Klocek bierze połowę tarczy

27 Wrz 2011, 18:46

Witam.
Może ktoś wie jak to naprawić?

Na lewym kole klocek od zewnętrznej strony tarczy bierze tylko połowę.
Wewnętrzny klocek na tym kole jest OK.
Na drugim kole nie mam tego problemu.

Zdjęcie
betagoo
Nowicjusz

27 Wrz 2011, 20:22

Na tarcze wdała się korozją . Widać że autko jest użytkowane niezbyt często lub stało dłuższy czas . Przetoczyć lub wymienić tarcze.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

04 Paź 2011, 20:35

Jako mechanik mogę tobie doradzić, ze możesz spróbować przekonserwowac układ hamulcowy. bardzo mozliwe ze tam nie bylo przez dluzszy czas zagladane. a jak to nie pomoze to pozostaje wymiana klocka, toczenie tarczy jest zbedne bo to nie wina tarczy no chyba ze jest krzywa ale jak nie hamuje tobie w czasie jazdy to jest tarcza sprawna .
Grzechu
Nowicjusz

Auto: Honda

04 Paź 2011, 20:39

kloce hamulcowy moze nie odbijac po puszczeniu pedału hamulca bo sie klocek zblokowal i to jest mozliwe ze tylko zewnetrzny.
Grzechu
Nowicjusz

Auto: Honda

28 Lis 2011, 12:03

Myślę że problemem jest klocek który nie pracuje tak jak powinien. Prawdopodobnie stoi w prowadnicy, klocki hamulcowe prowinny móc się precyzyjnie przesuwać w swoich prowadnicach i po puszczeniu pedału cofać. Najlepiej rozbierz i sprawdź to się dowiesz, jeśli część jest zablokowana a część normalnie pracuje to będzie zużyty ukośnie(tylko kawałkiem materiału ciernego hamował). Jeśli tak to poczyścić prowadnice i powinno być ok.
cat11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1979
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus HS 250h
    Samochodem, który trafił do regularnej sprzedaży, był natomiast Lexus HS. Auto sprzedawano w Japonii i Stanach Zjednoczonych, ale oficjalnie nigdy nie trafiło do Europy, dlatego w Polsce praktycznie go nie znamy. Model ...