17 Lut 2015, 13:25
Dzień dobry. Ponieważ Państwa i mój czas jest z pewnością cenny przejdę od razu do rzeczy. Przeglądnąłem to forum w poszukiwaniu tego co mnie interesuje, ale nie do końca znalazłem. Auto, którego szukam to wielkościowo minimum sedan/combi klasy C (np. Bora combi, ale akurat nie chcę VW). Jestem studentem, więc samochód głównie miałby służyć na przejażdżki do domu (trasa) i w większym stopniu na narty w zimie (dlatego nie chcę nic małego, bo musi pomieścić narty). Sprawę utrudnia fakt, że w ciemno nie chcę jeździć po całej Polsce, bo przy tym budżecie podróż jest znaczącym procentem moich możliwości finansowych (nie daj Boże kilkukrotna podróż). Rejon na zasadzie "przyjechać i może się zdecyduję" zawęziłbym do małopolski i podkarpacia, ale gdyby trafił się godny egzemlarz gdzieś dalej (śląskie, łódzkie, lubelskie, świętokrzyskie, mazowieckie) to bym się zastanowił.
Silnik:
Silników diesla nie wykluczam, ale pewniejsze w odpalaniu na mrozie, po chwilowym (np. tygodniowym) przestoju wydają mi się benzyniaki, a to jest u mnie dość kluczowe. Poza tym benzyna+LPG w eksploatacji jest nieco tańsza od diesla (uznajmy, nawet że równa), ale benzyniaki nie są prawdopodobnie tak zajeżdżone jak diesle (i zazwyczaj tańsze). Mogę zarówno kupić benzyniaka z zamontowanym LPG lub bez, ale ważne, żeby silnik znosił gaz. Silnik właściwie biorę różny pod uwagę, w zależności od samochodu. W kilku zamieszczonych poniżej egzemplarzach jak wyczytałem diesle są lepsze od benzyniaków i w takim przypadku chętniej bym je wybrał.
Nadwozie:
Wolałbym sedan lub combi, z tym, że combi będzie chyba bardziej wyeksploatowane.
Eksploatacja:
Kilka z proponowanych samochodów bardzo mi się podobają, ale sceptycznie do nich podchodzę, że względu na wysokie koszty naprawy. Chciałbym, żeby eksploatacja była cenowo na poziome Audi A4 B5, Passata B5 itp. (a najlepiej tańsza).
Komfort:
Koniecznie dzielona kanapa (chętnie wnęka na narty) i klimatyzacja, a najlepiej klimatronic, chętnie wszystkie el. szyby, raczej 4/5 drzwiowe. Tempomat, kontrola trakcji itp jak są to ok, ale nie jest to warunek konieczny, a nawet raczej na 100% tego nie znajdę.
Wyczytałem już, że w tych kwotach przede wszystkim liczy się stan auta, a nie model, ale oto kilka moich typów.
Propozycje:
1- Audi 80 2.0 115KM (wolę niż 90)
[link do oferty na Allegro wygasł] oraz [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- trochę daleko, więc jakbym się przejechał, to z zamiarem kupna na miejscu
- z tyłu korby, a nie el. szyby, ale to do przeżycia.
[link do oferty na Allegro wygasł]
- daleko j.w.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- 4 manualne szyby
- nie wiem czy ma klimatyzację (musiałbym i tak dzwonić, bo ogłoszenie nieaktywne)
2 - Audi A6
- daleko jw.
3 - Rover 45 i 75
To jest dla mnie niespodzianka. Kilka (ok. 3) lat temu jak pytałem mechanika jakie auto by polecił, to powiedział, że stara się nie polecać, żeby nie było na niego, ale warto pooglądać Rovery bo się dobrze trzymają. W tej cenie są ładne egzemplarze, ale nie wiem jak do niego z częściami i jak znoszą LPG. Czy do 7,5 tys. 75 jest w ogóle brany pod uwagę?
75:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- daleko jw., a do tego Roverów w sprzedaży w mojej okolicy prawie w ogóle nie ma, więc nie wiem jak to z częściami.
45:
- wolałbym trochę większe auto, ale taka wielkość to minimum
4 - Mazda 323 i 636
Z początku szukałem 3 i 6, ale szybko allegro zweryfikowało moje poszukiwania do ww. modeli. Najnowsza wersja 323 podoba mi się, ale 626 jest większa. W przypadku 323 biorę pod uwagę sedan lub combi, a przy 626 wszystkie wersje nadwozia. Ogólny minus jaki wyczytałem o tych autach to blacharka i drogie części. Drogie czyli na jakim poziomie?
626, 323:
Nie znalazłem konkretnych wartych uwagi egzemplarzy
5 - Opel Omega, Astra
Wkładam do jednego wora, ze względu, że straszną niechęć mam do Opli. Moim zdaniem jakościowo (gł. ze względu na blachę, nie na silnik) bliżej im do Fiata niż VW. Znalazłem dwa ciekawe egzemplarze:
- nie ma zdjęć środka, ani silnika (podejrzane)
- pokrowce na siedzeniach, więc pewnie mocno wyeksploatowane
+ codziennie eksploatowane (przynajmniej z opisu)
6 - Toyota Avensis, Camry, Carina
Głównie Avensis, ale Camry i Carina też biorę pod uwagę. Nie interesuje mnie Corolla. W tej cenie buda jest paskudna!
Avensis:
- daleko jw.
- korby z tyłu
- daleko jw.
- diesel
Camry:
- daleko jw.
- trochę duży silnik
Carina:
- daleko jw.
- mały silnik, nie wiem czy będzie dobrze jechał
- nie znam w ogóle tego samochodu, przeczytałem o nim dopiero kilka dni temu
+ pierwszy właściciel
7 - Volvo S40/V40
Wygląd + komfort w porównaniu do reszty w stosunku do ceny wydaje się bić resztę na głowę. Ale! Czy volvo dobrze się gazuje? Podobno jest bardzo drogie w eksploatacji ze względu na cenę części.
- diesel
- daleko jw.
- aktualna rejestracja Włochy
+/- przebieg oryginalny?
+ blisko mnie
8 - Nissan Primera
-daleko jw.
-korby z tyłu
9 - Na ostatnią chwilę pomyślałem o Mercedesie C-klasie. Nie wiem jak się go gazuje, a podejrzewam, że diesel 7-8 l weźmie, a to dla mnie za dużo.
Nie znalazłem żadnych egzemplarzy, bo dosłownie przed chwilą o nim pomyślałem.
Z ww. aut, najbardziej moja dusza się raduje, gdy widzi Rovera, Volvo i Mercedesa, ale rozum podpowiada, bierz Audi. Sam kiedyś jeździłem 80-tką i była bardzo fajna, a jej jedynym minusem były siedzenia, które sprawiały ból dolnej części ciała już po 200km. W środku w niej nie ma rewelacji, ale sylwetka moim zdaniem jest o wiele bardziej reprezentacyjna niż w opisywanej często w innych wątkach BMW E36 (odpada od razu, bo nie lubi gazu). Gdybym miał taki dylemat 5 lat temu, to wybrałbym bez wahania 80-tkę, albo A6, ale jakby nie patrzeć one mają już zawsze więcej niż 20 lat (A6 18 lat). Daewoo nie chcę, chociaż polecano tu na forum Legenzę.
Życzę miłej lektury i proszę o opinię i pomoc.
Wolę kupić od osoby prywatnej niż od handlarza. Handlarzy biorę pod uwagę tylko w wyjątkowych przypadkach.