Kłopotliwa stacyjka Audi A4

21 Lut 2017, 20:21

Witam,

Na początku zaznacze ze nie jestem obeznany w mechanice pojazdowej także prosze o wybaczenie jeżeli pisze "nie fachowo" ale potrzebuje pomocy.

Problem dotyczy audi a4 b8 2008 avant.

Jakiś czas temu miałem problem z autem a mianowicie padł mi akumulator, do tego zeby było ciekawiej utknął mi klucz w stacyjce (został mechanicznie zablokowany). Po ogledzinach mechanika i podpieciu nowego akumulatora, stwierdził ze stacyjka do wymiany. Ze względu na to, że auto potrzebuje na co dzień, ogarnąłem szybko inna uzywaną stacyjke którą montował juz inny mechanik, ten poklikał coś w komputerku i okazało sie ze stara stacyjka tez działa. Dziś wkładam kluczyk do stacyjki i brak reakcji, po chwili klucz został zablokowany.

Moje pytanie to: WTF??! :)

Obecnie jestem za granicą i kolejna stacyjka z montażem to beda mega koszty (niemcy) o ile w ogole to wina tej stacyjki. Jeszcze jedno czy wymiana tej stacyjki wiąze sie z jakimś programowaniem? czy wystarczy tylko ja przepiać?
daro1808
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 01 2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Volkswagen Passat b5
Silnik: 1.9 TDI 145KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

22 Lut 2017, 13:49

W jakiej pozycji jest zablokowany ten kluczyk? Takiej do wyjęcia? Kierownica nie jest zablokowana?

Masz może skrzynie automatyczną?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    25 lat SKODY Favorit
    SKODA Favorit, jeden z najważniejszych samochodów w historii marki, w tym roku obchodzi swoje ćwierćwiecze. Model ten zadebiutował podczas 29. Międzynarodowych Targów Przemysłowych w Brnie w 1987 roku. Pierwszy ...