Klucz łańcuchowy do filtra oleju

12 Sty 2012, 21:07

Witam.
Nie wiem czy zakładam temat w dobrym miejscu ale w zasadzie dotyczy on narzędzie które chcę zrobić sobie sam tylko mam parę pytań. Tak jak w temacie, chcę sobie zrobić sam klucz łańcuchowy. Wiem wiem, mogę go kupić tylko w hurtowni motoryzacyjnej która jest niedaleko mnie krzyczą za najtańszy klucz do filtra 35zł. Mogę kupić na allegro ale dojdą koszty wysyłki. Tak czy siak 30zł najmarniej muszę wydać. Albo i nie muszę ... Bo łańcuchów rowerowych u mnie pełno, pewne zdolności posiadam (już zrobiłem sobie sam ściski do sprężyn które się bardzo przydają), materiał również posiadam. Jednym słowem jest z czego zrobić. Tylko nie wiem jaka jest zasada działania takiego klucza. A jeśli nie wie się jak coś działa, nie da się tego zrobić. Czy ten klucz jest samo zaciskowy? Używał będę go do filtra oleju. Czy muszę zrobić go tak aby był idealnie dopasowany do rozmiarów filtra? Jak on później działa? Zakłada się go na tą część okrągłą (gładką) filtra czy na tą końcówkę która jest że tak powiem ścięta aby można było nasadzić tam klucz nasadowy. Generalnie będę wdzięczny jeśli mi ktoś powie o nim wszystko to co wie. Niestety w sieci nie mogę znaleźć nic konkretnego prócz zdjęć a same zdjęcia mi nic nie mówią.
Pozdrawiam.
lukpio3
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

12 Sty 2012, 21:17

dobry pomysł że zrobieniem klucza samemu ale mało opłacalny,kup w sklepie i będziesz wiedział że napewno będzie działać i roboty tyke nie będzie.naprawdę nie warto.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

12 Sty 2012, 23:16

Nie opłacalne? Kupno klucza w moim wypadku minimum 30zł a zrobienie go samemu 0zł. Zdecydowanie wolę te 30zł zainwestować inaczej, choćby kupując jakiś lepszy, markowy olej do silnika niż inwestować w klucz którego użyję raz w roku. Rozumie jeszcze gdybym nie miał z czego ale tak jak mówię, łańcuchów starych mam tyle że mógłbym kilkanaście takich kluczy zrobić, materiał na rączkę również jest. Ściski do sprężyn również mogłem sobie kupić wydając 50zł a tymczasem zrobiłem sobie je zupełnie za darmo i działają super do dnia dzisiejszego. Kosztowały mnie 0zł bo wszystko miałem a za 50zł kupiłem porządną markową poduszkę amortyzatora do której wymiany potrzebne były mi te ściski. Także jak widać nie wszystko trzeba kupować. Wystarczy odrobina chęci, trochę zdolności manualnych, materiał i wiele rzeczy ułatwiających pracę przy samochodzie można zrobić sobie samemu.

A patent na taki klucz jest banalnie prosty. Wystarczy nakrętka, podkładka, kawałek gwintowanego pręta, rurka, łańcuch, spawarka. Jeden koniec łańcucha przyspawam z boku rurki ale tuż na samym jej czubku, drugi koniec łańcucha przeciągnę przez środek rurki przyspawując do niego pręt gwintowany. Na pręt nakładam podkładkę taką która nie przeleci mi przez rurkę i na to nakręcam nakrętkę (najlepiej motylek) która będzie służyła jako naciąg łańcucha. Prawda że banalnie prosty patent? I idę o zakład że przeżyje nie jeden kupny klucz bo te łańcuchowe za 20 czy 30zł wykonane się z takiego tworzywa które w ręku się gnie. Aż strach tego używać do filtra bo może się rozsypać. A 3 dyszki zostają w kieszeni. Jak zrobię dam foto. Może ktoś skorzysta.
lukpio3
Początkujący

13 Sty 2012, 05:37

Mnie klucz łańcuchowy do filtra rozczarował - pojechałem do sklepu i kupiłem drugi ... taśmowy.
Ten jest idealny ..
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jak widać - przesadzasz z ceną !!
[link do oferty na Allegro wygasł]
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

13 Sty 2012, 09:10

Myślisz że klucz za 4,50zł posłuży mi dłużej? :lol: Nie ma szans. Ten klucz pewnie nawet jednej wymiany oleju nie wytrzyma. No pisałem wyżej że byłem w hurtowni motoryzacyjnej i pokazywali mi taki klucz to rączkę mogłem sobie normalnie w ręku wyginać. Uwierz mi że dobry klucz łańcuchowy jest naprawdę super. W warsztacie gdzie kiedyś wymieniałem olej gość właśnie używał łańcuchowego i sobie bardzo chwalił ale ten jego klucz to był solidny, porządny gruby łańcuch, rączka ciężka, podobna do tej z klucza francuskiego. O tych taśmowych też spotykałem się z różnymi opiniami, między innymi że często pękają. No niestety, nie dostaniemy za 10zł porządnego klucza który posłuży nam latami. Jeżeli już miałbym kupować sobie taki klucz to tylko z linii profesjonalnej bo przynajmniej wiem że kupuje raz na całe życie i ten klucz mi wytrzyma a taki najtańszy to jest loteria. Dziś może sobie go zrobię to dam zdjęcia. Najpóźniej jutro.
lukpio3
Początkujący

13 Sty 2012, 10:21

taki tasiemkowy to ładnie na półce wygląda :mrgreen:
łańcuszek o niebo lepszy
zrobić nie jest tak prosto, choc nie jest to ogromnie trudne, ale i tak zrobienie tego będzie Cie kosztować, i podejrzewam że więcej niż to 30 PLN
zawsze możesz iść po taniości i kupić samozaciskowy klucz, warto wydać troche kasy i mieć już "na zawsze"
ja mam swój od 18 lat i nie zepsułem jeszcze :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Grillowanie, wyjazdy czy wesela - wczorajszy kierowca
    Letnie grillowanie, wyjazdy czy wesela często łączą się ze spożywaniem alkoholu. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że w takiej sytuacji często nie są zdolne do prowadzenia samochodu nie tylko tego samego wieczoru, ...

13 Sty 2012, 13:48

Czemu twierdzisz że będzie mnie to kosztować więcej nić kupno? Otóż chciałem poinformować że zrobienie takiego klucza kosztowało mnie aż całe pół godziny poświęconego czasu. A i mogę się założyć że przeżyje on nie jeden klucz ze sklepu za 10zł. Dla niedowiarków poniżej zamieszczam zdjęcia:

[link wygasł]

[link wygasł]

Konstrukcja prosta jak budowa cepa. Klucz sprawdzony. Działa super. Filtr odkręciłem za pierwszy razem bez najmniejszych trudności.

Zasada działania też prosta. Łańcuszek zakładamy na filtr, nakrętką motylkiem go zaciskamy na nim tak mocno jak się tylko da no i odkręcamy.
lukpio3
Początkujący

13 Sty 2012, 14:31

Tak, jakość tych tanich kluczy jest marna - to tylko przykład ... :?
To co zrobiłeś to przecież nie jest klucz łańcuszkowy - jedynie element pracujący to łańcuch .. A zasada jest z klucza taśmowego .. :roll:
Ale gratki za chęci, zaangażowanie i efekt !!! :wink:
Pozdro
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Sty 2012, 11:08

Taki klucz jak zrobiłeś u mnie w garażu jest już ze 20 lat. Odkąd pamiętam tata go uzywał i nadal ja go używam.
Widzę, że twój jest długi :). Ja mój musiałem skrócić bo nie we wszystkich autach pasował.

Ogólnie o konstrukcji takiego klucza nie ma się co rozpisywać, ale pozwolę sobie na pewną informację.
Zamiast wprost spawać łańcuch do rurki zastosuj jakieś oczko i do tego oczka dołącz ogniwka łańcucha. Chodzi o to, że montując łańcuch ok 10-15mm od rurki uzyskujesz większe ramię naciągające łańcuch.
Nie trzeba wtedy mocno naciągać śruby . Sprawdzony patent. Wtedy klucz działa jak samonapinający i działa tylko w jedną stronę. Więc nie potrzeba przy przekładaniu klucza luzować śruby. Wystarczy go tylko cofnąć , a przy odkręcaniu sam się zaciśnie na filtrze.
Male usprawnienie a bardzo pomaga.
Taki klucz jest pomocny nie tylko przy wymianie oleju, ale także filtr paliwa odkręci. Hydrant strażacki bez problemu obsłuży , czy nawet pozwoli wykonać proste prace hydrauliczne w domu.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

08 Lut 2012, 22:42

Najlepszym patatem jest pasek klinowy bez żadnego zakupy na pewno odkręcisz filtr bez żadnych problemów :D
Piasecki GG:39582225
D4MI4N
Nowicjusz

Miejscowość: Marszewo/Konin
Auto: Opel Astra 1.8 i /90 KM

09 Lut 2012, 10:23

D4MI4N napisał(a):Najlepszym patatem jest pasek klinowy

Patatem ? ? ? :lol: :lol: Pisz po polsku ! ! !
Jeśli masz na myśli patent - to nie namawiaj nikogo do korzystania z takich wynalazków, bo ktoś zrobi sobie krzywdę i będziesz miał go na sumieniu ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika