Klimatyzacja w skoda fabia 1.4tdi 2005 kombi

22 Lip 2013, 17:54

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jaka powinna być temperatura po włączeniu klimatyzacji na ustawieniach:
- pokrętło pierwsze (znaki 18-22-26 C) na wartości maksymalnie w lewo
- pokrętło ze stopniami prędkości nawiewu 0-1-2-3-4 na 4 stopniu
- nawiew na górne części ciała
W zasadzie kupiłem auto używane z komisu i nie wiem konkretnie jak rozpoznać brak lub niedobór czynnika chłodzącego - czy temperatura powinna być jak przy otwarciu lodówki ?
Szukałem instrukcji na temat obsługi klimatyzacji ale nic nie znalazłem co pomogłoby w tej zagadkowej kwestii.
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

26 Lip 2013, 18:35

Tylko subiektywna ocena będzie wykładnikiem efektywności klimy. Znam akurat fabię z 1,4 tdi i wiem jak wydajna jest tam klima w pełni sprawności. Jak masz w lewo pokrętło na maksa i puścisz na siebie nawiew w tej temperaturze jak dziś w PL mamy,to...będziesz chory ! :D
Jeśli chcesz schłodzić wnętrze auta ,to puść na nogi i szyby. Klima ma służyć właśnie schładzaniu wnętrza auta ,a nie ochładzaniu pasażerów. Fakt..,tak jest doraźnie najprzyjemniej ale niezdrowo.
Jak puścisz klimę tak jak mówię,to wydaje się ,że działa gorzej i faktycznie schładzanie trwa długo ale jest bezpieczniejsze dla zdrowia.
Teraz o tej Fabii... jak puścisz na siebie,to faktycznie po ok 4 min leci lodówa. Wtedy na pewno jest z klimą wszystko ok. Jednak i tak wychłodzenie wnętrza w pełnym słońcu zajmuje z pół godziny jazdy. Tak jest w sprawnej Fabii 1,4 tdi 2010r-Hatchback. :roll:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

29 Lip 2013, 16:25

Posiedzę 4 minuty i zweryfikuję dokładnie ale raczej nie ma lodówki.
Dziękuję za dokładną odpowiedź jak obiektywnie ocenić klimatyzację.
Pozdrawiam.
Przemek
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Komfort, styl i odwaga - Trzy dekady Lexusa
    Świat motoryzacji jest barwny i interesujący. Ale nie byłby taki, gdyby nie producenci prezentujący zupełnie inne podejście do tworzenia samochodów. W tym roku mija dokładnie 30. lat, odkąd kolorów motoryzacyjnemu ...