Klucz do kół - jak zrobić

19 Sie 2011, 19:53

Witam.bardzo lubię patrzeć jak w warsztacie przy wymianie opon lub wulkanizowaniu opony gościu odkręca tym pistoletem tak szybko że aż się człowiek nie obejrzy i koło zdjęte.mam pytanko czy można zrobić sobie taki pistolecik na użytek własny na montaż i demontarz koła w trakcie jazdy jeśli jakąś opona się przebije,otwieram bagażnik wyjmuje pistolecik,podłączam np do gniazda zapalniczki i bez wysiłku odkrecam koło.można jakoś to zrobić?Pozdrawiam
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

20 Sie 2011, 07:47

Taki klucz możesz sobie kupić, nie jest drogi .. Ja już kilka sezonów używam takiego do wymiany kół ...
[link do oferty na Allegro wygasł]

Jak się przypilnuje aukcji można go wylicytować za 70-80 pln ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

20 Sie 2011, 08:42

ok dzięki.a jest coś takiego ale pod 12 v bo chciałbym do zapalniczki podłączyć
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

21 Sie 2011, 18:13

Niestety, ale z 12V z gniazda zapalniczki wiele nie wyciśniesz. Wszystko rozbija się o moc i prąd.
Ja dla ułatwienia sobie życia czasami stosuję przerobioną chińską wkrętarkę akumulatorową- taką marketówkę. Gruby kabelek ( 4-6 mm2) podłączony zamiast akumulatorka. Z drugiej strony krokodylki i zapinam na akumulator w samochodzie, lub do prostownika w garażu. Dokręcić/odkręcić koła tym nie mogę, ale już popuszczone zwykłym kluczem śruby szybciej daje się odkręcić. Regulowany hamulec/udar wkrętarki również przydaje się przy zapieczonych śrubach np. od tarczy czy bębna hamulcowego. Jakieś M6, M8 czasami daje radę odkręcić. Czasami dużo wygodniej w ten sposób, niż naparzanie młotkiem w śrubokręt.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

21 Sie 2011, 22:10

Z czego chciałbyś to przerobić? Z wkrętarki? Pomijając to, że większość jest na 18V to za słaba jest aby uciągnąć zapieczoną na amen szpilkę koła. A jeśli miałbym się wykosztować na porządną wkrętarkę następnie ją przerabiać tylko po to aby odkręcić raz na jakiś szeroki czas szpilki w kole to chyba wolałbym te pieniądze przeznaczyć na jakiś porządny klucz do kół z wymiennymi końcówkami nasadowymi, którym gdzieś da się podejść - chociażby do śrub trzymających zaciski. Bo taką wkrętarką to w niewiele miejsc da się podejść.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

22 Sie 2011, 06:55

kompresor z doolejaczem, butla, elektrozawór i voila :mrgreen: napędzane bezpośrednio z silnika paskiem :wink: na 12 czy 24V to można sobie pompkę do materaca kupić a nie kompresor :mrgreen:
patenty stosuje się w ofroadze i w ciężarówkach od dawna,
pomijając fakt że zapieczoną śrubę to może i udarem da się odkręcić ale w warsztacie z kompresorem z dużym przepływem a nie w trasie, ale do pompowania kół i takich tam wystarcza :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Sie 2011, 07:04

no racja.ok dzięki za podpowiedz co można zrobić będę coś myślał.dzięki.Pozdrawiam
seba145
Zaawansowany

22 Sie 2011, 19:59

Co do tej wkrętarki. Nie zrozumcie, że to jest dobre rozwiązanie. Napisałem przecież że najpierw popuszczam zwykłym kluczem, potem czasami wkrętarką. I pisałem, że to chałupnicze zastosowanie. Pisałem , że z gniazdka zapalniczki dużej mocy nie uzyska. A taka wkrętarka marketowa- pisze na niej 18V a w akumulatorku ogniwa o łącznym napięciu 12V. Wiem bo sprawdzałem :). Ale jak pisałem świetni spisuje się przy odkręcaniu śrub max M8, np. przy tarczach hamulcowych, czy bębnach. Ten udar się przydaje.

Jedynym słusznym rozwiązaniem jest klucz pneumatyczny. Ale w osobówce- no po co? Jeżdżę od 98r. i na drodze tylko 1 raz przyszło mi zmienić koło. W aucie jest klucz do kół i rękawiczki. To w zupełności wystarcza :).
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

22 Sie 2011, 20:48

tia tylko kompresor się przydaje do wielu rozwiązań, a wkrętarka cóż, ani mocy, ani nic, jak coś wkrętarką pójdzie to i ręką odkręcisz :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Sie 2011, 10:22

Eeee, odbiegliście od tematu - jakie kompresory i klucze pneumatyczne ??
Normalny klucz udarowy jak w linku na 12V jest - podpinany pod aku !! I śmiga !!

[link do oferty na Allegro wygasł]
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

07 Lut 2012, 14:04

Proponuje wypróbować klucz przekładniowy do kół zmniejszający 12-krotnie siłę potrzebną do odkręcenia koła- Klucz do kół, gorąco polecam
smok1981
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska
Auto: Nie mam