Geniodekt napisał(a):Nie jestem fizykiem, więc mogłem pomylić kilka pojęć i za to z góry przepraszam
![Zakłopotany :oops:]()
Nie jestem też zwolennikiem wielkiego boomu na niutonometry propagowanego przez właścicieli diesli uparcie twierdzących, że ropa jest "lepsza" od benzyny. Moment przydaje się w traktorze lub ciężarówce, ewn. do holowania przyczepy w SUVie lub kombi. Po co małemu roadsterowi 300-400 nm ? Chyba do palenia opon. Ideą dwuosobowego kabrioletu jest dobre prowadzenie na zakrętach i dawanie wynikającej z tego frajdy z jazdy. Nikt nie będzie woził S2000 cegieł czy holował łodzi.
Pokrótce Ci wytłumaczę o co biega...
Pojmowanie przez Ciebie Nm jest nie odpowiednie ponieważ przed oczami masz małego diesla po chipsie który strzela z wysokiego Nm i później max szybko go zdejmuje... czyli idealny temat na wymioty
Wysoki Nm jest mega tematem ale jeżeli występuje w odpowiedniej ilości i w odpowiednim miejscu przez odpowiedni czas...Dlatego kiepska wiertarkę taka jak np: celica TS (193km) objedziesz wszystkim co ma normalnego Nm w stosunku do masy i normalny jego przebieg oczywiście bez wielkiej mocy.
Najbliżej ku ideałowi frajdy z jazdy jest V8 a dopiero później turboloty, V6ki, r6/r4ki...
Teraz kwestia mocy zwanej później kuniami
Kunie są bardzo potrzebne ale nie można stawiać ich przed niutkiem ponieważ nawet wielka ilość kuni bez niutka nie powoduje super przyśpieszenia...
I tu też pojawia się ten sam problem co przy Nm czyli moc musi odpowiednio wzrastać i trwać.
Pośrednim rozwiązaniem są R6ki które łączą wiertarkę z fajnym pałerem i Nm od dołu.
Dlatego jak będziesz wybierać auto które ma się sprawdzać przy ślimaczeniu się bulwarem i do depnięcia spod świateł V8 jest bez konkurencji.
Geniodekt jeszcze dam Ci porównanie takie w skrócie z mojego podwórka . Testowałem dwa takie same samochody, różniące się mocą około 100KM i mające podobnego Niuta do 170-180km/h jechały tak samo!!! Z jednym małym ale w tym słabszym był trochę lepszy Nm i jego przebieg więc doznania lepsze niż w samochodzie mającym 100KM wiecej.
Pamiętaj NIUTEK nie jest do holowania przyczepy ani do ciężarówki tylko do tego żeby miłośnik jazdy autem miał pełne gatki z radości...
P.S.
Walka o niuta w autach mocno podkręcanych kosztuje 2x więcej kaski, czasu i wiedzy niż o moc...
A Żeby było jeszcze Ci łatwiej zrozumieć to motocykl crossowy jest Twoim modelem czyli duza moc i brak Nm. Cross 125cm3 ma około 47-50KM ale Nm baaaardzo mało jazda nim jest upierdliwa i nie bezpieczna bo praktycznie w 100% jego potencjał wykorzystujesz w ciągu 1,5 sec.
Masz totalny skrót jak coś to w dziale o kunniach można rozwijać temat.
![OK :ok:]()