Kobieta w kropce! :)

26 Sty 2015, 16:31

Cześć,

jestem z okolic Warszawy i szukam samochodu, a że nie jestem w temacie tak obeznana jak powinnam, żeby bez problemu kupić go sama, proszę o pomoc Was - drodzy koledzy i (kto wie) koleżanki :D
Auto do 15000zł, benzyna, maksymalnie z 2007 roku, do jazdy do pracy, ok 14 km w obie strony, czasami gdzieś głębiej w miasto, rzadko do samej Warszawy lub pod. Najczęściej jeżdżę sama, czasami z jedną lub dwiema osobami. Do tej pory zwróciłam uwagę na modele takie jak: Opel Corsa D, Fiat Grande Punto, Honda Jazz, może Suzuki Swift, Ford Fiesta Mk6.
Kilka z tych modeli mi już odradzono. Opel wg mojego mechanika wychodzi drogo przy naprawach (aż nie wiem co o tym myśleć), Fiesta to podobno badziew, ale w sumie nie wiem czemu, więc nie wiem również czy brać tą opinię pod uwagę, z tym, że podobno pali niemało. Ogólnie zależy mi na mało palącym i niedrogim w eksploatacji aucie. I tutaj pytanie do Was, moi drodzy, co sądzicie o tych autach, ewentualnie czy są inne, które z czystym sumieniem polecilibyście w tym budżecie?

Pozdrawiam
Margola :)
Margola
Nowicjusz

Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Seicento
Silnik: 0,9 39KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

26 Sty 2015, 19:48

Toyota Yaris oraz Honda Jazz powinny idealnie spełnić twoje wymagania gdyż mało palą, są mało awaryjne i nawet całkiem nieźle przyspieszają.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

26 Sty 2015, 20:29

Margola napisał(a):Opel wg mojego mechanika wychodzi drogo przy naprawach (aż nie wiem co o tym myśleć)
Chyba pora zmienić mechanika jak dla niego Opel jest drogi w naprawach..
Margola napisał(a):Fiesta to podobno badziew, ale w sumie nie wiem czemu, więc nie wiem również czy brać tą opinię pod uwagę, z tym, że podobno pali niemało.
Kolejny mit.. Nawet argumentu nie ma.. Nie palą dużo, do tego dobrze jadą np. 1.25.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sty 2015, 11:52

Krzychu napisał(a):Toyota Yaris oraz Honda Jazz powinny idealnie spełnić twoje wymagania gdyż mało palą, są mało awaryjne i nawet całkiem nieźle przyspieszają.

Z tym, że Yaris nie do końca mi się podoba ze względu na dziwacznie umieszczone zegary w środku. Nie wiem, kto to w ogóle zaaprobował. Ale są gusta i guściki :) Poza tym w okolicy Warszawy uplasował się na niechlubnym drugim miejscu pod względem kradzieży, więc boję się kusić los i do tego oberwę za to na składce OC. Honda Jazz jest spoko, tylko w moich rejonach jest trudna do kupienia, więc trzeba by było jechać w Polskę, bliżej lub dalej, ale jednak :) Ale dzięki za sugestie.
Margola
Nowicjusz

27 Sty 2015, 12:09

Koniu napisał(a):Re: Kobieta w kropce! :)
Koniu » Wczoraj, 19:29
Margola napisał(a):
Opel wg mojego mechanika wychodzi drogo przy naprawach (aż nie wiem co o tym myśleć)
Chyba pora zmienić mechanika jak dla niego Opel jest drogi w naprawach..

On ma taką opinię konkretnie o Corsach. Porównywałam np zamienniki na allegro tej samej firmy z zamiennikami do bodajże Toyoty Yaris i wcale drożej nie wychodziło. Wręcz przeciwnie. Może po prostu On zdziera i tyle...
Ogólnie polecałbyś tą Corsę? Czy skłaniałbyś się ku czemuś innemu?
Margola
Nowicjusz

27 Sty 2015, 12:11

Corsa jak najbardziej jest okej, z silnikiem 1.4 16v, większy tez może być :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Paliwo można produkować nawet z wody morskiej
    Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda opracowali nowatorską metodę produkcji wodoru z wody morskiej z użyciem energii elektrycznej. Rozpowszechnione dziś elektrolizery wymagają stosowania czystej wody, gdyż woda morska powoduje ...

27 Sty 2015, 14:18

Z wymienionych przez Ciebie aut,jeździłem ostatnio suzuki i byłem bardzo zadowolony,z przodu jest naprawdę dużo miejsca,z tyłu średnio,bagażnik jak w pandzie-malutki.Silnik za to bardzo fajny i niedużo pali :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV