Klima co ile właczac

27 Mar 2009, 17:55

jak często nalezy włączac klime zeby sie nie zepsuła mam klimatronik
i właczam ją raz na 2 tygodnie na ok 3minuty zeby sie przeczyściła
moze ją właczac nonstop o ile spalanie wzrośnie jesli mi aktualnie auto średnio bierze 10l benzyny?
piotrauto
Stały forumowicz

27 Mar 2009, 23:53

:lol: witam ja włączam klime raz w tygodniu na około 5minut ,a jak jest bardzo wilgotne powietrze i mam komplet ludzi(7osób) to klima chodzi non stop spalanie wzrosło u mnie jakieś 15% jeżdzę RE Espace2,2dci(130KM)
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów

28 Mar 2009, 14:28

no i ile ci pali?
jest sens non stop włączyc klime i zostawić czy zimą i w okresie takim jak teraz jezdzic z klimą off?
nie chce nic zepsuc i staram sie co ok 2 tygodnie zeby klima popracowala te kilka minut
piotrauto
Stały forumowicz

28 Mar 2009, 21:26

bardzo duzo czasu spedzam za kółkiem na długich trasach przy pełnym obciązeniu pali mi 9l/100km espacem jezdze od 5lat i zawsze tak postępowałam z klimą i nigdy się nic z nią nie działo wiadomo jak przyjdzie wiosna jade do serwisu tam mi napełniają klimę odgrzybiają i do nastepnej wiosny wszystko jest OK
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów

28 Mar 2009, 22:38

Ja to tam zawsze mam klime włączoną... Czasem wyłam ale to rzadko i na krótko;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

28 Mar 2009, 23:35

Cały czas auto czyli zwykle ON.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

29 Mar 2009, 19:44

noto jak na dworze mamy 10C to tez lepiej włączyc klime i jezdzic czaly czas z klimą słszałęm ze powoduje o 10-20% większe spalanie
moc tez zmniejsza i jest to odczuwalne, tez to czujecie?
jesli juz macie właczona klime to na ile macie ustawioną temp zimą a na ile latem
zimą 20C latem 18C?
piotrauto
Stały forumowicz

29 Mar 2009, 20:03

Ja tam zawsze pomiędzy 18-21 zależy jak mi sie chce :P spadku mocy nie czuje... :)
eaxene
Aktywny

29 Mar 2009, 20:15

piotrauto napisał(a):klima...
moc tez zmniejsza

Czemu zmiejsza moc twoim zdaniem, co ma klima do mocy samochodu?
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

29 Mar 2009, 20:58

Obciąża silnik. Jest to wyraźnie odczuwalne szczególnie przy niskolitrażowych jednostkach.
Patrz na obrotomierz i włącz klimę, czy silnik "przysiądzie"? Powinien.
Moim zdaniem ubytek mocy nie jest duży na tyle by z klimy latem rezygnować, a i spalanie choć wyższe to też nie jakieś kosmiczne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Mar 2009, 21:05

Dishman napisał(a):Obciąża silnik. Jest to wyraźnie odczuwalne szczególnie przy niskolitrażowych jednostkach.
Patrz na obrotomierz i włącz klimę, czy silnik "przysiądzie"? Powinien.
Moim zdaniem ubytek mocy nie jest duży na tyle by z klimy latem rezygnować, a i spalanie choć wyższe to też nie jakieś kosmiczne.

Ja akurat klimy nie mam 8) I wydało mi sie to dziwne ze przez klime moze byc odczuwalny spadek mocy.
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

29 Mar 2009, 23:10

Jasne że klima obciąża silnik, czuć to właśnie na sprawdzaniu po włączeniu klimy na wolnych obrotach. Czuć głębsze "wrrrrum" :D. Za sekundę się już unormuje sprawa więc ja tego w czasie jazdy nie czuję. Mam zawsze włączoną 16-25 stopni sobie ustawiam zależnie od dnia ;).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

30 Mar 2009, 17:00

1. klimatyzacja zmniejsza moc drastycznie tz jak sie wlączy klime to na jałowych obrotach sie zwiększają obroty o ok 200 i sie trudniej rusza z miejsca, łatwo zgasić auto odczułem to w wielu autach np w pasacie b5 o pojemności 1,8 czuć to drastycznie

2. nie chodzi mi o lato tylko o zimę, jesień i wiosnę jesli na dworze jest zimno tak ze w aucie chodzi ogrzewanie to jezdzic z klimą właczoną czy wyłaczoną

3. o ile ona zużywa więcej paliwa?
piotrauto
Stały forumowicz

30 Mar 2009, 20:52

dziś włączyłem klime na zimnym silniku i obroty nawet nie drgnęły.
eaxene
Aktywny

30 Mar 2009, 21:04

piotrauto napisał(a):1. klimatyzacja zmniejsza moc drastycznie tz jak sie wlączy klime to na jałowych obrotach sie zwiększają obroty o ok 200

Jak juz napisałem klimy nie mam więc u siebie nie sprawdzę, ale jak już coś to obroty raczej powinny spaść a nie wzrosnąć skoro klima obciąża silnik.
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny