Klimatronic

30 Lip 2010, 18:39

Witam serdecznie, mam takie pytanko może jest troche banalne ale...czy ktoś mi mógłby wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa klimatronic w lato i w zime i jak wogóle z tego korzystać? Naprawde nigdy nie miałem z tym styczności :oops:
Ostatnio edytowany przez soyer, 31 Lip 2010, 19:53, edytowano w sumie 1 raz
soyer
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

31 Lip 2010, 19:55

Bez obrazy, ale paluszki bolą od klawiatury?
Na forum w-jakim-celu-montuje-sie-klimatyzacje-i-jak-ona-dziala-vt103156.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzacja_automatyczna
i całe mnóstwo innych tematów w necie....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sie 2010, 12:12

spoko, ja sie nie obrażam :razz: a tak poważnie to dzięki za linki, troche mi to wszystko wyjaśniło ale nic nie ma o działaniu tego systemu w zimie, wszystkie opisy dotyczą lata. Najbardziej chodziło mi o opis osób które posiadają takowy system i w jaki sposób używają go efektywnie właśnie w zimie... :wink:
soyer
Nowicjusz

01 Sie 2010, 12:39

Climatronic w zimie działa tak samo jak zwykła manualna klimatyzacja w zimie. Nie ma żadnej różnicy. Osobiście podejrzewam, że bardziej cię interesuje, w czym ci ta klima w zimie pomoże, ponieważ wydaje się, że włączanie klimy w zimie jest bez sensu. Ale nic bardziej mylnego - w zimie powietrze w samochodzie klimatyzację się grzeje ( nie chłodzi tak jak w lecie ). Razem z klimą włącza się nawiew ciepłego powietrza. A co to daje? To, że w momencie gdy ogrzewanie jest włączone razem z klimatyzacją, powietrze nie tylko jest ogrzewane, ale także osuszane. A zatem pomaga to bardzo szybko oczyścić przednią szybę. Z powietrza usuwana jest para, co zapobiega parowaniu i zamarzaniu szyb od środka, z czym w zimie zmagają się kierowcy samochodów bez klimy.
No ale jest jedno ale - nie każda sprężarka włączy się w zimie. Przy mrozach sprzęgło spręzarki nie włączy się, ponieważ w układzie jest ciśnienie, które nie pozwala włączyć sprzęgła. W nowych systemach klimatyzacji, w sprężarce nie ma wogóle sprzęgła i klimatyzacja pracuje cały czas. Ustawia się tylko żądaną temperaturę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Sie 2010, 17:22

no i teraz to ja już coś niecoś rozumiem, wielkie dzięki za łopatologiczne wrzucenie mi do głowy tego opisu, a czy wiadomo w którym systemie już niema tego sprzęgła? czy to zależy od marki i rocznika danego auta czy poprostu od systemu który jest założony? można to jakoś zweryfikować samumu laikowi czy jest tam sprzęgło czy niema? czy czekać na zime? jak to wygląda?
soyer
Nowicjusz

01 Sie 2010, 21:33

Ta " lepsza " klima jest w samochodach nowszych ( nie pamiętam od kiedy ją montują ) i jest w samochodach z klimą automatyczną ( klimatornik ). Sprężarka nie ma poprostu sprzegiełka. Widać to, jak się spojrzy na sprężarkę od strony paska klinowego.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Golf R Cabriolet
    Volkswagen zaprezentował najszybszego kabrioleta w historii marki. Golf Cabriolet w wersji R posiada silnik 2.0 TSI o mocy 195 kW/ 265 KM i rozpędza się od 0 do 100 km/h w 6,4 s. Wszystkie modele produkowane z oznaczeniem ...
    Silnik 2UR-GSE
    Powody do dumy mają również inżynierowie odpowiedzialni za stworzenie jednostki V8 2UR-GSE. To wolnossący motor, który jest sercem sportowych Lexusów z ostatnich lat. Dzisiaj jednostkę znajdziemy pod ...

02 Sie 2010, 10:09

acha, to już praktycznie wszysto wiem, wielkie dzięki za poważne podejście do tematu, szacuneczek:-), pozdrawiam
soyer
Nowicjusz

16 Sie 2010, 21:21

[quote="MotoAlbercik"]Climatronic w zimie działa tak samo jak zwykła manualna klimatyzacja w zimie. Nie ma żadnej różnicy. ....................quote]

Może expertem nie jestem ale klima w aucie nie działa zimą... jak to sobie wyobrażacie ani nie grzeje ani nie chłodzi

chłodząc po przejechaniu kilku km mielibyśmy bryłke lodu pdo maską jak wiemy freony tłoczone rozprężają sie i wracają do sprężarki czyli przewody gorące i zimne..
odprowadzenie skroplin by zamarsało itp....

jak to ma działać zimą? ciepłe oblodziły by sie, kapało by z nich... itp

w nowych nie zależa się wyłączania klimy żeby cośtam sie nie zastało... ale sprężarka sie nie włancza a grzanie jest w wyniku (klimatronik-połączenie klimy z ogrzewaiem wodnym auta)
PISAĆ
klimakielce
Nowicjusz

Miejscowość: KIELCE

29 Sie 2010, 11:21

klimakielce - faktycznie - ekspertem nie jesteś i jak czegoś nie iwesz, to tym bardziej powinieneś zaczerpnąć najpierw jakichkolwiek informacji, a dopiero później pisać na naszym profesjonalnym forum.
Nic bardziej błędnego - zimą klimatyzację należy używać i to nawet cały czas jeżeli jest taka możłiwość.
I dodam, tak dla ciekawostki - w niektórych samochodach klimatyzacja włączona jest cały czas - nie ma przycisku włączającego bądz wyłączającego klimę. Sprężarka jest cały czas włączona....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Wrz 2010, 06:33

MotoAlbercik napisał(a):. A co to daje? To, że w momencie gdy ogrzewanie jest włączone razem z klimatyzacją, powietrze nie tylko jest ogrzewane, ale także osuszane. A zatem pomaga to bardzo szybko oczyścić przednią szybę. Z powietrza usuwana jest para, co zapobiega parowaniu i zamarzaniu szyb od środka, z czym w zimie zmagają się kierowcy samochodów bez klimy.

A oprócz tego, co już napisane, włączanie klimy (nawet "ręcznej") pomaga utzymać czystość przewodów klimatyzacji. A dlaczego? Bo osuszone powietrze (niezależnie od tego, czy zimne, czy ciepłe) spowalnia (albo nawet hamuje) rozwój różnych grzybów i bakterii w przewodach. Mamy więc w aucie czyste poweitrze przez zimę, bez przykrych zapachów, albo kataru spowodowanego w/w zarazkami :razz:
I to nie jest tylko moje zdanie - tak radzą fachowcy-mechanicy z renomowanych czasopism :mrgreen:
Pozdrawiam!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM