Kobieta, pierwsze problematyczne autko z duszą Kraków 3000

28 Cze 2013, 09:51

Panie i Panowie,

Po pierwsze, Witam!

Po drugie potrzebuję pomocy w kupieniu małego autka do miasta z duszą. Autko nie powinno być droższe niż 3000 złotych - potrzebuję je dla osoby, która ma obawy przed jazdą i musi mieć ten luz psychiczny że jak rozbije, podrapie to autka za max. 1,5 pensji a nie za 15...

Ja na co dzień jeżdżę Saabem, bardzo dobrze mi się go użytkuje i pomimo kilku mankamentów nie zamieniłbym go na żaden inny.

Autka niestety jest dla kobiety, więc efekty wizualne muszę być. Ja polecałem Punto I lub CC lub Swifta ale nie, dlatego też proszę o pomoc.

Autka znalezione przez nią:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - jak dla mnie za tani, będzie to mina, po drugie klapa bagażnika

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - blacha najgorsza nie jest, choć poprawki trza zrobić

jej faworyt: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wiem, wiem to alfa, czyli więcej siedzenia u mechanika niż jeżdżenia, ale facet, który ją sprzedaje jest mega uczciwy, wczoraj przegadałem z nim ponad 40 minut telefonicznie. Nie wyczułem, aby był handlarzem, oszustem. Ma ją od 3 lat i troszkę przy niej dłubał. Osobiście z jej 'wraków' ten mi jest najbliższy.

i ostatni: [link do oferty na Allegro wygasł] - całkiem, całkiem, pytanie jak to się będzie sprawdzać.

Wiem, że zadanie nie jest łatwe, dlatego proszę o pomoc Was, gdyż czytam to forum od kilku miesięcy i widzę, że jesteście 'Wymiataczami'. :)

Co do samochodu zdaję sobie sprawę, że są to auta pełnoletnie, albo zaraz będą. I zdaję sobie sprawę, że każdy będzie wymagał doinwestowania i dopieszczenia, ale to ma być autko na rok, może dwa - po prostu ma pomóc przełamać lody. Później pomyśli się nad czymś innym za powiedzmy 10 - 15 tysięcy, a może przekonam ją do mojego Saaba, a sam kupię coś nowszego - pojeździmy, zobaczymy, mam tylko nadzieję, że da rade.
dwaeuro
Nowicjusz

Auto: Saab 900 NG
Silnik: 2,3 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

28 Cze 2013, 12:43

Ech, kobiety... Poleciłbym Seicento, sam ostatnio kupiłem takowe za 2600 zł do lekkich poprawek. Ale pewnie się nie spodoba. Alfę 145 mógłbym Ci polecić - sąsiad dawien dawna miał taką i nie mógł się nachwalić. Z tym, że był to typowy fan marki, po naszej ulicy, gdzie jest masa dołów, to jeździł na jedynce, żeby zawieszenie nie cierpiało. Ale to kapryśne auto, wymaga wiele czasu, uwagi i pieniędzy. Jeśli masz ochotę słuchać narzekań żony i siedzieć co i rusz w garażu - to auto dla Ciebie.
Trochę śmieszy mnie fakt, że żona szuka taniego auta i ma niebotyczne wymagania. Ibizę do 3000 zł ciężko znaleźć zadbaną - sam sprzedaję w podobnej cenie i wiem, że nikomu znajomemu bym tego nie sprzedał, bo autko się sypie, a i tak w tej kwocie jest w przyzwoitym stanie na tle konkurentów...
Polo to już zupełnie nie w tej cenie. Zawsze chodziło drożej niż Ibiza mimo, że to praktycznie to samo.
Jak już nie raz wspominałem w takich sytuacjach - szukać auta w promieniu 25-50km i wybrać te najbardziej zadbane. W 3000 zł nie szukasz konkretnego modelu, tylko konkretnego auta, bez względu na to, czy będzie to Fiat czy Mercedes. Ma jeździć. Jakoś.

EDIT: Jeśli to ma być auto do miasta, to daruj sobie diesela. W ogóle daruj sobie jakiegokolwiek starego diesela, padaka i skarbonka.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

28 Cze 2013, 13:02

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Do żony jeszcze troszku brakuje, choć... :roll:

A co byś powiedział o tej Madzi? Ma to jakiś sens? Autko podobno jest niezawodne. Silnik 1.6 podobno są nie do zdarcia, choć nie mają charakteru jak V6 1.8. Autko jej się wybitnie zaczęło podobać jak okazało się, że jej koleżanka za małolata takim jeździła.
Mazda mnie również się dobrze kojarzy, miałem 626 xedox z dwójką i było to auto wymarzone i dalej by było gdyby nie ukradziono mi go.
O MX-3 czytam bardzo dobre komentarze - przebieg też ma raczej normalny, pytanie czy jest sens go kupić... Jak to Widzisz/Widzicie? :)
dwaeuro
Nowicjusz

28 Cze 2013, 18:06

Akurat cena tej Ibizy jest normalna ponieważ widać że auto jest poobijane i rdza wychodzi. Mnie zastanawia kierownica (jest poliftowa - była montowana od 99roku).
Polo III to będzie mina jak nic.
Alfa przedni lewy błotnik ma minimalnie w innym odcieniu lakieru.

Na upartego można poszukać diesla za te pieniądze typu Punto I czy Astra I.
Tutaj ładna Astra [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] z polecanym motorkiem Isuzu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

28 Cze 2013, 19:07

A co byście powiedzieli o Lancii Ypsilon, czyli jakby nie było powszechne, popularne Punto I w karoserii z duszą ;)

Taka sobie stoi obok Krakowa:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co na to powiecie?
dwaeuro
Nowicjusz

29 Cze 2013, 06:35

Cena podejrzanie niska,u mnie ostatnio mechanik z ulicy sprzedawał własnie taką Lancie tylko że z gazem i w automacie,98rok,chciał 3500zł i poszła w 3dni.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Insignia z instalacją gazową LPG
    Opel Insignia z silnikiem 1.4 Turbo LPG ecoFLEX przystosowanym do eksploatacji na skroplonym propanie-butanie (LPG). Fabryczną instalację gazową można zamówić do każdej wersji nadwoziowej flagowego Opla, czyli sedana, ...

29 Cze 2013, 09:59

Ypsilon jest.. brzydkie :roll: ale rozumiem to kobiecie ma sie podobać.
Moja propozycja [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Cze 2013, 10:13

Ypsilon to takie bardziej luksusowe Punto, w sumie fajnie się w nim kobieta prezentuje i ze względu na ładniejszy środek przyjemniej się jeźdz.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000

29 Cze 2013, 12:02

może taka jak moja mazda ma duszę? ;)
auto tanie w utrzymaniu
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

29 Cze 2013, 13:07

Jasiek90 widze że jesteś obeznany w temacie a ostatnio na moje pytanie nikt nie odpowiedział więc Ciebie spytam. Jak wygląda sprawa dostępności części do Lancii?
Barol
Awatar użytkownika

29 Cze 2013, 13:22

Silniki są te same co w Punto, 1.2 60 i 80 KM, płyta podłogowa i zawieszenie też z Punto I, spójrz na allegro pełno części w dodatku większość szczególnie eksploatacyjnych współzamiennych z małymi Fiatami(Punto, Seicento, Bravo/Brava), jedyne co jest gorzej dostępne to karoseryjne.
Lancia w dodatku u nas na rynku nie jest zbyt ceniona, ludzie się boją i można mieć bardziej luksusową wersję Fiata w cenie Fiata :)
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000

29 Cze 2013, 23:07

Panowie ja mam już serdecznie powoli dość, tego jej nie mówię, ale kurcze wybieranie najtańszego auta zamienia się w wybieranie limuzyny...

Corsa - bardzo fajna, nawet dała się przekonać, ale nie może być tak samo jak Lancia, gdyż nie ma obrotomierza, a ona kiedyś na kursie nauczyła się że ma mieć 2500 i wtedy zmienia a nie po dźwięku silnika :shock:

Dziękuję serdecznie za porady i pomoc. Szukam dalej.

Astra bardzo fajna, ale też jej coś nie odpowiada, nie pamiętam już co - cierpliwości już nie mam.

Może jak tak bardzo chce to niech będzie ta 145'ka, jako autko na rok może wytrzyma, a jej się podoba, a mnie gwarantuje jakikolwiek spokój, choć jak widzę na niedługo po komentarzach o jej bezawaryjności...

No nie wiem, każda opinia przydatna a i serdecznie dziękuję Wam za pomóc już dokonaną!!!
dwaeuro
Nowicjusz