Klima Laguna I.Nabita,szczelna i nie działa,napis SERVICE

05 Kwi 2011, 16:45

Witam. Nabiłem niedawno klimatyzację do Laguny 1 z 99r. wersja z klimatronikiem. Układ jest szczelny, nabity, a nie klima nie działa i świeci się napis SERVICE. Mogę jakos samemu dojść, czy muszę jechać do magików co nabijają w butelkę? Co to może być? Jaki jest koszt ew. naprawy kompresora?
premier00
Początkujący

12 Kwi 2011, 21:13

Koszt naprawy kompresora? Kilka tysięcy zł,czyli od 2000 wzwyż.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

13 Kwi 2011, 19:05

Naprawy? bo Nowy nowy około 1000-1400 PLN ale może lepiej naprawiać?
Zawór ciśnienia , włącznik wentylatora ,przekaźnik-wentylator /sprężarka,sprzęgło sprężarki.
Skoro komputer wychwycił nieprawidłowości -Service- to usterka jest typowo powiązana z elektryką czyli np czujnik temperatury czy zawór ciśnienia.
Sprawdziłeś ręką czy wirnik sprężarki się obraca?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

21 Kwi 2011, 18:05

Okazało sie, że klimatyzacja była nie do końca prawidłowo uzupełniana. Dziurawa okazała sie chłodnica klimatyzacji i gaz uciekł. troche musiałem powalczyc, by uznali ze to oni nie do końca sprawdzili, czy jest szczelna.Kiedy sprawdzili pod ultra fioletem dopiero wyszła usterka na jaw. Maszyna nie wychwyciła wcześniej nieszczelności i nabiła czynnikiem. Także do wymiany chłodnica i powinno byc ok.
premier00
Początkujący

23 Kwi 2011, 09:32

arciasty napisał(a):Naprawy? bo Nowy nowy około 1000-1400 PLN ale może lepiej naprawiać?
Zawór ciśnienia , włącznik wentylatora ,przekaźnik-wentylator /sprężarka,sprzęgło sprężarki.
Skoro komputer wychwycił nieprawidłowości -Service- to usterka jest typowo powiązana z elektryką czyli np czujnik temperatury czy zawór ciśnienia.
Sprawdziłeś ręką czy wirnik sprężarki się obraca?
------1000-1400 zł,jakiej firmy?!

[ Dodano: 23 Kwiecień 2011, 09:34 ]
Premier,serwis zachował się prawidłowo,poprosiłeś o nabicie układu,nic im nie wspomniałeś o sprawdzeniu szczelności,gdybyś im zalecił,to by to zrobili.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Kwi 2011, 10:41

Kod FOTA: -KL-SP
Nazwa FOTA: SPREZARKA KLIMATYZACJI
Opis FOTA: SANDEN RENAULT NA INDYWIDUALNE ZAMOWIENIE
ceny detaliczne: 1028.50 / 1265.06 [PLN]
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zaproszenia na TTM i Motor Show 2022
    Rozpoczął się właśnie konkurs dla aktywnych użytkowników naszego forum (konkurs trwa do 3 kwietnia włącznie). Tym razem mamy dla Was dwa podwójne zaproszenia na "Vip Day" i pięć podwójnych zaproszeń na ...

23 Kwi 2011, 15:50

Nie do końca zachowali sie ok bo będąc w serwisie rozmawiaęłm z nimi mówiąc, ze chce narazie dowiedzieć sie czy jest szczelna, czy działa bo jak kupiłem auto na jesieni to juz świecił sie napis SERVICE. Tam zapewnili mnie, że wszystko sprawdzą i jeśli bedzie wszystko ok to dopiero nabiją. Klima była nabita 1 dzień na 2 juz nie było środka. Pojechałem i powiedzieli, że mam sprężarke do wymiany. gdyby nie wizyta w innym sewisie to bym wydawał dalej kasę na przeglądy.
premier00
Początkujący

23 Kwi 2011, 19:08

arciasty napisał(a):Kod FOTA: -KL-SP
Nazwa FOTA: SPREZARKA KLIMATYZACJI
Opis FOTA: SANDEN RENAULT NA INDYWIDUALNE ZAMOWIENIE
ceny detaliczne: 1028.50 / 1265.06 [PLN]
------zgoda,ale o ile dobrze pamiętam Fota .pl oferuje sprężarki regenerowane na częściach KAGER-a,którego w ogóle nie znam z doświadczenia,tylko słyszałem o nim.-----Premierze 00 ,jeśli tak,to ci pierwsi, to nie profesjonaliści!
PhantomASA1
Forumowicz VIP