Klekot wydobywający się spod maski Ford S-Max 2.0 Ecoboost

04 Lip 2015, 22:47

Witam wszystkich, mam pewien problem z silnikiem 2.0 SCTi Ecoboost TNWA 203KM w S-Maxie z 2010 roku o przebiegu 109 tys. km. Zimny silnik po uruchomieniu około 15-20 sekund pracuje normalnie, po czym zaczyna klekotać. Wraz ze wzrostem temperatury klekot jest coraz wyraźniejszy, najbardziej słyszalny na biegu jałowym oraz bez obciążenia silnika. W trakcie jazdy pod obciążeniem klekot wydaje się ustawać lub jest znacznie mniej slyszalny, po czym pojawia się ponownie po zdjęciu nogi z pedału gazu.

Nie jestem w stanie zlokalizować miejsca, z którego dochodzi dźwięk. Wszędzie słyszalny jest równie mocno. Poniżej zamieszczam link do filmu, na którym słychać klekotanie.

https://www.dropbox.com/s/pe9vb36s3ybto ... 0.mp4?dl=0

Czy ktoś miał podobne objawy? Co mogłoby być powodem klekotania i od czego zacząć poszukiwania?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam!
kwolas
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 04 2004
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: S-Max
Silnik: 2.0 SCTi 203KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

07 Lip 2015, 08:34

Kiedy ostatnio wymieniałeś rozrząd? Możliwe że to pompa wody albo rolki hałasują.

U mnie w aucie był podobny grzechot i okazało się że pompa wody się rozpadała.
damski89
Nowicjusz

Auto: Renault
Silnik: 1,8 120KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...