Klasa średnia LPG do 7 500 ze wszystkim.

19 Lut 2015, 12:36

A ten 2.0 16V 140KM w Audi A6 C4 to jest jakaś wersja rozwojowa starego 2.0? Chyba w żadnym innym aucie grupy VAG tego silnika nie widziałem, w Passacie GT/ Golfie GTI był 150-konny silnik.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

22 Lut 2015, 14:14

Przemyślałem wybór i mam bardziej sprecyzowane wymagania. Ograniczyłem moje rozważania do Toyoty Avensis, Audi 80 i ewentualnie Rovera 45 i 75, ale na 75 w tych pieniądzach z tego co wiem nie ma co patrzeć, więc zostaje 45. Rozglądam się za Avensisami i 80-kami, ale jak by się natrafił Rover w przyzwoitym stanie to byłbym skłonny kupić. Audi najchętniej 2.0 115KM, Toyotę 2.0 128KM ewentualnie 1.8 lub 1.6

Wcześniej ktoś napisał, że wrzucając tutaj przykładowe linki mogę się dowiedzieć, czy auto było bite, bo bardziej obeznani koledzy z forum poznają to po zdjęciach. Tak jak pisałem kilka postów temu, szukam w rejonie małopolski (woj. małopolskie i podkarpackie), ale gdybym miał pewniaka dalej to mógłbym pojechać kupić.

Wymagania:
-el. szyby z przodu
-klimatyzacja/klimatronik
-benzyna/benzyna+lpg
-przebieg <300tys,

Co powiecie o tych konkretnych egzemplarzach?
Audi 80:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Toyota Avensis:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
http://www.brzozowiak.pl/ogloszenie.php?nr=773772
rozsądny
Nowicjusz

Auto: Nie mam

25 Lut 2015, 16:30

Odświeżam. Byłbym wdzięczny za konkretne opinie odnośnie ww. egzemplarzy. Może sami macie jakieś egzemplarze na oku?
rozsądny
Nowicjusz

25 Lut 2015, 16:39

Audi 80, wygląda ok, demonem szybkości, ani wzorem oszczędności nie będzie, ale to solidne auto.

Z Avensisów ten trzeci mi się podoba, brakuje mu tylko klimy.

Ode mnie Mazda 626:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

26 Lut 2015, 12:53

Mazda ładna, ale niestety odrzucam te samochody. Bardzo jestem zainteresowany tym Audi. Demon szybkości to rzecz względna. Audi 80 znam dość dobrze, bo kilkoma jeździłem i wiem czego się w nim mogę spodziewać. Czy ktoś z was oglądał je, albo mieszka dość blisko, żeby obejrzeć i wyrazić swoją opinię?
rozsądny
Nowicjusz

26 Lut 2015, 19:24

mając 7,5k na auto nie rozglądałbym się nawet nad Audi 80, bo to auto nie z tej epoki i nie zachwyca jakimiś walorami komfortu czy prowadzenia
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Lut 2015, 19:36

dzida napisał(a):to auto nie z tej epoki i nie zachwyca jakimiś walorami komfortu czy prowadzenia

Z tego co widzę, to Audi 80 jest jeszcze lubiane na wioskach, pewnie ze względu na prostsze zawieszenie niż w A4B5.
Ossy
Forumowicz VIP

26 Lut 2015, 19:39

na wioskach każde audi na spółkę z vw jest lubiane :D
Kolega ma Paska B3 aby wozić kartofle na targ - autentyk :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Lut 2015, 19:46

dzida napisał(a):Kolega ma Paska B3 aby wozić kartofle na targ - autentyk

To jeszcze nic, moja rodzina ma gospodarstwo i raz przyjechał gość Mercedesem ML (pierwszej generacji), żeby kupić cielaka i zapakował go do bagażnika. :lol:
Ossy
Forumowicz VIP

26 Lut 2015, 22:47

Dziękuję za 4 ostatnie posty, a szczególnie za związek z tematem.

Ossy napisał(a):Z tego co widzę, to Audi 80 jest jeszcze lubiane na wioskach, pewnie ze względu na prostsze zawieszenie niż w A4B5.

Ten post pomijam, bo rzeczywiście jest to prawda. Poza tym w tych pieniądzach kupując Audi 80 prawdopodobnie kupię dobrą sztukę, która jeszcze swoje wytrzyma.

Taka prośba. Jak ktoś zamierza napisać po raz kolejny, że 80-tka to przeżytek itd. to niech napisze to sobie w notatniku, a nie tutaj. Tak na szybko znalazłem filmik 80 vs. Tico. Wiem, że samochody nie tej klasy, ale solidność to kolejny plus tego auta

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

W dalszym ciągu pozostaje moje wcześniejsze pytanie, czy ten egzemplarz waszym zdaniem jest bity [link do oferty na Allegro wygasł]? Może znajdzie się dobra dusza, która by przy odrobinie czasu mogła go obejrzeć i wystawić swoją opinię (na temat tego egzemplarza, a nie tego, że Audi 80 jest wiejska, to przeżytek itd.)?

Na koniec dodam, że siedziałem w Avensis i bardzo mi się podoba, ale np. za 6tys. wolałbym wziąć 80-tkębo wydaje się pewniejsza w tej cenie. W ogóle bardziej podoba mi się Avensis, ale przeglądając ogłoszenia w Małopolsce, na Podkarpaciu to prawie wszystkie są w komisach, a to z automatu odpada.

np. tę [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] oglądałem jak jeszcze nie była w komisie (w sobotę) i była prywatnie wystawiona za 4000 (do negocjacji), a i tak bym się nie skusił m.in. ze względu na przebieg (~390 tys.)

Słowo na koniec: Rozumiem, że niektórych może nudzić ciągłe odpowiadanie na porady odnośnie auta, ale poważnie zastanawiam się nad ww. Audi. Jeżeli macie link do jakiejś toyoty godnej polecenia to poproszę, rozważę.
Ostatnio edytowany przez rozsądny, 26 Lut 2015, 23:20, edytowano w sumie 1 raz
rozsądny
Nowicjusz

26 Lut 2015, 23:17

rozsądny napisał(a):Może znajdzie się dobra dusza, która by przy odrobinie czasu mogła go obejrzeć i wystawić swoją opinię (
Popraw link..
rozsądny napisał(a):Tak na szybko znalazłem filmik 80 vs. Tico.
Głupie porównanie. Zobacz jak wychodzi Audi 80 na tle rywali przy uderzeniu 60 km/h. Ogólnie lipa. A4 B5 nie lepsze.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Lut 2015, 23:21

Dokładnie, porównujesz zderzenie z papierowym autem klasy A konstrukcyjnie z lat 70. Za to Toyota Avensis I wypadła dość nieźle w teście EuroNCAP.

Nie wiem czy 80-tka będzie pewniejsza, te auta będą miały astronomiczne przebiegi i ze względu na niską cenę mogą być zaniedbane. Za to Avensisa masz szansę kupić z polskiego salonu z realnie niższym przebiegiem.
Ossy
Forumowicz VIP

26 Lut 2015, 23:32

Chętniej wziąłbym Avensis, ale widzę, że ciężko je znaleźć. Z komisu nie kupię, a z rąk prywatnych nie za bardzo widzę.
rozsądny
Nowicjusz

26 Lut 2015, 23:34

rozsądny napisał(a):Chętniej wziąłbym Avensis, ale widzę, że ciężko je znaleźć. Z komisu nie kupię, a z rąk prywatnych nie za bardzo widzę.

Musisz się pogodzić, takie są czasy, że bez wypadów po komisach ani rusz. Ludzie często nie bawią się w sprzedawanie aut samemu, tylko oddają do komisu. A nie wszystkie komisy sprzedają trupy. Jak się nie znasz, to jest równie wysokie prawdopodobieństwo, że trupa kupisz zarówno od prywatnego właściciela jak i od komisu.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

27 Lut 2015, 00:26

rozsądny napisał(a):Taka prośba. Jak ktoś zamierza napisać po raz kolejny, że 80-tka to przeżytek itd. to niech napisze to sobie w notatniku, a nie tutaj. Tak na szybko znalazłem filmik 80 vs. Tico. Wiem, że samochody nie tej klasy, ale solidność to kolejny plus tego auta

NIe sugeruj się tym porównaniem ponieważ tico nigdy nie było homologowane w krajach UE bo tylko gorzej wypadały rowery i hulajnogi :D

Audi 80/ a4 b są klęską pod względem bezpieczeństwa więc możesz sobie oszczędzać na wszystkim ale na połamanych nogach nie robiłbym tego. Zresztą jak nie będziesz mógł się poskładać po 20operacjach to i tak Cię przywiozą do mojego miasta na leczenie :lol: .

Co do Aven1 vs a80 porównanie całkowicie nie na miejscu ponieważ te auta dzieli przepaśc technologiczna zresztą audi jak zawsze rozpracowuje temat marketingowo czyli model 80 technologicznie wygląda jak toyota w latach 70tych albo gorzej tylko że już wtedy było łał bo powstawał RS2 ... a zwykła 80ka nawet nie stała obok tego wynalazku.

A co do testów avena to też dziwne bo w prasie niemieckiej pomija się aspekt tego że aven miał odejmowane punkciki za np: brak sygnału nie zapiętych pasów, zapomina się że miał zastosowany system rozkładania sił uderzenia na całą karoserie stosowany np: w tojce iq, pasy były z napinaczami ale też z ogranicznikami napięcia więc tak naprawdę w audi jak byłoby takie cuś :) to pewnie naazwane byłoby RSGTI itd.
Ogólnie Aven staro wygląda ale jak na tamte lata bije na głowę wieśwagena już nie mówiąc audi 80. Tak właściwie jak miałbym nawet dopłacić do avena 2k to i tak nie ma czego porównywać do audi80...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe