Kleszczów - Darłówko Zachodnie najlepsza trasa

18 Lip 2016, 16:05

Witam, w nocy z czwartku na piątek (około 3 nad ranem) chcę jechać do Darłówka Zachodniego z Kleszczowa. Nie wiem jaką trasę najlepiej obrać.

Google zaproponowało takie:
1. https://goo.gl/maps/t21SqQ29dYK2
2. https://goo.gl/maps/GL7ydxjzKP22
3. https://goo.gl/maps/6fCfHiucWCu

Możecie mi coś zaproponować? I jeśli jechać odcinkami płatnymi to ile one mogą kosztować i jak się to odbywa? Bo nigdy nie jechałem płatnymi.

Będę jechał Xsarą Picasso w benzynie 1.8, z żoną i dzieckiem 6 lat, a drugie 6 miesięcy.

Bardzo dziękuję za pomoc.
rasgan
Nowicjusz

Miejscowość: Kleszczów

18 Lip 2016, 18:29

Witaj,
Jadąc z czwartku na piątek tak jak piszesz pojechałbym tędy https://goo.gl/maps/FVnFW5Wtf682
W zeszłym roku jechałem tą trasą oczywiście z Warszawy do Jarosławca. Bardzo dobra droga do samego Gdańska na wysokości którego skręcasz na Kartuzy -> Sierakowice -> Czarna Dąbrówka (tędy fajnie się jedzie i pusto) dojeżdżasz do trasy E28 i później już prosta droga jak na załączonej mapie :)

Co do opłat to na A1 masz bramki wjazdowe gdzie podjeżdżasz drukujesz bilet i jedziesz dalej, przy wyjeździe pokazujesz na bramkach bilet i płacisz chyba 30zł (Nowa Wieś - Rusocin) jak dobrze pamiętam.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

19 Lip 2016, 11:47

ArteK napisał(a):Witaj,
Jadąc z czwartku na piątek tak jak piszesz pojechałbym tędy https://goo.gl/maps/FVnFW5Wtf682
W zeszłym roku jechałem tą trasą oczywiście z Warszawy do Jarosławca. Bardzo dobra droga do samego Gdańska na wysokości którego skręcasz na Kartuzy -> Sierakowice -> Czarna Dąbrówka (tędy fajnie się jedzie i pusto)

W Kartuzach budowana jest obwodnica i w godzinach szczytu są spore korki, a dalej to głównie dziurawa droga, ale da się jechać :)
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

19 Lip 2016, 14:33

pkc napisał(a):W Kartuzach budowana jest obwodnica i w godzinach szczytu są spore korki, a dalej to głównie dziurawa droga, ale da się jechać
W zeszłym roku jechałem i droga nie była dziurawa przynajmniej nie zakwalifikowałem jej do kiepskiej jakości, a przez Kartuzy przejechałem bez większego problemu. Jeżeli jest budowana aktualnie obwodnica to może faktycznie wybrać inną drogę z racji na problemy z przejazdem.
ArteK
Forum Samochodowe

19 Lip 2016, 23:02

Do Kartuz jest nowa droga, a dalej to różnie, ale tragedii nie ma. Można jechać, tylko nie pakować się do Kartuz w godzinach szczytu :)
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

20 Lip 2016, 07:50

A przez Wejherowo? E28 cały czas? Taką drogą? https://goo.gl/maps/gFk1a9dAHy72
rasgan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

20 Lip 2016, 09:40

rasgan napisał(a):A przez Wejherowo? E28 cały czas?
Droga jest dobra, ale dużo świateł jak zjedziesz już z obwodnicy trójmiasta i fotoradary. Ja właśnie wybrałem objazd przez Kartuzy żeby uniknąć przejazdu tym odcinkiem. Jak jechałem nim w nocy około 23 to przejechałem bez problemów, ale trzeba się pilnować na skrzyżowaniach bo kamery robiące zdjęcia za przejazd na czerwonym i kilka fotoradarów na małym odcinku.

Chcesz wyjechać od siebie około 3 nad ranem więc na ten odcinek trafisz pewnie w granicach 7-9 czyli w największe korki. Nie polecam.
Ja obstaje przy trasie taką jak podałem jadąc przez Kartuzy będziesz raczej jechał rano w drugą stronę niż wszyscy/większość którzy będą w tym samym czasie jechali do Trójmiasta do pracy więc to też jest plus. Być może staniesz gdzieś na chwilę ale myślę, że szybciej przejedziesz, a z dzieciakami wiadomo lepiej żeby auto było cały czas w ruchu.
ArteK
Forum Samochodowe

20 Lip 2016, 16:37

Ja jeżdżę na trasie Warszawa -> Darłowo średnio co 1-2 miesiące i jadę tak jak pokazuje google,maps jako najszybszą trasę: Warszawa -> Stryków - A1 - > Kopytkowo -> Skórcz -> Kościerzyna -> Bytów -> Sławno -> Darłowo. Z tego czasu, który podaje Google dla tej trasy (5 godz 40 min) spokojnie potrafię urwać pół godziny, ale trzeba jechać te 140km/h na autostradzie. Plus jest taki, że płacisz mniej za autostradę i nie stoisz na bramkach zjeżdżając z autostrady. Drogi wojewódzkie są puste, nie ma praktycznie fotoradarów i ciężarówek. Minus jest taki, że miejscami jest kiepska nawierzchnia i jak nie masz nawigacji google w telefonie to jadąc pierwszy raz możesz się zgubić. Inna sprawa, że oszczędzasz ~50km i ze względu na niezbyt dobre drogi nie jedziesz szybko i zmniejszysz spalanie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

21 Lip 2016, 08:29

Ostateczną decyzję wybierając trasę podejmie "rasgan" i mam nadzieję, że nam napisze już z urlopu lub po powrocie którędy jechał :D
Ja od siebie życzę szerokości, bezpiecznej i spokojnej podróży.
ArteK
Forum Samochodowe

21 Lip 2016, 08:39

Z żoną zadecydowaliśmy, że pojedziemy do Torunia a1 a później odbijemy na Bydgoszcz. Trasa pierwsza z map google. DK jest chyba trochę lepsza od DW i nie trzeba męczyć się z wjazdem i zjazdem z autostrady. Chyba, że ktoś z Was zna tę drogę i wie, że jest fatalna. Wtedy jedziemy przez Kopytkowo.
rasgan
Nowicjusz