskich (ale niby skąd miałeś zauważyć jak twoja wiedza, jeśli w ogóle jest, to znikoma?) to byś nie podał przykładu banalnego zapożyczenia z języka angielskiego. Mogłeś wymienić radio, nie lepiej domorosły amatorze wszystkiego? Powiem więcej - język polski jest bliższy językom italskim (tak, tak, jest ich kilka Mistrzu wszystkiego!) niż chociażby angielskiemu. Zaskoczenie znawco, co?
Spolszczenie nazw własnych w piśmie jest (z wyłączeniem wyjątków takich jak Nowy Jork, a więc w tym przypadku również) rażącym błędem. Nie mówię tego ja - domorosły polonista uczący w tej chwili buraka językowego, ale onomastyka i etymologia (takie działy językoznawstwa - poczytaj, masz szansę doskonalenia się, a tego potrzebujesz).
Skompromitowaniem było napisanie, iż skrytykowałem styl twojej wypowiedzi (twojej specjalnie pisane małą literą - jakbyś domorosłego polonistę zaprosił do dyskusji). Ponadto, gdybyś znał podstawy języka polskiego skojarzyłbyś czym się różni styl wypowiedzi (polecam lekturę podręczników do szkoły podstawowej) od interpunkcji.
Pogrubiłem to, co jest ważne w mojej wypowiedzi - bo masz problemy z interpretacją moich słów. Ostatni raz odpisuję tobie. Jeśli mam rozmawiać na poziomie znajomości języka polskiego to wolę to robić z kimś, komu nie są obce chociażby podstawy.

I jeszcze jedno. Nie przedstawiłeś dowodu na słuszność twojego sposobu myślenia (pewnie dlatego, że nie jest słuszny, co?). Jedyny dowód, który przedstawiłeś, to ten o braku świadomości językowej. Nie ty pierwszy (ty również świadomie małą literą), nie ostatni. Nie przejmuj się, podręczniki są dostępne w każdej bibliotece (google maps pomoże, gdyż droga do nich może dla ciebie pozostawać wielką tajemnicą).

Proponuję kupić jakiegoś suva - prócz braku możliwości zaoferowania tobie czegokolwiek to w sposób znaczący wpłynie na zwyżkę ego, autorze ;)
Ostatnio edytowany przez erde, 18 Kwi 2015, 14:42, edytowano w sumie 1 raz
erde
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus IS250
Silnik: 2.5 208KM
Typ: Sedan/Limuzyna

18 Kwi 2015, 14:32

Panowie wątpliwości i uwagi dotyczące zawiłości języka proszę rozwiązywać sobie na pw. Temat dotyczy czegoś innego
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

18 Kwi 2015, 21:22

Wchodzę na skrzynkę mailową, patrzę , a tu wiadomość o autach. Czytam, a tu mnie kopią z powodu mej niekompetencji.

Najważniejsze to trafić na zadbany model, bo jak by się okazało, że przesiadłem się z doskonałego getza na jakiś złom, to w łeb sobie strzelę
freejazz
Nowicjusz

18 Kwi 2015, 22:11

na humanistykę szkoda czasu, bo nic nie daje w życiu :ok:

A co z Kią Cee'd i Hyundaiem i30 z silnikami 1,6?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

18 Kwi 2015, 22:36

Także je biorę pod uwagę, jednak urodą one nie grzeszą, taka jest prawda.
Produkty tej marki znam na wylot, bo swe auto użytkuję od nowości i nic się w nim nie dzieje. Jednak po dłuższej jeździe Nissanem Micrą stwierdziłem, że myśl technologiczna japońska znacznie przewyższa koreańską. Wiele drobnych różnic na niekorzyść getza : silnik pozornie ma tę samą pojemność i moc, jednak japoński szybciej wchodzi na wyższe obroty , co zapewnia dynamiczniejszą jazdę, nawiewy - w micrze szybko pozbywamy się zaparowań, reflektory - oświetlenie japońskie znacznie lepsze, uroda - micra jest piękna, a getz sobie jest. Mówią ludzie, że nowe modele są lepsze, nie wiem. Takie drobnostki są ważne. W I30 podobno jest ta sama przypadłość co w getzie - stuki w zamieszeniu na nierównościach. Kia należy do Hyundaia, to ta sama marka, cenię ją , ale japońskie samochody są lepsze.
A europejskich nie znam, bo nie jeździłem nimi.
freejazz
Nowicjusz