Klima w zimie włączać?

31 Mar 2010, 15:40

Ustaw sobie klime tak jak piszesz, przystaw do wylotów powietrza termometr i sprawdz jaka jest temp. Tak ciężko o tym pomyśleć?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

31 Mar 2010, 19:52

To ustaw wentylator na 4 lub 5 i to jest klima manualna a nie climatronic - czym to się różni - tym, że klimatronic sam reguluje temp. w aucie ( oczywiście tą którą mu ustawisz) i odpowiednio dobiera nawet predkość wentylatora, steruje klapkami a u ciebie trzeba próbować ustawić temp. na zasadzie prób i błędów bo wszystko regulujesz ręcznie.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
0

02 Kwi 2010, 12:14

MotoAlbercik napisał(a):Ustaw sobie klime tak jak piszesz, przystaw do wylotów powietrza termometr i sprawdz jaka jest temp. Tak ciężko o tym pomyśleć?

9C
piotrauto
Stały forumowicz

0

02 Kwi 2010, 15:48

No i czego więc jeszcze chcesz? Minus 9 stopni?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

02 Kwi 2010, 19:50

oczekiwałem jakis 4-6C
niektórzy mówią ze +30C na dworze wsiadamy do auta włączamy klimę a tu szok, mróz, zimno we wnętrzu wychodzisz możesz zemdleć z wrażenia temperatur ja tez tak oczekiwalem ze dam na wiatrak w położeniu 1 włącze klimę a tu momentalnie zrobi sie jak w chłodni, czy kostnicy ze będę sie trząsł z zimna
a prawda jest inna, klima chodzi na maksymalnych obrotach zeby schłodzić wnętrze i jak schłodzi to ustawiam 1 lub tam 2 i jade i jakos chłodu nie odczuwam, jakbym ustawił na 4 czy 5 to było by moze chłodno ale kto tak jezdzi, ta dmuchawa tak wieje ze nawet radia nie idze słuchać
piotrauto
Stały forumowicz

0

02 Kwi 2010, 20:39

piotrauto napisał(a):oczekiwałem jakis 4-6C
niektórzy mówią ze +30C na dworze wsiadamy do auta włączamy klimę a tu szok, mróz, zimno we wnętrzu wychodzisz możesz zemdleć z wrażenia temperatur ja tez tak oczekiwalem ze dam na wiatrak w położeniu 1 włącze klimę a tu momentalnie zrobi sie jak w chłodni, czy kostnicy ze będę sie trząsł z zimna
a prawda jest inna, klima chodzi na maksymalnych obrotach zeby schłodzić wnętrze i jak schłodzi to ustawiam 1 lub tam 2 i jade i jakos chłodu nie odczuwam, jakbym ustawił na 4 czy 5 to było by moze chłodno ale kto tak jezdzi, ta dmuchawa tak wieje ze nawet radia nie idze słuchać

Pierwsze co zrobiłem:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

ale pomyślałem, że może jednak coś źle przeczytałem... Sprawdziłem jeszcze raz... I...

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik V35A-FTS
    Silnik V35A-FTS można nazwać nowością w ofercie Lexusa. Japończycy pokazali ten motor w 2017 roku i jak na razie trafił pod maskę tylko jednego modelu – aktualnego Lexusa LS 500. Jednostka ma 6 cylindrów w układzie ...

03 Kwi 2010, 08:19

piotrauto - proszę cię nie drażnij mnie. Zakończ zadawanie głupawych pytań i nie denerwuj ani mnie ani innych forumowiczów i nie zaniżaj swoją inteligencją poziomu naszego forum. Jakbyś postukał na klawiaturze, to znalazłbyś to :

http://www.klimatyzacja.pl/index.php?ak ... 05&cms=119
http://www.klimatyzacja.pl/index.php?akt_cms=947&cms=71

A jak nadal masz za mało informacji, to otwórz sobie google i tam jest całe mnóstwo tego. Nie zmuszaj mnie więc do zamknięcia tego tematu z twojego powodu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

04 Kwi 2010, 12:48

Przeczytałem te 2 tematy w całości i większych glupot jakich tam napisali jeszcze nigdy nie czytałem

1. nawiew każą ustawiać na szybę i nogi, ustawiając na szybę powietrze ogrzewa sie od szyby przedniej przez to leci do wnętrza duzo bardziej ogrzene niz normalnie z klimy, ustawiając na nogi mozna sie przeziąbic, zresztą powietrze opada na dół, klimatronik zawsze gdy włącze ochładzanie włacza nawiew na środkowe dysze, nigdy na szyby czy nogi. na szyby i nogi jak ma grzac to wtedy wieje

2. Ja często ustawiałem na 17C klimę jak na dworze było po 30-35C i nigdy nie zaznałem szoku termicznego, nie zemdlałem i nie czułem ze mi zimno.

3. Jasne jak wchodzimy do klimatyzowanego hipermarketu jest nam przyjemnie chłodno ale w aucie tego chłodu nie czuje, może jest to związane z tym ze w aucie non stop pada na nas słońce, no i wystarczy zgasić silnik i juz po kilkudziesięciu sekundach wnętrze nagrzewa sie tak ze wysiedzieć nie idze z zamkniętymi szybami

4. U mnie niema dużej różnicy między zimnym nawiewem bez klimy a z klimą
może mi ktos napisać po ilu minutach od włączenia klimy leci zimne powietrze? i po ilu minatach po wyłaczeniu klimy leci powietrze juz nie ochładzane?
piotrauto
Stały forumowicz

0

04 Kwi 2010, 21:25

On jest idiotą? Czy my robimy z siebie idiotów mu odpisując?

2. Ja często ustawiałem na 17C klimę jak na dworze było po 30-35C i nigdy nie zaznałem szoku termicznego, nie zemdlałem i nie czułem ze mi zimno.

To chyba dobrze co?

Kurde. Słuchaj. Włącz nawiew na max. poziom, niech Ci to radyjko biedaku do cholery zagłuszy, jak się odpowiednio ochłodzi wnętrze to wtedy daj niższy poziom, który poprostu będzie utrzymywał temp. Co w tym TRUDNEGO?! :/ Aha... na wszelki wypadek: jak masz otwarte okna lub drzwi to efekt klimatyzowania jest słabszy- zimno "ucieka".
Albo poprostu przyznaj się, że się z nas nabijasz.......
eaxene
Aktywny

0

04 Kwi 2010, 21:37

eaxene napisał(a):On jest idiotą? Czy my robimy z siebie idiotów mu odpisując?

To drugie.
On jest trolem a skoro to odkryłeś zacznie Cię ignorować, tak jak ignoruje mnie :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013
0

05 Kwi 2010, 06:42

piotrauto napisał(a): U mnie niema dużej różnicy między zimnym nawiewem bez klimy a z klimą
może mi ktos napisać po ilu minutach od włączenia klimy leci zimne powietrze? i po ilu minatach po wyłaczeniu klimy leci powietrze juz nie ochładzane?

Zimne powietrze leci po około 3 min (ale to zależy od typu klimatyzacji a szczególnie od spręzarki)- nie ma takiej opcji, ze wsiadasz do auta i już masz zimno - na początku przecież auto masz wygrzane od słońca i troche klima musi pochodzić zanim ci wychłodzi wnetrze. I wentylator ustaw na maxa a nie na 1 bieg.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

05 Kwi 2010, 06:56

Kubuch, ja to odkryłem już chyba z pół roku temu, jak mu to wypomniałem to się troche uspokoił, a teraz wrócił ;P a ja poprostu nie wytrzymuje, bo zadaje tk głupie pytania, że naprawdę myśle że on nie wie... a on wtedy wyskakuje, że na 5 poziomie może by mu chłodziło, ale mu za głośno...
eaxene
Aktywny

0

05 Kwi 2010, 18:26

piotrpz87 napisał(a):
piotrauto napisał(a): U mnie niema dużej różnicy między zimnym nawiewem bez klimy a z klimą

Zimne powietrze leci po około 3 min (ale to zależy od typu klimatyzacji a szczególnie od spręzarki)- nie ma takiej opcji, ze wsiadasz do auta i już masz zimno - na początku przecież auto masz wygrzane od słońca i troche klima musi pochodzić zanim ci wychłodzi wnetrze. I wentylator ustaw na maxa a nie na 1 bieg.

zimne powietrze leci po ok 3 minutach ale u mnie niema duzej różnicy między powietrzem z nawiewu podczas włączonej a wyłączonej klimatyzacji, a po ilu minutach po wyłaczeniu klimy powietrze będzie leciec takie jak z dworu?

ja myslałem ze mając klime w aucie uniknę ustawiania wentylatora na większy stopnień niz pierwszy, w innych autach juz na pierwszym stopniu chłodzi bardzo dobrze

Jak auto jest nagrzane od słońca to ja najpierw otwieram wszystkie szyby przejezdzam ok 200-500m i zamykam wszystkie szyby i dopiero włączam klimę
piotrauto
Stały forumowicz

0

05 Kwi 2010, 18:43

Skoro nie widzisz różnicy jakie leci powietrze z kratek bez względu czy klima włączona czy nie tzn. ,że klima nie działa bo różnice powinieneś czuć i to po 3 min jazdy samoch.
i nie kombinuj co moze być zepsute tylko podjedź do punktu nabijania klimy i niech ci wszystko sprawdzą fachowcy.
A propo ustawienia nadmuchu na szybe i na nogi - jest to najbardziej wydajne wychładzanie kabiny i sterowniki w Audi są właśnie tak programowane po wciśnięciu na panelu klimatronika *AUTO* - klapki ustawiają się automatycznie.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

05 Kwi 2010, 21:00

Panowie - bez komentarza.
piotrauto - skończ robić z siebie idiotę bo następnym razem dostaniesz naprawdę ostrzeżenie albo zablokujemy ci mozliwość pisania tematów na forum. Generalnie swoimi postami zaniżasz poziom naszego forum. Skończ już z tym tematem i nie waż się zakładać następnego równie głupiego tematu jak twoje posty :evil:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0