Klimatyzacja, wymiana czynnika. Jak wytworzyć próżnie?

10 Lip 2018, 09:04

Witam
3 lata temu dobijalem garazowym sposobem klime(wiem, ze nie powinno dobijac sie tylko od razu wymieniac na nowy wraz z oszuszaniem i wymiana oleju). Teraz klima dziala ale nie tak jak na poczatku. Chcialbym wymienic czynnik na nowy. Czy ktos wie w jaki sopsob wytworzyc proznie w kompresorze aby pozbyc sie wilgoci, a pozniej nabic ja nowym czynnikiem i uzupelnic olej?
Klimatyzacje mam szczelna bo inaczej by nie dzialal tyle czasu, poza tym przy napelnianiu mozna ta szczelonsc sprawdzic samemu.
Po co w kilmie zawor wysokiego cisnnienia?
szwagier
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: wv

10 Lip 2018, 10:11

szwagier napisał(a):Chcialbym wymienic czynnik na nowy.
Czynnik nie starzeje się jedynie uzupełnia się go do odpowiedniego poziomu.

Samemu tego nie zrobisz więc podjedź na serwis klimatyzacji niech podłączą urządzenie i po sprawie. Ono sprawdza le zostało czynnika odsysa go wymienia olej i następnie napełnia układ nowym. Wszystko trwa około 40 minut wraz ze sprawdzeniem ciśnieniowym układu klimatyzacji.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Lip 2018, 11:39

Cichy77 napisał(a):Samemu tego nie zrobisz

Da sie zorbic samemu. Wiadomo, ze nie tak profesionalnie jak w serwisie ale sie da. Kiedys mi pisali, ze sam nie dobije czynnika, ze samemu nie sprawdze szczelonsci, ze tylko serwis itp. I jakos to zorbilem i wcale nie bylo to takie trudne. Zeby osuszyc klime, to musze miec vacu. Myslalem od starej lodowki przerobic. 1 bar powinien wystarczyc. Tylko teraz zostaje kwestia ile tego czynnika z olejem nabic na pusty uklad. Jakie cisnienie powinno byc itp. Co do cisnienia to mysle, ze okolo 30-40psi powinno byc ok.
szwagier
Nowicjusz

11 Lip 2018, 10:03

A masz czynnik do klimatyzacji żeby ją później nabić?
Poza tym nie masz urządzenia które odsysa czynnik i jak ją rozszczelnisz to pójdzie wszystko w atmosferę.

Wydaje mi się że gra nie warta jest zabawy w kombinowane urządzenia bo nie zaoszczędzisz na tym, a do końca nie będziesz wiedział czy poprawnie udało ci się napełnić układ.

Z tego co wiem ciśnienie w naładowanym układzie klimatyzacji wynosi między 25-45 PSI. Można kupić manometr którym sprawdzisz jakie jest ciśnienie podłączając go do zaworu niskiego ciśnienia. Pamiętaj jednak że napełnienie prawidłowe układu to odpowiednia ilość gram czynnika po odessaniu tego co jest w układzie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Lip 2018, 13:06

Naoglądali się filmików na YT jak to robią druciarze we współpracą z gazem kuchenkowym i teraz będę się wymądrzać. heh
Autorze jak niby bez sprzętu chociażby 3 rur, końcówek, manometrów nabić klimę już nawet nie pytam jak bez tego chcesz zrobić próżnie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Lip 2018, 00:02

A masz czynnik do klimatyzacji żeby ją później nabić?
Tak mam r134a, r152a, r290.

Z tego co wiem ciśnienie w naładowanym układzie klimatyzacji wynosi między 25-45 PSI. Można kupić manometr którym sprawdzisz jakie jest ciśnienie podłączając go do zaworu niskiego ciśnienia. Pamiętaj jednak że napełnienie prawidłowe układu to odpowiednia ilość gram czynnika po odessaniu tego co jest w układzie.

Mam odpowiedni sprzet do tego. Manometry, koncowki na zawory(szybkozlacza serwisowe). Wszystko Jest. Nie mam tylko czym zrobic prozni w celu osuszenia ukladu.
Czynnik tez ci idzie w atmosfere jak masz nieszczelny uklad. Wtedy musisz nabijac na nowo, po uszczelnieniu ukladu.
szwagier
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie przewozić psy?
    Wyjeżdżając, właściciele psów bardzo chętnie zabierają ze sobą swoje czworonogi, jednak nie zawsze zapewniają im bezpieczną podróż. Tymczasem źle przewożony pies stanowi zagrożenie nie tylko dla siebie, ale ...

12 Lip 2018, 10:59

Wyślij zdjęcie swojego sprzętu to może coś podpowiem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4