Klima w zimie włączać?

21 Sty 2010, 21:05

[quote="Dishman"]Można wiedzieć jakim sposobem zaraz po zapaleniu silnika na mrozie -10 stopni jest w stanie włączyć się klima?[/quote
Ja też cichutko pytam o to samo tych kolegów co sie wczesniej tak długo rozpisywali.
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska
0

25 Mar 2010, 12:41

co do klimy to zrobiło sie cieplej a ja znów sie przeziębiłem właśnie od klimy, mam katar i kaszel
jak z niej korzystać zeby nie zachorować? nie miec kataru?
posiadam w swoim aucie klimę automatyczną tkz klimatronik
jednak ja nie korzystam z automatu nawet jak ustawie wszystko na auto i dam 17C to nadal jest w aucie cieplo nizej sie juz nieda
zawsez ustawiam wiatrak na 1 lub 2 nawiewy na głowę i max chłodzenie na dodatek daje obieg zamknięty wtedy robi sie chłodno
czytałem ze nalezy nawiewy ustawić na szyby a te główne zamknąc jak tak zrobie to nawet przy max obrotach klimy w aucie nadal jest gorąco i grzeje słońce duzo przyjemniej jest wtedy uchylić szybę niz jechac na klimie
piotrauto
Stały forumowicz

0

25 Mar 2010, 20:16

jak jestes chory to idz do lekarza on ci pomoze
najlepiej to idz do psychiatry albo przynajmniej do psychoterapeuty mysle ze ci cos poradzi jak zyc ;]

a co do reszty to dajcie spokoj chlopakowi i mu nie odpisujcie bedzie przynajmniej spokoj na forum
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec
0

25 Mar 2010, 20:31

piotrauto napisał(a):jednak ja nie korzystam z automatu nawet jak ustawie wszystko na auto i dam 17C to nadal jest w aucie cieplo nizej sie juz nieda

A masz freon w tej klimie? Moze trzeba jechac ją nabić.

wujekk87 kazdy wie jaki jest nasz piotrauto.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
0

26 Mar 2010, 11:25

piotrpz87, byłem rok temu na serwisie klimy
podłączyli maszynę odpompowali freon, zrobili próżnie itp i nabili na nowo a później odgrzybili ozonowo
w klimie nie było praktycznie wcale freonu było tam ok 2% zamiast 100% jednak nabili tyle ile powinno być
po tym zabiegu klima chłodzi lepiej niz przedtem ale jakies duzej różnicy nie czuje
moze mi ktos powiedziec dlaczego freonu nie było wcale? jak robilem serwis rok temu to teraz tez mam robić? z klimy korzystałem całą zimę wiec jest na chodzie
piotrauto
Stały forumowicz

0

26 Mar 2010, 16:13

tzn ze masz uszkodzona klimatyzacje jak ci freon ucieka nie mozesz tak jezdzic bo zachorujesz na zawsze i umrzesz
serwis klimy robi sie co roku a jesli sie duzo korzysta to nawet czesciej
z tymi problemami co ty masz to lepiej sprzedaj to auto bo masz dramat a nie auto
wujekk87
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód jako rodzaj transportu - ciekawa historia
    Samochód jest jednym z najważniejszych wynalazków w historii ludzkości, który miał ogromny wpływ na sposób w jaki podróżujemy, pracujemy i komunikujemy się z innymi ludźmi. Historia samochodu ...

26 Mar 2010, 21:41

Tak na marginesie - freonu już się nie używa - obecnie głównym następcą freonu 12 jako cieczy chłodniczej jest Suva 134a ® inaczej nazywana R134 lub R-134a.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

27 Mar 2010, 06:46

Piotrauto tak jak kolega napisał wczesniej mozesz miec gdzies wyciek jedź na serwis klimy i niech sprawdzą szczelność.
Jesli bedzie wszystko szczelne i ci ją nabiją a klima dalej nie będzie działać to trzeba sprawdzić sprężarke (czy się załącza) i zawór wysokiego ciśnienia ( ma on duże znaczenie bo przekazuje sygnał do komp. i załącza sprężarke jak jest prawidłowe ciśnienie - w chwili jego uszkodzenia odczytuje jak by nie było śodka chłodniczego i mimo nabicia klimy nie załączy sprężarki)
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

29 Mar 2010, 16:00

u mnie sprężarka dziala
piotrauto
Stały forumowicz

0

29 Mar 2010, 18:58

No to jeżeli sprężarka działa, a klima słabo chłodzi to do wymiany parownik.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

30 Mar 2010, 12:02

MotoAlbercik, zresztą niewiem jak ma chłodzić klima
ja oczekuje bardzo chłodnego powietrza a nie tylko chłodnego
piotrauto
Stały forumowicz

0

30 Mar 2010, 14:08

no i tu sie wtopiles
chcesz miec w aucie 12 stopni?
to chyba nie w dzisiejszych czasach zeby klima ci zapewnila taka temperature w calym samochodzie
jakos przy sprawnej klimie powietrze ktore wylatuje z nadmuchow ma temp ok 6-8 stopni wiec nie wiem czego ty oczekujesz
wujekk87
Początkujący

0

30 Mar 2010, 19:50

wujekk87, u mnie ma 9C a w aucie nie da sie osiągnąć temp nizszej od 17C
piotrauto
Stały forumowicz

0

30 Mar 2010, 20:18

[link do oferty na Allegro wygasł]
Taki masz panel klimatyzacji?
Jeśli tak to jesteś w wielkim błędzie jak myślisz ,że masz tam skale tylko do 17*C
Fakt jest 18 poźniej kropka na 17 i niebieska kreska , kóra oznacza to, że klima ci bije zimne powietrze do oporu.
A jak chcesz mieć stałą temp. w aucie to ustawiasz na 17* bo jest tak zaprogramowany klimatronik i mozesz to zmienić jak podłączysz auto pod komp. i zmienisz mu programowanie.

no i tu sie wtopiles
chcesz miec w aucie 12 stopni?
to chyba nie w dzisiejszych czasach zeby klima ci zapewnila taka temperature w calym samochodzie
No i jesteś w błędzie kolego bo zapewni ci taką temp. jak ją sobie ustawisz po to są czujniki wewnątrz auta.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

31 Mar 2010, 09:55

piotrpz87, ja mam taki panel [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
no i ja najczęściej korzystam z tego niebieskiego pola czyli sutawiam na niebieskie, obieg na zamknięty i wentylator na 1 albo 2 i nie czuje zeby jakos bardzo mocno wnętrze chłodziło
piotrauto
Stały forumowicz

0