Klimatyzacja nie chłodzi-bezpiecznik

14 Kwi 2018, 17:15

Witam,
Jakiś czas temu kupiłem auto,kia cerato 2005. Jako,że było to w zimie, nie zwróciłem uwagi na to czy klimatyzacja chłodzi. Pomyslalem ,że nie ma czynnika. Po jego uzupełnieniu, powiedziano mi w serwisie,że nie chłodzi-kompresor nie chodzi. Od razu trochę się poirytowałem,bo to dosyć droga sprawa, aczkolwiek dałem auto do serwisu gdzie się specjalizują w klimatyzacji i powiedziano mi , że wszystko sprawdzili, wszystko gra, z wyjątkiem bezpiecznika. Powiedzieli,że po odłączeniu bezpiecznika od klimatyzacji (tego w komorze silnika) i podłączeniu tego drutem, wszystko hulało ale po podłączeniu innego bezpiecznika z mojego auta już nie. Jako,że nie są elektrykami zostawiono mnie z taką diagnozą... I teraz pytanie, nigdy nie byłem dobry z fizyki ale czy skoro klima działała na druciku to nie powinna też na innym bezpieczniku? Wiem,że te wszystkie bezpieczniki się różnią ale czy aż tak,żeby prąd nie mógł płynąć? Dodatkowo powiedzieli,że jak to nie to, to warto sprawdzić przełącznik klimatyzacji ale już w kabinie. Z góry dzięki za pomoc, i jeżeli pytam o coś banalnego to przepraszam ale moja wiedza z prądu ogranicza się do prawa Ohma :D
Wismec
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 08 2017
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

14 Kwi 2018, 22:22

Czy bezpiecznik ma prawidłową wartość? Opis powinien być na pokrywie skrzynki bezpieczników.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Kwi 2018, 14:35

Dokładnie tak jak pisze poprzednik. Ciekawe czy jak wkładali ten bezpiecznik i klima nie działała to czy on im się nie przepalał czasem? O tym już nie napisałeś.

Ciekawe czy sprawdzili bezpiecznik czy nie jest przepalony, czasem tego nie widać tak od razu i najlepiej sprawdzić multimetrem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MOTO Session 2013 / relacja
    Moto Session 2013 to wielkie lubelskie święto motoryzacji, na którym zaprezentowały się aż 22 marki. Najnowsze modele wielu marek samochodów kusiły wielbicieli nowinek motoryzacyjnych. Dzięki motocyklom i samochodom ...