Klimatyzacja mazda 3, 2004 rok, 1.6 Benzyna

17 Cze 2015, 22:06

Na 99% nie działa mi klima. A nawiew z prawego wywietrznika, który jest na środku wieje w miarę zimnym powietrzem, z lewego zawsze powietrze wylatuje cieplejsze, nie wiem o co tu chodzi. Byłem u mechanika, żeby sprawdził klimę i mniej więcej ocenił koszt naprawy. Mówi, że jak to w mazdach bywa, chłodnica dziura na dziurze, skraplacz do wymiany, odgrzybienie, napełnienie, koszt w granicach 900zł. Czy to naprawdę tyle może kosztować? Nie ma jakichś tańszych zamienników?
KP039
Nowicjusz

Auto: nie mam

18 Cze 2015, 07:40

KP039 napisał(a):Na 99% nie działa mi klima.

A dlaczego tylko na 99%? Przecież można to łatwo sprawdzić, żeby być pewnym na 100%. Wystarczy popatrzeć, czy sprężarka sie zasprzęgliła.
KP039 napisał(a):Mówi, że jak to w mazdach bywa, chłodnica dziura na dziurze, skraplacz do wymiany,

Sprawdzał chłodnicę azotem?
KP039 napisał(a):odgrzybienie, napełnienie, koszt w granicach 900zł.

Jak chłodnicę ( skraplacz ) masz pusty, to możesz sam sobie kupić chłodnicę i ją wymienić. Po wymianie jedziesz tylko na sprawdznie szczlności i nabicie. Odgrzybianie? Jeżeli ci śmierdziało wcześniej z klimy, to jak najbardziej. Jak było wszystko ok, to nie ma potrzeby wydawania kasy. chyba, że klima nie działała dość długo, więc wówczas warto odgrzybić.
Jeżeli chodzi o cenę chłodnicy, to na ceneo wyłuskasz za jakieś 500 zł. Naallegro znajdziesz nawet za 200 zł. Oczywiście mowa o nowych sztukach. chyba, że poszukasz używki, to nawet za 80 zł znajdziesz.
Ze swojej strony nie polecam chłodnic markowych - strata pieniędzy. Stanowczo odradzam Nissens.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Cze 2015, 22:43

Kupiłem samochód sprowadzony z Niemiec, klimy jak kupowałem nie sprawdziłem, później okazało się, że nie działa. Pojechałem do mechanika wymienić amortyzator i mówię mu, żeby przy okazji sprawdził klimę no i mi tak powiedział. Dodam, że nie znam się na samochodach, więc wszelkie wskazówki mile widziane :) A sprężarka się nie załącza, zimnego powiewu też nie ma, więc na 100% nie działa.
KP039
Nowicjusz

19 Cze 2015, 09:43

Tak więc zacznij od wizyty w warsztacie, gdzie zajmują sie klimatyzacjami i poproś o sprawdzenie szczelności układu. Dowiesz się, co jest uszkodzone. Może się też okazać, że układ będzie szczelny, a problem będzie np. ze sprężarką, albo innym elementem. Może się też okazać, ze czynnika poprostu jest za mało i czujnik ciśnienia nie włącza sprężarki. Wystarczy tylko dobić czynnika i klima będzie działała.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2015, 09:53

Ok. Mam na srodku deski rozdzielczej dwa wywietrzniki, nastawiam sobie najnizsza temperature i wlaczam nawiew. Z tego od kierowcy wieje cieplejsze pwoietrze niz z tego w strone pasazera. Wiesz dlaczego tak sie dzieje?
KP039
Nowicjusz