Klasa średnia do 10k

20 Lut 2011, 20:32

Witam, w najbliższym czasie będę zmieniał samochód i w związku z tym potrzebuję od was opinii. Docelowo coś w klasie średniej do 10k. Wszystko wyjdzie w praniu, być może kasy będzie troszkę więcej. I tak, mam kilka swoich typów, a są to:
-Nissan Primera P11, tylko o ile wersję przed liftem kupię za taką kasę spokojnie i to już w dobrym stanie, to z wersją poliftową może być problem, a ta zdecydowanie bardziej mi podchodzi. Silnik 2.0 16v znany mi, niezawodny, dobrze znoszący gaz;
-Mazda 626, ostatnia generacja, powinienem znaleźć coś przed liftem, jeździłem taką i wrażenia na plus, wygodna, przestronna, w środku ładniejsza niż Primera, kwestia silnika, który najmniej awaryjny? tylko benzyna wchodzi w grę.
-Mercedes W202, akurat tym nigdy nie jeździłem, ale to Mercedes, po prostu mi się podoba i też kwestia silnika, który najmniej awaryjny a zarazem dynamiczny;
-Volvo s40/v40, tu podobnie jak z Mercedesem.

Jestem otwarty także na inne propozycje, ale odpadają: Fordy, Fiaty(oraz Alfa, Lancia), Francuzy(za wyjątkiem Xsary) oraz Vectra. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
sebalzk
Początkujący

Miejscowość: WWA

20 Lut 2011, 22:01

A jakbyś się pokręcił za golfem IV czy passatem B5 1.9TDI 90KM? Może passat przed fl nie jest najpiękniejszy, ale komfort jazdy jest wspaniały. Zawieszenie jest bardzo dobre, wspomaganie chyba najlepsze jakie miałem "w rękach":P a te 90km nie jest wcale takie słabe, spokojnie benzynowe 115 bije na łeb
michal2409
Początkujący

Miejscowość: Mniów (k. Kielc)

20 Lut 2011, 22:13

Zapomniałem dodać, że diesle odpadają, wiem, że 1.9 TDI to jedne z lepszych w historii, ale po obecnych problemach ze swoim 1.8 td (wiem, że nie ma nawet porównania, ale jednak) postanowiłem, że nie kupię już diesla, a przynajmiej nie przed 30stką to raz, a dwa niestety bardzo trudno znaleźć niewyeksploatowanego 1.9 TDI, a tym bardziej za 10 tysięcy. Akurat B5 mi się bardzo podobają, mógłbym nawet przeznaczyć na takiego trochę więcej pieniędzy, ale z tego co patrzyłem jedynie 1.8 125 PS by mi odpowiadał, jak z jego awaryjnością? Golfa IV nie chcę;)
sebalzk
Początkujący

20 Lut 2011, 22:20

Jeśli możesz poświęcić nieco więcej pieniędzy to zamiast dokładać do Passata B5 lepiej dołóż do W202.
Mam takiego w rodzinie od 6 lat(a w moich rękach od dwóch) i jeśli wymienia się zużyte elementy na czas a nie na ostatnią chwilę i regularnie serwisuje to ten samochód jest niemal wieczny.
Z tym, że bardzo trudno znaleźć dobre W202 bo niestety większość osób zwleka z wymianą na ostatnią chwilę lub w ogóle wychodzi z założenia, że skoro rusza z miejsca i jedzie do przodu to stan jest idealny.
Samochód bardzo przyjemny, dobrze się prowadzi(zapewnia udany kompromis pomiędzy prowadzeniem a komfortem, osobiście mam 1.8 ale polecałbym raczej 2.0 pali tyle samo a jest nieco dynamiczniejszy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2011, 22:30

No właśnie nie rozglądałem się za w202 (jedynie na allegro), ale podejrzewam, że znalezienie fajnie utrzymanego może być podobnie trudne jak w124, no może trochę łatwiejsze;) Też myślałem nad motorem 2.0 właśnie, bo 1.8 czytałem już że trochę za słaby. Czasami któryś klubowicz na forum w202 wystawia swojego na sprzedaż i jest możliwość kupienia dobrego egzemplarza;) tak czy inaczej nie chcę się spieszyć z kupnem, żeby nie kupić jakiegoś szrota, no ale w202 jest w mojej czołówce.
sebalzk
Początkujący

20 Lut 2011, 22:43

Jakbyś miał pytania to pytaj śmiało :smile:
Z tymi autami klubowiczów to różnie bywa bo często ludzie zakładają sobie konta by "wypromować" swój samochód i korzystnie go sprzedać.
Aczkolwiek można trafić auta zadbane i z historią łatwą do prześledzenia na klubowym forum.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW Jetta Hybrid - seryjna wersja w Los Angeles
    Volkswagen of America wprowadza na rynek jeden z najbardziej efektywnych samochodów na świecie: nową Jettę Hybrid. Za napęd odpowiedzialne jest oszczędne i przyjazne dla środowiska połączenie nowoczesnego silnika benzynowego ...

20 Lut 2011, 22:47

Ja z czystym sumieniem polecam Mazdę 626, sam od miesiąca jestem posiadaczem owego auta i wrażenia również bardzo na plus, co do silników najbardziej polecane i najmniej awaryjne jednostki to benzynowe 2.0 16v 115 i 136km, silniki 1.8 jeśli lubisz dynamiczną jazdę mogą okazać się nieco za słabe, ogłoszeń i egzemplarzy jest dosyć dużo ale nie wiem czy do 10tyś znajdziesz zadbane i pewne auto, pozdrawiam
Mazda 6 GY 1.8 Pb 05" LIFT ||Mazda 626 GF 2.0 Pb 99" || Seat Toledo 1L 1.8 Pb 97"||
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Śląskie
Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Mazda 626 GF 2.0 136KM

20 Lut 2011, 22:59

Ok, dzięki, może skorzystam;)
Myślę (sądząc po cenach z ogłoszeń), że powinienem coś znaleźć - znajomy kupił ostatnio taką za 7700 2.0 DiTD i nie sypie mu się do tej pory, także jestem dobrej myśli.
sebalzk
Początkujący

20 Lut 2011, 23:14

Cena jak dla mnie dziwnie niska w dodatku z dieslem pod maską ale jak mu się udało znaleźć to tylko pogratulować, w wersjach benzynowych trzeba zwracać szczególną uwagę na to czy autko nie bierze sporej ilości oleju co jest niestety dosyć częstą przypadłością jeśli właściciel nie dbał należycie o silnik, w moim przypadku auto brało znaczące ilości oleju, wymiana uszczelniaczy itd. + kompletny rozrząd 1500zł gdzie w moim przypadku warto było zainwestować bo auto z zewnątrz jak i wewnątrz było bardzo zadbane, z bogatym wyposażeniem i co najważniejsze prawdziwą i pewną historią (auto kupione w pl salonie i kupiłem je od 1 właściciela) :grin: Owocnych poszukiwań !
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lut 2011, 19:18

Nie no to w każdym samochodzie raczej%) no ale dzięki za opinie, rozważam jeszcze BMW E36, ale trochę się boję.
sebalzk
Początkujący

21 Lut 2011, 22:03

E36 to na pewno ciekawa opcja, za te pieniądze znajdziesz egzemplarz z końca produkcji, pytanie czego się boisz? znanego wszystkim stereotypu czy może kosztów utrzymania? kolega ma 318is coupe i wg mojej opinii kompletnie nie ma się czego wstydzić
Mazda 6 GY 1.8 Pb 05" LIFT ||Mazda 626 GF 2.0 Pb 99" || Seat Toledo 1L 1.8 Pb 97"||
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lut 2011, 22:42

Czego się boję? poprzednich właścicieli%)
sebalzk
Początkujący

21 Lut 2011, 22:57

Fakt, że znaleźć zadbane i zachowane w oryginale e36 w rozsądnej cenie może by ciężko ale myślę, że warto poszukać. Myślałeś nad Oplem Vectra B lub Leganzą? Gdy szukałem auta dla siebie koledzy z forum prawie przekonali mnie do Daewoo jednak trafiła się Madzia i to ją wybrałem ;)
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lut 2011, 23:05

Nie, oba samochody odpadają, możecie mnie zbesztac, ale nie kupię Leganzy bo to Daewoo, wiem, słyszałem dobre opinie na jej temat, ale autentycznie nawet, jeżeli wykonana była by ze złota, to nie przeznaczyłbym zarobionych przeze mnie pieniędzy na ten samochód. Co do Vectry też odpada, ale ze względu na popularnośc, już mnie że tak powiem chvj strzela jak każdy mówi jakie te Vectry nie są... I zauważyłem to na giełdzie ostatnio, nieważne w jakim stanie, nieważne za jaką cenę, ale przy Vectrze zawsze pełno ludzi, także dziękuję jednak:-)
Miałem brac Primere p11 po lifcie i tak chyba zostanie, mam obecnie na podwórku dwie takie już z tym przedliftowe i przynajmniej wiem, że są one niezawodne, a nawet jeślipadnie coś w zaieszeniu itp, to silnik jest nie do zajeżdżenia.
sebalzk
Początkujący

21 Lut 2011, 23:31

Vectra jest jak Passat po prostu Boska :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ja bym odpuścił Passata i jego zawieszenie jak dla mnie nie najbardziej komfortowe zawieszenie i skupił się na E36 z końca produkcji lub W202 te auta są naprawdę trwałe i niezawodne.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna