Klima w zimie włączać?

02 Sty 2009, 12:51

aha to co sie robi? co musze zrobic z tej klimie
piotrauto
Stały forumowicz

0

02 Sty 2009, 13:34

Raz w roku(najlepiej na wiosnę) nalezy zrobić przegląd klimatyzacji(nawet jak działa bezproblemowo).Należy wymienić filtr przeciwpyłkowy,oggrzybić układ,oraz sprawdzić szczelność całego układu oraz uzupełnić czynnik chłodzący(mimo całkowitej szczelności z układu nw ciągu roku ubywa około 10% czynnika).
Samemu można wymienić filtr oraz odgrzybić układ.Natomiast sprawdzenie szczelności oraz napełnienie układu trzeba jużzrobić na warsztacie(potrzebny jest specjalny sprzęt,który najpierw odsysa cały stary czynnik chłodzący,następnie sprawdza szczelność i napełnia układ nowym czynnikiem).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

02 Sty 2009, 15:20

a na allegro moge kupic ten czynnik chłodzący? co to jest ten czynnik?
piotrauto
Stały forumowicz

0

02 Sty 2009, 16:56

Jeżeli jest na allegro,to możesz kupić.Pytanie tylko po co?Samo posiadanie czynnika chłodzącego nic ci nie da,ponieważ potrzebne ci będzie specjalne urządzenie,które wysysa stary czynnik z układu,sprawdza szczelność i wpompowuje nowy czynnik.A takie urządzenie jest dość drogie i jak nie masz serwisu klimy,to jest to nieopłacalne,żeby sobie je kupić dla własnego użytku.Do tego dochodzi jeszcze wpompowanie oleju,który smaruje układ.
A jeżeli chcesz wiedzieć,na czym polega klima,oraz naczym polega jej przegląd i co do czego służy,to jest sporo informacji na ten temat w googlach.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

02 Sty 2009, 18:57

1. mozesz mi jeszcze powiedziec czy jak klime używam to ten czynnik sie zużywa?
np ten kto używa klime cały rok musi wymieniac czynnik częściej niz ten co używa tylko latem?

2. jeszcze chcialem wiedziec jak dziala klima zimąjak włącze w klimatroniku 24C i klime to sprężarka będzie dzialała, ochłodzała powietrze a następnie ocieplała i wpuszczała do kabiny czy sprężarka nie będzie dzialala a powietrze mimo to będzie osuszone? w jaki sposób osuszone?

3. jaka temp powinna byc na wylocie z kratki np jak włacze klimę teraz to czuje po rękach że leci oblodzone powietrze ale nie wiem czy odpowiednio zimne
piotrauto
Stały forumowicz

1

02 Sty 2009, 22:59

1 - żeby to wytłumaczyć,to musiałbym napisać cały elaborat.Ale krótko pisząc,nie ma różnicy,czy klimę używa się codzienie czy raz w miesiącu.Uzupełnić i tak trzeba.A przy przeglądzie nie płaci się za iklość uzupełnionego czynnikatylko jest to opłata poprostu za przegląd.Obojętnie ile tego czynnika ci brakuje.
2 - po właczeniu klimy,nieważne czy latem czy zimą sprężarka pracuje.Jak ustawisz 24 stopnie,to układ elektroniki będzie sobie tak mieszał powietrze ciepłe z zimnym,że da ci te2 4 stopnie na wylocie.PO właczeniu klimy powietrze jest osuszane,czyli jest z niego eliminowana wilgoć.
3 - jak to skąd będziesz wiedział jak zimne czy jak ciepłe powietrze ci leci z wylotów - jak ustawisz 20 stopni,to musi być 20 stopni.A jak ustawisz 8 stopni,to musi być 8 stopni.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford Focus - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego modelu najniższym spalaniem charakteryzuje się silnik Diesla 1.5 TDCi ECOnetic o mocy 105 KM. Producent deklaruje, że średnie zapotrzebowanie na olej napędowy jednostki to 3,4 l/100 km (w mieście: 3,8 l/100, ...

03 Sty 2009, 11:14

słyszałem ze w klimie przy wylocie z kratki jak ustawi sie max wydajność chlodzenia powinno lecieć powietrze w ok 4C ale niewiem czy +4 czy -4
ja jak taki test zrobiłem to na wylocie z kratki było ok 7C a pokrętło ustawilem na krańcowe położenie niebieskie i klime włączyłem
niewiem czy dzialala klima poniewaz na dworze i to było ok 5C wiec moglo leciec powietrze z zewnątrz, acha chciałem dodac ze włączyłem obieg zamnknięty w aucie
piotrauto
Stały forumowicz

0

03 Sty 2009, 20:05

Na jakiś czas powinno się włączać klimę. Ja mam tak jak nie włącze klimy na jakiś czas nie wbiję 2.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
0

04 Sty 2009, 12:16

BRIAN842 napisał(a):Na jakiś czas powinno się włączać klimę. Ja mam tak jak nie włącze klimy na jakiś czas nie wbiję 2.

:shock: zarty sobie robisz?
piotrauto
Stały forumowicz

0

03 Kwi 2009, 08:47

3. jaka temp powinna byc na wylocie z kratki np jak włacze klimę teraz to czuje po rękach że leci oblodzone powietrze ale nie wiem czy odpowiednio zimne
Z wylotow powietrze ma ok. 4-7C. Klimatyzacja nie potrafi wypuszczac powietrza o zadanej temperaturze czyli dziala na zasadzie termostatu jak w lodowce. Ustawiamy np 19 to klima chlodzi powietrzem o temp 4C. Jak czujnik kolo kierownicy pokaze 19 klima sie wylacza. A pozniej klima tylko dochladza jak np temperatura wzrosnie do 19,5.

Zima nalezy wlaczac klime raz na tydzien lub dwa by zapewnic odpowiednie smarowanie sprezarki. Jesli sprezarka nie chodzi to olej splywa a pozniejsze wlaczenie moze byc katastrofalne. Sprezarka sie zatrze. Dodatkowo nalezy pamietac, ze przy temperaturze zewnetrznej nizszej niz 3C klimatyzacja NIE WLACZY sie. Czyli przy ujemnych temperaturach nalezy to robic w garazu badz jak powietrze pod maska sie odpowiednio nagrzeje.
Accord VII 2005r. 2.2i-CDTi
cmsydney
Nowicjusz

0

03 Kwi 2009, 13:24

no to wytlumacz mi jedną rzecz
auto dzisiaj stało na slońcu wsiadam do niego pewnie z 60C sie nagrzało bo bardzo ciepło było na dworze w słońcu ok 20C i właczam klime i chłodziłem jechałem sporo czasu ale nie moglem wnętrza dochłodzic tak zeby mi było komfortowo nadal bylo za ciepło!
do ilu stopni i o ile klima potrafi schłodzic wnętrze?
np jesli mamy 20C na dworze to do ilu nam klima moze schłodzic wnętrze do 16C? czy np do 10C?
piotrauto
Stały forumowicz

0

05 Kwi 2009, 13:07

Klima dziala tak jak napisalem, tak mnie poinformowano na przegladzie i pokazano, powietrze wylatujace z wylotow u mnie ma ok. 4C. Nie wiem jaka masz klime (ilu letnia) i nie wiem jak dzialaly starsze ale watpie by sie cos zmienilo poza automatyczna regulacja. Wloz termometr do wylotu i sprawdz temperature, moze masz zapchana badz czynnika brakuje.
Accord VII 2005r. 2.2i-CDTi
cmsydney
Nowicjusz

0

16 Sty 2010, 15:58

w jaki sposób tą klime włączyć w zimie chociaz raz na tydzien na 15min jak temp cały czas jest ponizej 0C ponizej 0C klima nie załącza sie
piotrauto
Stały forumowicz

0

18 Sty 2010, 14:52

Panowie, przy tak niskich temperaturach klima jest bardzo przydatna,sam nawiew zbyt szybko nie upora się z zamarzniętą szybą a milutko się robi w takie mrozy gdy klimka ciepełkiem dmucha.
qntin80
Nowicjusz

Miejscowość: Sopot
0

18 Sty 2010, 18:39

Można wiedzieć jakim sposobem zaraz po zapaleniu silnika na mrozie -10 stopni jest w stanie włączyć się klima?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0