REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Geniodekt napisał(a):widziałem jakie akrobacje kierowca musiał wyczyniać na ostrych zakrętach. Zdecydowanie nie dla młodego chłopaka.
Geniodekt napisał(a):V8 Lexusa rzeczywiście jest trwałe, wyciskając całe 300 KM z ośmiu cylindrów i kręcąc się do 6, realnie 5000 obrotów.
Geniodekt napisał(a):I przy niższym spalaniu ? Dobre sobieOwszem, zdarzają się V8-ki palące mniej niż V6,
Geniodekt napisał(a):Nissan jest w porządku, po za tym, że na rynku dominują rozbitki ściągnięte ze Stanów.
Geniodekt napisał(a):Właśnie o to chodzi, że ma więcej koni niż momentu: to jego największa zaleta. Do czego ci moment obrotowy w roadsterze ? Moment przydaje się podczas ciągnięcia przyczepy, w dużych autach i do palenia gum na światłach. Rzeczywiście źle, jeśli jest go za mało, ale mówimy tu np. o Smarcie Roadster, który ma kilkadziesiąt NM i musisz ciągle zmieniać biegi, bo wiecznie jest go za mało.
Tworząc auto sportowe postarałbym się o jak największą moc i możliwie najmniejszy moment obrotowy. Kiedy momentu jest za dużo samochód staje się brutalny i nieokrzesany, a roadster nie ma być przerażający, tylko dawać frajdę z jazdy.
Uwierz mi, że moment nie ma żadnego wpływu na przyspieszanie. Do niedawna byłem przekonany, że jest inaczej, ale znajomy fizyk wyprowadził mnie z błędu. Nie będę zagłębiał się w tajniki moto-mechaniki, ale wiem, że liczba NM ma kluczowy wpływ jedynie na elastyczność silnika. Im jest go więcej, tym łatwiej wystartujemy z wyższego biegu.
Od pewnej liczby moment obrotowy przestaje się liczyć, a zaczyna kluczowy wpływ mocy. To prawda, że w S2000 trzeba często zmieniać biegi, ale o to przecież w chodzi w roadsterze z manualem- musimy często zmieniać biegi.
jiGsaw napisał(a):kon - M3 to auto sportowe i według Ciebie E36 M3 powinno kosztować 5 tys?
szybki napisał(a):E36 kosztuje ok... mam na myśli stosunek ceny do auta tylko że jak przeciętna dziwczyna ma polecieć na auto to e36 M3 nie jest spektakularne tym bardziej ze sporo jeździ takich BMW za 5k zrobionych pod Mkę
Nethann napisał(a):tepe dzidy