[Ka 1996-2008] Klima włączona, a wieje ciepłe powietrze

19 Maj 2015, 01:10

Żona jeździ kaczką, poskarżyła mi się ostatnio, że przestaje jej działać klima i zaczyna buchać gorące powietrze. Pojechałem więc do serwisu gdzie naprawiają klimę. W trakcie drogi do serwisu klima działała normalnie, dopiero jak pogazowałem trochę auto już u mechanika okazało się, że faktycznie powietrze dmuchające z nawiewów staje się coraz cieplejsze. W bocznych nawiewach temp pokazywała ze 20 stopni, podczas gdy w środkowych 11. Potem we wszystkich robiło się równie ciepło. Mechanik stwierdził, że to nie wina klimy. Zacisnął dwa węże doprowadzające ciepło i faktycznie temp nawiewu ze wszystkich kratek drastycznie spadła. Podobno gdzieś do obiegu dostaje się ciepłe powietrze, a nie powinno. Może coś się nie domyka. Pytanie jak znaleźć usterkę?
robiq
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

19 Maj 2015, 06:47

Dokładnej budowy układu chłodzenia/grzania musisz sobie poszukać .. Podejrzewam, że nie chodzi klapka sterująca nawiewem - powietrze idzie przez nagrzewnicę a nie powinno jesli włączysz klimę i dasz wszystkie gałki na minimum..
To czystateoria, nie pytaj mnie jak to naprawić.. Może odezwie się ktoś co lepiej doradzi..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

19 Maj 2015, 10:06

Ja również szedłbym w tym kierunku - zapewne jedna z klap, która kieruje powietrzem z nagrzewnicy do kratek wylotowych jest otwarta i powietrze zamiast omijać nagrzewnicę leci przez nią.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...