Klimatyzacja, wymiana czynnika. Jak wytworzyć próżnie?

10 Lip 2018, 08:04

Witam
3 lata temu dobijalem garazowym sposobem klime(wiem, ze nie powinno dobijac sie tylko od razu wymieniac na nowy wraz z oszuszaniem i wymiana oleju). Teraz klima dziala ale nie tak jak na poczatku. Chcialbym wymienic czynnik na nowy. Czy ktos wie w jaki sopsob wytworzyc proznie w kompresorze aby pozbyc sie wilgoci, a pozniej nabic ja nowym czynnikiem i uzupelnic olej?
Klimatyzacje mam szczelna bo inaczej by nie dzialal tyle czasu, poza tym przy napelnianiu mozna ta szczelonsc sprawdzic samemu.
Po co w kilmie zawor wysokiego cisnnienia?
szwagier
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: wv

10 Lip 2018, 09:11

szwagier napisał(a):Chcialbym wymienic czynnik na nowy.
Czynnik nie starzeje się jedynie uzupełnia się go do odpowiedniego poziomu.

Samemu tego nie zrobisz więc podjedź na serwis klimatyzacji niech podłączą urządzenie i po sprawie. Ono sprawdza le zostało czynnika odsysa go wymienia olej i następnie napełnia układ nowym. Wszystko trwa około 40 minut wraz ze sprawdzeniem ciśnieniowym układu klimatyzacji.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Lip 2018, 10:39

Cichy77 napisał(a):Samemu tego nie zrobisz

Da sie zorbic samemu. Wiadomo, ze nie tak profesionalnie jak w serwisie ale sie da. Kiedys mi pisali, ze sam nie dobije czynnika, ze samemu nie sprawdze szczelonsci, ze tylko serwis itp. I jakos to zorbilem i wcale nie bylo to takie trudne. Zeby osuszyc klime, to musze miec vacu. Myslalem od starej lodowki przerobic. 1 bar powinien wystarczyc. Tylko teraz zostaje kwestia ile tego czynnika z olejem nabic na pusty uklad. Jakie cisnienie powinno byc itp. Co do cisnienia to mysle, ze okolo 30-40psi powinno byc ok.
szwagier
Nowicjusz

11 Lip 2018, 09:03

A masz czynnik do klimatyzacji żeby ją później nabić?
Poza tym nie masz urządzenia które odsysa czynnik i jak ją rozszczelnisz to pójdzie wszystko w atmosferę.

Wydaje mi się że gra nie warta jest zabawy w kombinowane urządzenia bo nie zaoszczędzisz na tym, a do końca nie będziesz wiedział czy poprawnie udało ci się napełnić układ.

Z tego co wiem ciśnienie w naładowanym układzie klimatyzacji wynosi między 25-45 PSI. Można kupić manometr którym sprawdzisz jakie jest ciśnienie podłączając go do zaworu niskiego ciśnienia. Pamiętaj jednak że napełnienie prawidłowe układu to odpowiednia ilość gram czynnika po odessaniu tego co jest w układzie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Lip 2018, 12:06

Naoglądali się filmików na YT jak to robią druciarze we współpracą z gazem kuchenkowym i teraz będę się wymądrzać. heh
Autorze jak niby bez sprzętu chociażby 3 rur, końcówek, manometrów nabić klimę już nawet nie pytam jak bez tego chcesz zrobić próżnie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Lip 2018, 23:02

A masz czynnik do klimatyzacji żeby ją później nabić?
Tak mam r134a, r152a, r290.

Z tego co wiem ciśnienie w naładowanym układzie klimatyzacji wynosi między 25-45 PSI. Można kupić manometr którym sprawdzisz jakie jest ciśnienie podłączając go do zaworu niskiego ciśnienia. Pamiętaj jednak że napełnienie prawidłowe układu to odpowiednia ilość gram czynnika po odessaniu tego co jest w układzie.

Mam odpowiedni sprzet do tego. Manometry, koncowki na zawory(szybkozlacza serwisowe). Wszystko Jest. Nie mam tylko czym zrobic prozni w celu osuszenia ukladu.
Czynnik tez ci idzie w atmosfere jak masz nieszczelny uklad. Wtedy musisz nabijac na nowo, po uszczelnieniu ukladu.
szwagier
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód jako rodzaj transportu - ciekawa historia
    Samochód jest jednym z najważniejszych wynalazków w historii ludzkości, który miał ogromny wpływ na sposób w jaki podróżujemy, pracujemy i komunikujemy się z innymi ludźmi. Historia samochodu ...

12 Lip 2018, 09:59

Wyślij zdjęcie swojego sprzętu to może coś podpowiem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4