Kobieta chce kupić suva i nie wie jakiego wybrać :(

25 Wrz 2008, 10:27

Witam wszystkich serdecznie
Chciałabym kupić suva, ale...:
1. mam ograniczenie finansowe do 30000 :(
2. jestem kobietą, nie znającą się na autach, więc zależy mi, aby auto było możliwie najmniej awaryjne
3. nie jestem bogata, więc chciałabym, aby części i naprawy były możliwie najtańsze
4. nie mam pojęcia, na co zwrócić uwagę przy kupowaniu auta :( co zrobić, żeby nie kupić ... no wiecie ... że po kilku dniach wyjdzie szydło z worka, że utopiłam kasę
5. chciałabym benzyniaka silnikk 1.6, 1.8 max 2.0
6. najbardziej interesuje mnie rav4, ale jest za droga i musiałabym kupić starszą :(, więc zastanawiam się pomiedzy: hondą hrv, suzuki grand vitarą, land roverem i kia sportage, chociaż honda też chodzi drożej :( więc najbliżej jestem kupna land rovera, bo kia mi się najmniej podoba wizualnie, ale trochę się boję land rovera, bo słyszałam o dużej awaryjności i drogich częściach i naprawach :( chciałabym kupić rocznik nie starszy niż 2003-2002, no i tu są raczej freelandery i sportage, suzuki musiałabym kupić starszą, a hondę jeszcze starszą :( nie wiem co robić, czy lepszy freelander z 2003 czy suzuki z 2001 czy honda z 2000?
7. może ktoś mógłby polecić dobry komis lub sprawdzoną firmę sprowadzajacą auta mieszcące się w Trójmieście, będę bardzo wdzięczna
8. bardzo proszę o pomoc, rady, wskazówki, będę wdzięczna za każdą pomoc, z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam wszystkich
pozdrawiam Edyta
Edita
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

25 Wrz 2008, 10:33

Też jestem z 3.miasta, w sumie z obrzeża. Przede wszystkim, jak dla mnie suv to raczej diesel. Mała benzynka może sobie zbyt dobrze nie radzić i swoje spali przy samochodach 4x4.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Wrz 2008, 10:43

witam
jeżdżę tylko po asfalcie, o dieslu nie myślałam, bo słyszałam, że wymaga więcej napraw, czyli, że trzeba w niego więcej wkładać, a tego bym nie chciała
pozdrawiam
pozdrawiam Edyta
Edita
Nowicjusz

25 Wrz 2008, 10:51

Ale benzynka spali Ci znacznie więcej, więc wyjdziesz na to samo, a może nawet na plus (przy dieselu)
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

25 Wrz 2008, 10:54

Witam :)
Nie jeżdże dużo, ale się zastanowię nad tym, ale diesle mają większe silniki... pomyślę
a co w kwestii wyboru auta? czy ktoś mógłby coś doradzić? może napisać coś o którymś na plus lub na minus?
pozdrawiam
pozdrawiam Edyta
Edita
Nowicjusz

25 Wrz 2008, 10:59

Nie wiem,po co ci takie duże autko do jazdy po mieście i to po asfalcie?4/4 absolutnie odpada,bo jest ci to zupełnie niepotrzebne.Do miasta to lepiej jakieś mniejsze autko.A jeżeli potrzebujesz miejsce na towar bądz jakiś bagaż,to też nie 4/4,bo po co?Wtedy możesz rozglądnąć się za czymś podobnym do Renault Cangoo.No i jak w mieście,to w zależności od tego ile robisz w ciągu dnia km po tym mieście,to albo diesel albo benzyna,ale tylko z LPG,z tym,że jak będzie LPG,to musisz cały dzień jeździć na rozgrzanym silniku,czyli nie w takiej sytuacji,że przejedziesz około 3-5 km i po 4 godzinach znowu uruchamiasz i jedziesz.Po Trójmieście starczyłby ci wtedy diesel.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2008, 11:00

starszy model rav-ki jest okropny, to fakt :wink:
hrv jest autkiem 4-osobowym,
freelander jest straaasznie awaryjny,
vitara nie ma stałego napędu na 4 koła tylko dołączany.

jeśli mało jeździsz to szukaj benzyny.

osobiście to wybierałbym między hrv, a vitarą. rocznikiem się nie przejmuj, ważniejszy jest stan techniczny samochodu i... jak to dla kobiety wygląd.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

25 Wrz 2008, 11:02

No właśnie ja również chciałem napisać - a na cholerę suv do trójmiasta, ale się powstrzymałem :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 11:10

dlaczego? bo chce. i to wystarczy.
po co Albertowi Hummer? bo chciał, ot wszystko...
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 11:15

Witam :)

Nie jeżdżę codziennie, ale są powody, dla których potrzebuję auta, dlaczego chcę takie auto...
1. głównym powodem jest pies, mam doga niemieckiego, który jeździ ze mną w aucie i dlatego potrzebuję dużego bagażnika, auta typu renault kangoo odpada, pies nie umie w nim jeździć, nawet tam nie chce siąść i się obija na zakrętach, przy ruszaniu, przy hamowaniu, próbowałam takie auto - odpada, poza tym nie chcę aut renault, citroen, peugot, trochę się nasłuchałam... no i nie mają odpowiadającego mi bagażnika na mojego psa
2. drugim powodem jest to, iż potrzebuję w ciągu roku odwiedzać rodziców, którzy mieszkają ok 700 km ode mnie, oczywiście jadę z psem, rodziną i bagażami, więc nie może to być małe autko, ponieważ jeżdżę też na święta w zimie, dlatego zależy mi na 4x4 bo czytałam, że poprawia jazdę w zimowych warunkach, zależy mi też na jakiejś mocy, żeby na trasie auto dało możliwości dobrego wyprzedzania, dlatego nie rozglądam się za mniejszymi autami o małej mocy, bo chciałabym więcej mocy :), nie wiem, może błądzę, tak jak piałam wcześniej nie znam się na autach, wiem tylko tyle ile przeczytam lub usłyszę, ale wiem, do czego potrzebuję auta i dlatego zdecydowałam sie na wybór spośród takich aut, a dodatkowym powodem jest to, że mi się podobają i w takich autach, może niesłusznie, ale czuję się bezpieczniej ... jak siedzę wyżej i mam 4x4 po prostu czuję się bezpieczniej :)
pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam Edyta
Edita
Nowicjusz

25 Wrz 2008, 11:21

bardzo dziękuję również za słowa krytyki

nie proszę o sprowadzanie mnie na właściwą ścieżkę, proszę jedynie osoby, które mają lub miały do czynienia z tymi autami wypowiedziały się na ich temat i mi doradziły, które auto spośród wymienionych przeze mnie aut wybrać

Bardzo proszę o opinie o autach i pomocy w wyborze pomiędzy rav4, honda hrv, suzuki grand vitara, land rover freelander, kia sportage w cenie do 30000

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam
pozdrawiam Edyta
Edita
Nowicjusz

25 Wrz 2008, 12:30

No tutaj muszę Cię zmartwić - duży samochód z napędem 4x4 potrzebuje dużego silnika aby w miarę sprawnie się przemieszczał. Jeżeli nie chcesz popaść w wielkie koszty paliwa to pozostaje diesel.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 12:41

OK, moze byc i diesel
ale na który się zdecydować? mając na uwadze:
1. kwota ok 30000
2. nie chcę zbyt starego, nie chciałabym starszego niż 2001, a najlepiej 2002-2003
3. które są bardziej a które mniej awaryjne?
4. który będzie miał części i naprawy tańsze, a który droższe?
5. rav4, honda, grand vitara, freelander czy sportage?
6. który wybrać?
7. pozdrawiam
pozdrawiam Edyta
Edita
Nowicjusz

26 Wrz 2008, 12:09

Witam kolejnego dnia

Przeczytałam raz jeszcze wypowiedzi...

dlaczego stara rav4 jest okropna? chodzi o wygląd czy jakość techniczną?

co ma znaczyć stwierdzenie: po co takie auto do Trójmiasta i to na asfalt?

a jakie jest przeznaczenie suva? bo z tego co wiem, to nie w teren, więc skoro nie w teren, nie na asfalt, to gdzie?

pozdrawiam
pozdrawiam Edyta
Edita
Nowicjusz

26 Wrz 2008, 12:26

nie przejmuj się, czasami ktoś coś powie niekoniecznie się znając.
rav4 w starszym modelu jest dla mnie okropna z wyglądu ale to rzecz gustu oczywiście.
co do wyboru auta pisałem już wcześniej. silnika również :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika