Klima w zimie włączać?

21 Gru 2008, 19:51

jesli mam klimatronik w aucie to w okresie zimowym lepiej jest ustawic np w klimie np 22C i właczyc klimatyzacje AC-ON czy lepiej AC-OFF
niewiem czy lepiej jezdzic z klimą czy bez
jak jezdzę z klimą to auto słabnie? wiecej spala oraz czynnik chlodzący sie zużywa
mam mętlik jak mi szyby nie parująto jest sens jezdzic z klimą zimą
w instrukcji pisze ze klime sie wyłacza w szczególnych wypadkach np gdy chccemy oszczędzać paliwo, a normalnie powinna zawsze chodzic
piotrauto
Stały forumowicz

3

21 Gru 2008, 20:18

Nawet w zimie co jakiś czaspowinno się włączyć klimę.Chodzi o to,żeby sprężarka troszkę popracowała.Dodatkowo klima w okresie jesienno-zimowym pomaga szybciej odparować szyby,jak pewnie sam zuważyłeś.
I jak już pisałem na forum,wbrew pozorom przy włączonej klimie leci z nawiewów nie tylko zimne powietrze,ale także ciepłe,jak je sobie uztawimy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

22 Gru 2008, 00:46

piotrauto napisał(a):wiec zimą w klimatroniku grzac auto z klimą czy bez?

Możesz jeździć cały czas z włączoną klimą wtedy będziesz miał pewność że jak ustawisz np. 19 stopni to tyle będzie. Klimatyzacja osusza powietrze.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016
0

22 Gru 2008, 15:31

aha wiec jak mam klimatronik to lepiej jezdzic z caly czas włączoną czy wyłączoną klimą zimą
osusza tz dla zdrowia + czy -?
piotrauto
Stały forumowicz

1

22 Gru 2008, 16:31

Jeżeli nie potrzebujesz mieć cały czas włączonej to po co. A jeśli chodzi o wpływ osuszania powietrza na zdrowie to zależy jak bardzo zostanie ono wysuszone. Wilgotność nie powinna być ani za mała, ani za duża
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice
0

22 Gru 2008, 18:39

bo w instrukcji pisze zeby zostawic klime właczoną
w zimie jak pracuje klima to ona najpierw ochładza powietrze a później podgrzewa czy spręzarka wtedy nie dziala i jakos ona tylko osusza powietrze?
piotrauto
Stały forumowicz

8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus pracuje nad nową V-ósemką
    Po kilku latach spekulacji teraz wiemy to na pewno – Lexus pracuje nad nowym silnikiem V8, który w przyszłości ma trafić pod maski sportowych samochodów marki. Jednym z pierwszych aut z tą jednostką będzie ...
    Toyota ProAce - nowy samochód dostawczy
    Toyota ProAce będzie odpowiedzią koncernu na rosnące zapotrzebowanie rynku europejskiego na lekkie pojazdy użytkowe średnich rozmiarów. Nowy model będzie dostępny z możliwością wyboru dwóch długości i dwóch ...

22 Gru 2008, 19:05

Ja osobiście nie widzę sensu w jeździe zimą ciągle na klimie. Zwykłe nawiewy świetnie dają sobie radę, a auto mnie spala paliwa, bo nie pracuje klima.

Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? :lol:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

22 Gru 2008, 21:28

mówie jak pisze w instrukcji od auta zeby jej nie wyłączac piszą
piotrauto
Stały forumowicz

0

23 Gru 2008, 18:30

Klima w zimie jest jak najbardziej porządana - pomaga szybciej odparować szyby oraz wysusza powietrze,czyli jest brak wilgoci.
Ale co poniektórzy to uważają,że klima jest tylko na lato,ponieważ chłodzi...I tu są w wielkim błędzie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

23 Gru 2008, 23:20

OK, pomaga szybciej odparować szyby. A jeżeli masz już szyby w porządku? Po co dalej jechać na klimie?

Latem sytuacja jest inna. Podczas upału, zwykła wentylacja i wiatraczki dają niewiele, bo dmuchają ciepłe powietrze. Klima sprawia, że do auta napływa zimne powietrze i czuć wyraźnie różnicę.

W zimie różnicy pomiędzy zwykłymi wentylatorami, a klimą nie ma. Chyba, że komuś szyby w aucie parują non stop. Aczkolwiek nie znam sprawnego auta które miałoby taki problem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

1

24 Gru 2008, 11:09

Jak już szyby odparują,to wysusza ona powietrze w środku - przecież gdzieś ta para z szyb musi się podziać.Nie znika tak ot sobie.Wbrew pozorom jest ona w powietrzu,które znajduje się w samochodzie.A klima to powietrze wysusza.Nie raz jest tak,że jak rano chcemy gdzieś jechać,to mimo,że zamarznięte są szyby od zewnątrz,to od wewnątrz też są lekko przymrożone.Podczas jazdy z włączoną klimą,rano szyby nie są zamrożone od wewnątrz.No i nawet jak już te szyby odparują,to w większych samochodach np. w kombi,te szyby zaczynają parować ponownie.A przy włączonej klimie tak się nie dzieje.
Ot dlaczego warto jeździć z włączoną klimą.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

24 Gru 2008, 13:03

a jesli auto sie garażuje to warto jezdzic z klimą
zauważylem ze jak jezdzę z klimą to auto slabnie, roaz pewnie wiecej pali
a jesli jezdzę zimą z klimą to ta klima sie nie zużywa? ten plyn sie nie zużywa przez to ze non stop chodzi?
piotrauto
Stały forumowicz

0

24 Gru 2008, 15:19

No jasne, że się zużywa.
Ja jeżdżę na samych nawiewach zimą. I po uprzednim odparowaniu szyb nic mi tam później nie paruje. W kilku innych autach którymi miałem przyjemność jeździć było tak samo, więc ja klimy nie włączam. A Wy sobie róbcie jak chcecie 8)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

25 Gru 2008, 11:32

ale co sie zużywa
lodówka dziala na takiej samej zasadzie co klima bo chlodzi i jest bezobsługowa ponad 10lat dziala bez wymiany czynnika chłodzącego itp
piotrauto
Stały forumowicz

1

25 Gru 2008, 20:18

Kolega w te wakacje nabijał klimę w Toyocie Corolli z 2001 roku, bo nie działała.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0